Wat is spiritualiteit nu eigenlijk?

spirituele intelligentie

Spiritualiteit is een concept waar we tegenwoordig wel veel over horen.

Het kan echter zijn dat je niet helemaal goed weet wat de term eigenlijk inhoudt. Dat is omdat het over de jaren nogal geëvolueerd is.

Ooit refereerde het woord naar religieus zijn. Wanneer iemand het had over spiritueel zijn, kon je ervan uit gaan dat ze het hadden over hun formele religie.

Tegenwoordig is de term vloeiender. Het is verruimd naar elke vorm van groeiproces gericht op het bereiken van een hoger bewustzijn.

Allerlei spirituele activiteiten laten mensen toe om hun beste zelf te worden en te focussen op het leven van een doelgericht leven.

Deze activiteiten kunnen meditatie, yoga, research, genootschappen, een worden met de natuur, en zo meer inhouden.

Het belang van spiritualiteit

Spiritualiteit brengt een verbondenheid in de wereld om je heen waarvan veel mensen het gevoel hebben dat ze dat missen.

Je engageren in dit soort activiteiten kan je helpen om jezelf te centreren op je doel. Het duwt je naar de dingen toe die voor jou, in jouw leven, belangrijk zijn.

Spiritualiteit kan ons ook helpen om het hier en nu meer te appreciëren. Het leert ons de schoonheid in de wereld om ons heen zien. Er zijn spirituele momenten in overvloed en je kan ze nagenoeg overal vinden.

Iets dat zo simpel is als het appreciëren van de lach van een kind kan als spiritueel gezien worden. Het opmerken heeft naar het ervaren van gevoelens zoals vreugde geleid. Dat gaat verder dan het alledaagse.

Het is gemakkelijk om los te gaan in overlevingsmodus in de dagelijkse taken. Een spirituele studie kan je helpen om je leven verder te brengen dan wat simpelweg gedaan moet worden. Het kan je helpen om echt te leven.

Manieren om spiritualiteit te omarmen

spiritualiteitDoorheen de rest van deze maand, zullen we dieper ingaan op manieren om meer spiritueel te worden.

Ik wil je echter graag een paar suggesties geven voor hoe je nu direct kan starten met spiritualiteit in je leven toe te laten.

Een van de beste manieren is om elke dag een beetje tijd voor jezelf te reserveren.

Wanneer dit doel te veel of te ingrijpend lijkt, kan je beginnen met op zijn minst een paar dagen per week een beetje tijd bijeen te schrapen voor jezelf.

Zelfzorg, lezen, genieten van een favoriete hobby of een nieuwe interesse zijn allemaal activiteiten die je kan doen om je te helpen opladen. Om jezelf mindful te verzorgen, om van jezelf een prioriteit te maken.

Het is ook spiritueel belonend om goede daden voor anderen te doen.

Dit kan zo simpel zijn als de tijd nemen om je oudere buurman te bezoeken die zijn familie weinig ziet. Of een echte vrijwilligersjob aan te nemen, of door de lokale liefdadigheidsorganisatie te helpen.

Wanneer je werkt in het voordeel van behoeftigen, maak je een verbinding die de dagdagelijkse interactie overstijgt.

Je kan ook elke dag de tijd nemen om dankbaarheid te betuigen. Maak een lijst van wat er allemaal goed is in je leven en wees er dankbaar voor.

Deze handeling erkent je geluk aan het universum en toont je dankbaarheid. Er zijn zo veel andere manieren waarop je het spirituele in je dagelijkse leven kunt brengen.

Spiritualiteit versus religie

Hoewel de termen ooit uitwisselbaar waren, zijn spiritualiteit en religie tegenwoordig twee volledig verschillende dingen.

Spiritualiteit kan een aspect zijn dat onder de paraplu van religie valt. Het is deel van wat een religieuze beoefening omvat.

Maar religie zelf refereert meer naar een formele en georganiseerde groep of studie die rond een algemeen geloofssysteem, god of goden hangt.

Het doel van een religie is het verspreiden van hun leringen. Hele generaties volgen dit op. Spiritualiteit is iets dat meer persoonlijk gefocust is.

Het refereert naar de manier waarop individuen hun eigen geloofssysteem zien en hun zoektocht naar de zin van hun leven.

Hopelijk heb je nu het gevoel dat je het concept van spiritualiteit beter begrijpt. Het is een ruime term die heel wat inhoudt.

Wat uiteindelijk belangrijk is, is de manier waarop jij voelt dat het bij jouw doelen past.

Click Here to Leave a Comment Below

Leave a Reply: