Zijn we allemaal blind?

Zijn we blind?

Vanochtend, toen ik de hond uitliet, kwam ik voorbij een appartementsblok waar een verhuis bezig was.

Voor de blok stond een politiecombi en verschillende agenten. Ramptoerist als ik ben liep ik toch wat dichterbij om te kijken wat er aan de hand was (natuurlijke reflex ).

Voor het appartementsgebouw stonden drie auto’s geparkeerd. Op zich niet zo vreemd natuurlijk, moest er niet duidelijk zichtbaar een ‘niet parkeren wegens verhuis’ zone zijn afgezet…

Swat, de eigenaars zullen hun wagen op het depot mogen gaan oppikken…

Dit voorval deed me denken aan een paar andere die me deze week zijn opgevallen.

Zijn we allemaal blind?

Ik woon in Hasselt, en er zijn deze maand Virga Jesse feesten. Die worden om de zeven jaar gehouden en er is redelijk wat om te doen.

Verschillende plaatsen en straten zijn volledig afgezet, er kan dus niemand door. Dit is allemaal goed aangegeven met borden en ook op sociale media.

De bewoners hebben ook allemaal goed op voorhand een brief in de bus gehad met alle uitleg, de afgesloten routes en de data waarop alles afgesloten is.

Nu zou je toch denken dat, als je in het centrum woont, dat je daar rekening mee houdt.

Wijzelf wonen ook in het centrum en hebben de wagen buiten de zone geparkeerd zodat we niet zouden worden ingesloten. Gezond verstand toch?

Nu kwamen we zondag (één van de ommegang dagen, strikt alles afgesloten) een man in zijn wagen tegen die het centrum wou inrijden. Hij moest stoppen voor de blokkade en sprak ons aan “wat is dat nu? Ik woon hier en ik kan niet door.”

Wij vriendelijk gezegd dat door de Virga Jesse feesten alles was afgesloten en dat er de hele maand augustus nog het één en ander dicht zou zitten. De man was duidelijk niet in zijn sas maar is omgedraaid en weggereden.

Eerder die week zaten we te lunchen in le pain quotidien.

Er waren toen al verschillende wegomleggingen en in de straat naast ons was een bord ‘eenrichtingsverkeer’ geplaatst (normaal is de richting andersom’.

Op de tijd dat we daar zaten (ik denk ongeveer anderhalf uur, het was uiteindelijk mooi weer daar moet je van profiteren he) reden er om de haverklap auto’s die straat in, helemaal geen rekening houdend met dat bord… er was er geen één bij die het bord ook maar een blik waardig gunde…

Dan vraag ik mij echt af, hoe komt dat toch? Hebben mensen dan echt geen respect meer voor de openbare orde?

Zijn we zo met onszelf bezig dat we helemaal niet zien wat er om ons heen gebeurt? Hoe is het zo ver kunnen komen?

Nu, wij zijn wel mensen die zich gewoon aan de regels houden.

We zullen niet snel iets doen dat volgens de wet niet mag. Maar ik heb zoiets van, die regels zijn er om de samenleving gemakkelijker te maken, dus waarom zou je ertegenin willen gaan… als het licht op rood staat, riskeer je je leven als je toch oversteekt, dus waarom zou je dat doen (tenzij er helemaal niemand op de weg is natuurlijk)?

Ik herinner mij de tijd dat het woord van volwassenen heilig was.

Zijn we allemaal blind?

Je had respect voor autoriteit en respect voor mensen die ouder waren dan jij. Dat is toch ook wel een beetje logisch, niet? Oudere mensen hebben meestal al wel meer levenservaring, dus je kunt er wel wat van leren.

Dat geldt natuurlijk niet voor iedereen, maar toch. Zelfs als je niet met je ouders overweg kunt, kan je wel wat respect voor hun hebben, simpelweg omdat ze je op de wereld gezet hebben…

Swat, ik wijk af.

Waar het om gaat is dat de wereld om ons heen verandert.

Rolmodellen van vroeger bestaan niet meer in die vorm. De wereld wordt meer en meer egocentrisch en we drijven gewoon mee met de stroom.

Op het werk wordt het drukker en drukker, er komt meer interne concurrentie en de dagen worden langer en langer.

Totdat je merkt dat je niet meer leeft maar geleefd wordt.

Opstaan, kinderen naar school, haasten om op tijd op je werk te zijn. Na een lange werkdag met een paar overuren naar huis, snel nog naar de winkel, eten maken, een uurtje voor TV en dan terug je bed in.

En morgen? Morgen begint het gewoon van voor af aan…

Wie heeft dan nog tijd om naar verkeersborden te kijken?

Click Here to Leave a Comment Below

Leave a Reply: