Wil je meer succes? Zorg dan dat je jouw doelen helder krijgt

krijg nieuw perspectief

Stel je even voor…

Je staat op, ontbijt, gaat naar je werk…

Je gaat aan je bureau zitten, en wat nu? Wat ga je doen? Je hebt geen idee…

Een beetje zot, niet? Ook op het werk heb je elke dag doelen. De taken die je krijgt moeten afgewerkt worden. En je kan elke taak zien als een mini doel dat bereikt moet worden.

Een doel is als een kompas.

doelen helder

Het helpt je te focussen op waar je naartoe wilt in het leven en om positieve vooruitgang te boeken om daar te geraken. Het is hoe dan ook belangrijk om je te herinneren dat je zo nu en dan duidelijkheid nodig hebt in je doelen. Je wilt het zo makkelijk als mogelijk maken voor jezelf om ze te behalen.

Het vergt misschien wat meer tijd van je maar wanneer je gedetailleerde instructies voor jezelf uitschrijft in de plaats van vage ideeën heb je een veel grotere kans op succes. Je weet dan niet enkel exact wat je moet doen maar zulke plannen hebben ook de neiging om je te vervullen met meer enthousiasme.

 

 

Volg deze stappen om je doelen helderder te maken:

 1. Vind je ultieme doel. Wat wil je precies?
  • In de plaats van een doel als “Ik wil succesvol zijn,” word je specifieker zoals “Ik wil mijn eigen bedrijf hebben dat minstens €10.000 per maand opbrengt.”
 2. Wees niet bang voor details. Jij neemt de uiteindelijke beslissing over wat je wilt. Wees gewoon niet bang om de details te bepalen. Vermijd doelen als “Ik wil rijk zijn” omdat er totaal geen detail aanwezig is.
  • Hoeveel geld wil je verdienen?
  • Waarom? Wat wil je waar je dit geld voor zal gebruiken?
  • Welke levensstijl wil je? Auto’s, huizen, rondreizen, filantropie?
  • Hoe wil je dit geld verdienen?
  • Wanneer wil je dat dit gebeurt?
  • Hoe kan je je hierop voorbereiden?
 1. Deel je doelen op. Wanneer je naar je ultieme doel kijkt kan het er intimiderend en onhaalbaar uitzien. Het is belangrijk je hoofddoel op te delen in kleinere doelen. Schrijf gedetailleerde plannen op over hoe je elk van de kleinere doelen zal behalen.
  • Bijvoorbeeld, als je graag je eigen bedrijf wilt starten kan een klein doel het opzoeken van je lokale en federale bedrijfsrecht zijn en een naam te registeren.
 1. Geef jezelf deadlines. Het is noodzakelijk om jezelf deadlines te geven zodat je weet dat je vooruitgang boekt richting je doelen. Elk van je kleine doelen moet een haalbare deadline hebben.
  • In het bedrijfsvoorbeeld van hierboven geef je jezelf misschien een week de tijd om verschillende bedrijfsstructuren en wetgeving te onderzoeken.
 1. Volg op. Maak gedetailleerde notities over de dingen die je tot zover gedaan hebt. Je vooruitgang opvolgen helpt je georganiseerd en op schema te blijven.
 2. Maak alternatieve plannen. Soms zul je gewoonweg niet in staat zijn om een deadline die je voor jezelf hebt gesteld te behalen. Misschien ben je niet in staat om zelfs het gehele plan te volgen. Het is belangrijk om aan alternatieven te denken voor de gevallen waarin situaties niet helemaal in jouw voordeel uitdraaien. Wanneer je reeds back-ups achterhanden hebt zal je tijd besparen wanneer je in de val loopt op de weg naar je doelen.

 

Krijg alles op orde

Organisatie kan betekenen dat je al je gedetailleerde plannen en journals in een ringmap steekt met tabjes voor een gemakkelijke toegang tot verschillende soorten notities. Een alternatief is om je materiaal georganiseerd te houden door het gebruiken van een projectmanagement software op je computer. Onthoud gewoon om back-ups te maken van je digitale informatie zodat je deze niet verliest.

Je kan hier een handig werkblad downloaden dat je op weg helpt.

Onafhankelijk van de methode die je kiest bepaal je de details, stel je kleine haalbare doelen die uiteindelijk leiden tot je ultieme doel, ben je flexibel zodat je uitdagingen kan overwinnen en volg je je vooruitgang op. Het doen van al deze dingen zal je ultieme helderheid en succes bezorgen.

 

Hoe begin je daar nu aan?

Zoek een mooi notitieboek, een ringmap of koop een mooi journal en begin met uitschrijven. De 90 Dagen Actie Planner is hier speciaal voor ontwikkelt. Het helpt je om doelen op te splitsen in haalbare stappen, helpt je eraan herinneren dat je niet teveel uitstelt én het heeft nog leuke motivatie quotes en inspirerende vragen en oefeningen. Alles om ervoor te zorgen dat jij echt dat doel van jou bereikt.

Op jouw succes!

Natascha

>