Zet jij SMART doelen?

SMART doelen

Ik ben zo verheugd om het over het onderwerp van vandaag te hebben.

Als je er niet bekend mee bent kan deze aanpak je hele idee van het zetten van doelen veranderen.

Voornemens kunnen zeer abstract lijken. We willen het natuurlijk allemaal beter doen en veranderingen maken die tot zelfverbetering leiden.

Soms eindigen deze wensen allemaal te vervliegen en uit te monden in woorden zonder daden. Het zetten van SMART doelen kan dit patroon tot een einde brengen.

Laat me je tonen waar deze afkorting voor staat en hoe je het in de praktijk kan omzetten.

Specifiek

SMART doelenHier hebben we het al over gehad. Specifiek zijn is essentieel voor succesvolle doelen.

Laten we wat verder gaan en praten over hoe je een specifiek doel kiest. Het beantwoorden van enkele vragen kunnen ervoor zorgen dat de doelen die je kiest allesbehalve vaag zijn.

Incorporeer aspecten als ‘wat’, ‘waarom’, ‘wanneer’ en ‘hoe’ in je doel en je zal sowieso tot een specifiek doel komen.

Meetbaar

De volgende letter in onze afkorting staat voor ‘meetbaar’. Dit betekent dat je in staat moet zijn om op de een of andere manier bewijs kan verkrijgen dat je vooruitgang boekt voor je doel en dat je weet wanneer je het doel bereikt hebt.

Acceptabel (haalbaar)

Je doel moet behaald kunnen worden. Een uitdaging is geweldig en geen doel mag zo gemakkelijk zijn dat je niet uit je comfortzone moet komen.

Hoe dan ook, de tijd nemen om zeker te zijn dat je in staat bent, de kennis en middelen hebt om dit doel te bereiken is van groot belang om het doel vol te houden. Onmogelijke doelen zijn niet erg motiverend.

Relevant

Dit deel van het zetten van SMART doelen houdt in dat je zeker bent dat je wens betekenis voor je heeft.

Als het niet relevant is in je leven zal het er niet veel toe doen of je het bereikt of niet. Betekenisloze doelen zijn bestemd te mislukken.

Er zijn veel redenen waarom je in deze valkuil kan vallen. Misschien voel je je onder druk gesteld door een geliefde of de samenleving.

Misschien is het je eigen innerlijke stem die je zegt dat je iets zou moeten willen dat helemaal niet zo belangrijk voor jou is.

Neem de tijd te onderzoeken wat de redenen zijn achter de doel om te verzekeren dat het doel het waard is om te bereiken.

Tijdgebonden

Tot slot moet je doel tijdgebonden zijn. Dit betekent dat er een einde of een manier waarop je weet dat je je doel bereikt hebt moet zijn.

Een einddatum of deadline geeft je iets om naar uit te kijken. Het voegt een gevoel van haast toe aan je wens en houdt je op schema.

Het zetten van een einddatum zal je helpen met de andere aspecten van het zetten van je doel zoals de meetbaarheid en het specifiek zijn.

Dit zijn ze dan. Dit zijn de onderdelen van wat bekend staat als SMART doelen zetten. Hopelijk zullen deze richtlijnen het zetten van je doelen gemakkelijker en haalbaarder maken.

Click Here to Leave a Comment Below

Leave a Reply: