Wees aandachtig voor de lessen die het leven je geeft

meditatie en gebed

In een hectische moderne wereld kan het verleidelijk zijn om met de stroom mee te drijven en snel vooruit te gaan zonder de tijd te nemen om je ervaringen te laten bezinken. Je denkt misschien dat je nauwelijks tijd hebt om adem te halen. Laat staan een moment van reflectie te nemen. Of wat af te remmen om te kijken hoe je leven zich uitvouwt. De consequenties van op automatische piloot door het leven te razen kunnen hard zijn. Daarom zou het in je voordeel zijn om aandacht te geven aan de lessen die het leven voor jou in petto heeft.

Wanneer je dit niet doet, zal je merken dat je elke keer opnieuw hetzelfde soort situaties voorkrijgt, totdat je de les die voor jou bedoelt is begrepen hebt. Een manier om te bekijken wat het leven je voor de voeten gooit is het concept van mindfulness. In het moment aanwezig zijn zal je helpen om meer bewust te zijn en inzicht te krijgen over je dagelijkse avonturen. Ga verder voor een paar tips over manieren om mindful met je levenstaken om te gaan.

mindful

Vertraag

De eerste stap die je kan zetten naar meer mindfulness is alles om je heen vertragen. Je hoeft niet letterlijk de snelheid van je conversaties of stappen te reduceren. Je zal merken dat er grote voordelen opduiken wanneer je een pauze neemt voordat je spreekt en rondkijkt terwijl je wandelt. 

Begin bij het opmerken van de meest banale dingen. Bekijk de aanwezigheid van je lichaam en hoe het beweegt. Voel het zonlicht in je gezicht. Benoem je humeur. Als het negatief is, probeer het dan aan te passen voordat je op je bestemming aankomt. Reflecteer over de discussie die je net op het werk had en bekijk of dat wel vlot liep. Bekijk ook of er stukken uit je bijdrage verbeterd kunnen worden. Deze intentie in praktijk omzetten zal in het begin wel moeilijk zijn. Houd vol, zelfs als je van de wagen valt. Je zal snel een hoop bruikbare informatie over jezelf en je wereld opmerken.

Omarm concentratie

Je concentratie ontwikkelen vereist het tot rust brengen van je geest. Er zijn hopen afleidingen waar we doorheen het dagelijkse leven mee geconfronteerd worden. Je bent waarschijnlijk zo gewoon aan deze afleiding dat je ze zelfs niet meer opmerkt. Wanneer je net begint met mindful door het leven te gaan, is het niet ongewoon dat vervelende zorgen, gedachten en externe stimulansen je zullen afleiden van je focus. Bijvoorbeeld, wanneer je probeert om mindful te luisteren in een conversatie met je partner, zul je merken dat je geest afdwaalt naar gedachten en geluiden uit je omgeving, zoals een telefoon die rinkelt. Dat is OK, het is te verwachten. Stuur jezelf gewoon zachtjes terug naar je concentratie op het gesprek. Als je veel oefent zal je beter in staat zijn om deze dingen uit je aandacht te blokkeren.

mindful

Wees consequent

Leren om mindful in het moment te staan en de miljoen andere dingen die om je aandacht schreeuwen buiten te sluiten, kan voor sommige mensen ontzettend moeilijk zijn. Dit is vooral zo wanneer je een on-the-go persoon bent die geïrriteerd en onrustig wordt wanneer je afremt. 

Het zijn juist deze mensen die het het meeste nodig hebben om mindfulness te oefenen. Wanneer je het gevoel hebt dat je wilt opgeven omdat het te oncomfortabel is om je gedachten en je lichaam te vertragen, druk dan door. Met consistente oefening zal je uiteindelijk merken dat het veel gemakkelijker is om te focussen op de dingen die je voor je hebt. Je zal het gemak in het moment ervaren zoals nooit tevoren. Deze staat is moeilijk te omschrijven, je moet het gewoon voelen om het te begrijpen. De beloning is echter echt de moeite waard.

Mindfulness is een noodzakelijke component tot het begrijpen van je ervaringen en hun betekenis eruit op te merken. Wanneer je de lessen van je leven wilt leren zonder de moeilijke keer op keer opnieuw op je bord te krijgen, is het cruciaal dat je leert aandachtig zijn. Kijk naar wat er in je onmiddellijke omgeving en binnen je interpersoonlijke interacties gebeurt. Mindful zijn zal je helpen om dit mogelijk te maken.

  • […] dit voor de meesten onder ons meestal wel werkt, is het niet altijd genoeg. Soms heb je iets meer nodig, en in een omgeving waarin je je veilig voelt (zoals je thuis), om […]

  • […] leiden je tot de verwezenlijking van een gevoel van innerlijke rust en welzijn dat je hele bestaan begeleidt. Culturen over de hele wereld beoefenen over de jaren heen meditatie […]

  • […] Het brengt je verlichting en zorgt dat je er niet bezorgd en gestresseerd om wordt. Wandelen werkt op verschillende manieren als hulp bij angst. Ten eerste de simpele actie van bewegen. Dat heeft een onmiddellijk kalmerend effect. Ik ben er zeker van dat het je al is opgevallen dat het moeilijk is om stil te blijven zitten wanneer je nerveus of angstig bent. Je voelt dat je moet rondlopen. Til dat naar een hoger niveau door een flinke wandeling te maken. […]

  • […] menselijk wezen ervaart af en toe angstgevoelens. Het is de weg die moedertje natuur heeft om ons te motiveren om ons gat op te lichten en te reageren op een potentieel gevaar, nu of in de […]

  • […] leven en jezelf positief veranderen kan echt wel lijken op een monumentale taak. Er zijn waarschijnlijk hopen dingen die je zou willen […]

  • >