Wat is spirituele intelligentie?

spirituele intelligentie

Het kan je bekend in de oren klinken dat er verschillende types van intelligenties zijn. Dit concept gaat voorbij het IQ of hoe slim je bent betreffende bepaalde onderwerpen.

Je hebt waarschijnlijk al van EQ gehoord, de emotionele intelligentie die betrekking heeft op hoe iemand zijn gevoelens en persoonlijke relaties beheerst.

Er is een categorie van intelligentie die extreem belangrijk is maar waar je misschien nog nooit van gehoord hebt. Het staat bekend als spirituele intelligentie en het omvat de methodes die we gebruiken om de betekenis en waarden in ons leven te ontdekken.

Blijf verder lezen om meer over spirituele intelligentie, zijn voordelen en hoe je het ontwikkelt te leren.

Over spirituele intelligentie

Zij die spirituele intelligentie bestuderen bieden een veelvoud aan definities van deze term.

Wat ze gemeenschappelijk hebben is de theorie dat spirituele intelligentie, vaak afgekort als SQ voor spiritueel quotiënt, bestaat uit de persoonlijke kwaliteiten die verder reiken dan het ego en iemands hoogste zelf omvatten. Een hoog level van SQ kan je afleiden uit een harmonieuze innerlijke balans.

Er zijn tal van geleerden die dit concept bestuderen. Een van de bekendste is Danah Zohar die twaalf principes ontwikkelde die samen spirituele intelligentie vormen.

Deze principes zijn:

 • Zelfbewustzijn
 • Spontaniteit
 • Gedreven zijn door visie en waarden
 • Holisme
 • Medeleven
 • Omhelzen van diversiteit
 • Onafhankelijk denken
 • Nederigheid
 • De neiging hebben fundamentele vragen te stellen over het ‘waarom’
 • Mogelijkheid op een andere manier over dingen te denken
 • Positief omgaan met ongeluk
 • Gevoel van roeping gevonden te hebben

Cindy Wigglesworth, een andere onderzoeker van het onderwerp bepaalt vier kwadranten die samen de spirituele intelligentie vormen.

 1. Hogere zelf-/ego zelfbewustzijn
 2. Universeel bewustzijn
 3. Meesterschap over je hogere zelf-/ego
 4. Meesterschap over je spirituele en sociale aanwezigheid

De geleerde Ken O’Donnell benadrukt het belang van het integreren van spirituele intelligentie met rationele en emotionele intelligentie.

Sommige criteria die hij in spirituele intelligentie plaatst zijn:

 • Hoeveel bilateraal respect er bestaat in onze relaties
 • Hoeveel waardigheid we behouden bij het respecteren van de waardigheid van anderen
 • Hoe rustig we blijven ondanks onze werklading
 • Hoe gesensibiliseerd onze beslissingen zijn
 • Hoe stabiel we blijven in verontrustende situaties
 • Hoe makkelijk we positieve dingen in anderen zien in de plaats van tekortkomingen
 • De visies van deze experten op vlak van spirituele intelligentie zouden je een beetje inzicht in sommige van de aspecten van het concept moeten geven.

Laten we kijken naar enkele voordelen van spirituele intelligentie en wat het inhoudt een hoog SQ te hebben.

Bestanddelen van spirituele intelligentie

spirituele intelligentieHoog scoren op vlak van spirituele intelligentie kan zeer voordelig zijn.

Een hoog SQ geeft je de mogelijkheid om enkele van de grote levensvragen zoals de betekenis van het leven en wat we het meest waardevol vinden te beantwoorden.

Het biedt ons een innerlijke balans of vrede zodat we beter kunnen omgaan met wat er rondom ons gebeurt ongeacht van hoe onstabiel of stressvol de omstandigheden ook mogen zijn.

Wanneer je je spirituele intelligentie ontwikkelt zal je meer zelfbewust en beter in staat zijn om gezonde keuzes te maken voor jezelf en anderen. Het hebben van een hoog SQ laat je toe een meer betekenisvol leven te leiden en te voelen alsof je een doel en richting in je leven hebt.

Manieren waarop je een hoger IQ verkrijgt

Er is meer dan een juiste manier om een hogere sociale intelligentie te verkrijgen. Net zoals er geen correcte manier is om je spiritualiteit te beoefenen.

De manieren die jij kiest om een hoger SQ te verkrijgen zullen aan jou persoonlijk zijn. Ik geef graag enkele suggesties om je op gang te krijgen.

Ga verder met het beoefenen van yoga, meditatie, het bijhouden van een dagboek of wandelen. Zoals we besproken hebben helpen deze dingen met je zelfbewustzijn, perspectief en een connectie met iets buiten jezelf. Lees zoveel je kan over spirituele aanrakingen.

Je kan een onderwerp naar keuze nemen maar het moet je ziel voeden. Des te meer je leest over spiritualiteit, des de beter je innerlijke bronnen zullen zijn met betrekking tot het navigeren van je leven op een manier die persoonlijke voldoening biedt.

Raadpleeg anderen met een gelijkaardige filosofie als jezelf. Deze personen kunnen je helpen te groeien in je spirituele inzicht.

Spirituele intelligentie is een complex concept. Het bestaat uit een groot deel bestanddelen die een directe invloed hebben op jou als persoon.

Wanneer je oefent en je spirituele pad nader bepaalt zal ook je SQ verhogen. Zoals met de meeste dingen is dit een reis die tijd vergt.

>