Wat is het verschil tussen doelen en voornemens?

doelen en voornemens

In het doelen en voornemens thema van deze maand leggen we de focus op het maken van verbeteringen in je leven die een grote hoeveelheid toewijding en werk vragen.

De stuurkracht in dit thema ligt in je doelen en voornemens dus het is belangrijk dat we de tijd nemen om de betekenis van deze twee termen te achterhalen.

Vaak worden ze door elkaar gebruikt maar toch hebben deze begrippen enkele subtiele verschillen. Graag haal ik de verschillen tussen doelen en voornemens aan voor we verder gaan in ons thema.

Doelen

doelen en voornemensEen doel is jouw eindpunt. Het is een gewenst resultaat dat je hoopt te verkrijgen.

Doelen hebben een definitief en bepaald eindpunt. Je zal weten wanneer je je doel hebt bereikt. Je kan een tijdsduur plaatsen op je doel.

Er zijn zowel korte termijndoelen als lange termijndoelen die je voor jezelf kan stellen. Doelen kunnen ook in verschillende categorieën vallen binnen de verschillende aspecten van je leven.

Je kan zo bijvoorbeeld carrière, relatie of persoonlijke doelen stellen.

Voornemens

Wat voornemens betreft kan het begrip op verschillende manieren en in verschillende contexten geplaatst worden. Voor deze challenge zullen we kijken naar persoonlijke voornemens met betrekking tot het pad dat we willen bewandelen in ons leven.

Een voornemen is een belofte aan jezelf en het is vaak meer open dan een specifiek doel. Het maken van een voornemen houdt meestal het aanpassen van enkele delen van je leven in zoals bijvoorbeeld gezonder eten, meer aandacht voor je geliefden vrijmaken of het beter beheren van je financiën.

Verwantschap tussen de termen

Deze twee begrippen gaan eigenlijk hand in hand. Dat is ook de reden waarom er vaar naar ze samen verwezen wordt. Je voornemens bestaan uit doelen.

Het voornemen is het overkoepelende thema of de impliciete richting die je wilt uitgaan in je leven. De doelen zijn activiteiten dien vallen binnen het thema of de specifieke stappen die je zet om je pad te volgen.

Als je vooropstelt gewicht te verliezen of gezonder te eten, wat ook het meest populaire Nieuwjaarsvoornemen is, moet je doelen zetten om te bepalen hoe je deze wens gaat voltooien.

Zonder doelen gaan voornemens vaak verloren. Je hebt zeker al ervaring met het stellen van een voornemen dat na enkele maanden compleet wordt losgelaten.

Dit is natuurlijk en valt binnen het normale handelen van de mens. Het zetten van doelen en regelmatig een check-in moment houden, houdt je doelen in je gedachten waardoor er meer slaagkans zal zijn.

Samengevat is een voornemen iets waar je op continue basis naartoe werkt terwijl een doel specifiek en definitief zijn. Voornemens bestaan uit doelen. Ze zijn met elkaar verbonden.

We zullen de focus leggen op beide doorheen onze challenge.

>