Wat gaat er precies in je brein om?

brein

Wat gebeurt er in je brein wanneer je klaagt?

In de vorige post hebben we het even gehad over de relatie tussen klagen en je gezondheid. Je hebt geleerd dat constante negativiteit en stress verbonden aan dit chronisch klagen kan leiden tot veranderingen in je brein en lichaam. Ik ga hier graag op verder door te kijken naar de manieren waarop dit proces je brein beïnvloedt. Het is aangetoond dat klagen de bedradingen in je brein aanpast. Het beïnvloedt ook andere veranderingen binnen dit orgaan dat zoveel van je lichamelijke functies controleert. Laten we hier dieper op in gaan.

Aanpassing van neuronen

Je brein houdt van efficiëntie. Het werkt continu om zo vlot en simpel als mogelijk te lopen. Daardoor reageren de neuronen in je brein op herhaalde activiteiten door zich op elkaar af te stellen zodat de communicatie efficiënter verloopt. Klagen is zo’n activiteit waarop zo’n reactie kan plaatsvinden. Wat je eigenlijk doet is een cirkel of herhaalde weg creëren in je brein die ervoor zorgt dat toekomstige klachten vaker zullen voorkomen omdat deze verbinding zich goed heeft ontwikkeld. Er is zelfs een gezegde hiervoor – “Neurons that fire together, wire together.”

Verhoogde cortisol

breinCortisol is een hormoon waarvan de productie verhoogd wordt tijdens periodes van stress, alsook de stressvolle reactie die veroorzaakt wordt door chronisch klagen. Het is dit hormoon dat een ‘vecht of vlucht’ reactie in je lichaam triggert. Het sluit al je systemen af die niet als compleet noodzakelijk worden beschouwd. Zowel de bloeddruk als bloedsuiker worden verhoogd tijdens dit proces. Een frequente toevoer van cortisol verlaagt ook je immuunsysteem waardoor je kwetsbaar bent voor gezondheidsproblemen zoals hoge bloeddruk, diabetes, obesitas, hartstoornissen en te hoge cholesterol, gepaard met aanvallen.

Krimpende hippocampus

De hippocampus is het deel in je brein dat verantwoordelijk is voor de cognitieve werking en het oplossen van problemen. De activiteit in dit gebied is erg belangrijk voor het langetermijngeheugen, ruimtelijke navigatie en controle over emoties. Je kan je dan ook wel inbeelden dat schade hieraan een enorme invloed op je welzijn kan hebben. Het werd aangetoond dat klagen op regelmatige basis de productie van nieuwe neuronen in de hippocampus belemmert, en uiteindelijk zelfs leidt tot het krimpen ervan.

Zoals je ziet doet klagen een heleboel dingen aan je brein. Het gaat zelfs zo ver dat het de structuur en functies in je hoofd aanpast. Deze patronen worden dan gemetst op die plek waardoor het moeilijker wordt om de gewoonte van negativiteit te doorbreken om naar een meer realistisch en hoopvol pad te geraken. Het goede nieuws is dat het patroon ook kan worden teruggedraaid. Je gedachten veranderen in meer positieve gedachten kan je helpen om nieuwe neurale verbindingen te creëren die het makkelijker maken om verder te gaan. We zullen nieuwe manieren blijven ontdekken om je positiviteit te verhogen, klagen te overwinnen en tevredenheid te bekomen.

http://psychpedia.blogspot.com.cy/2015/11/the-science-of-happiness-why.html

>