Waarom verandering beangstigend kan zijn

ondersteuningsgroep

Verandering is een ding dat zeker is wanneer we het over het leven hebben.

Dingen blijven nooit hetzelfde, zelfs voor hen die zo hard proberen dingen hetzelfde te houden.

Of het nu een positieve verandering is zoals een nieuwe relatie of een moeilijke verandering zoals het verliezen van een baan, verandering kan angstwekkend zijn.

Voorbij deze angst geraken is iets wat je kan doen eens je de redenen hiervoor begrijpt, hoe het je voordeel kan brengen en een manier kent om het te overwinnen.

Vergezel me en ik zal alles wat ik over deze dingen weet met je delen. Verandering hoeft niet beangstigend te zijn.

Er zijn veel redenen voor angst

bang voor veranderingEerst en vooral is de grootste universele reden om bang te zijn voor verandering de angst voor het onbekende.

We voelen ons veiliger bij dingen die we al begrijpen en waar we bekend mee zijn. Het onbekende zorgt voor angst voor een aantal redenen, een hiervan is dat deze angst een beschermende maatregel uitmaakt.

Onze hersenen laten ons weten dat we veilig blijven als we vermijden wat we niet kunnen zien, begrijpen of waar we niet mee om kunnen.

Een andere oorzaak van deze specifieke soort van angst is het valse geloof dat er slechts een juiste manier is terwijl er een heleboel opties voor ons liggen.

Het zal niet rampzalig zijn wanneer je de ‘foute beslissing’ hebt genomen omdat er eigenlijk een heleboel manieren zijn die perfect goed voor jou zijn.

Hou je niet vast aan perfectionisme of absolutisme.

Twijfelen aan jezelf is een andere reden om verandering te vermijden. Je kan misschien denken dat je niet genoeg bent om aan te pakken wat het leven je toewerpt.

Dit is meestal niet het geval. Je hebt in feite een heleboel veranderingen in je leven ondergaan in het verleden.

De voordelen die verandering voor jou kunnen brengen

Er zijn eigenlijk meer voordelen aan verandering dan nadelen.

De mogelijkheid voor persoonlijke groei die tijden van verandering kunnen bieden zijn oneindig. Je zal veel over jezelf en je mogelijkheden leren tijdens deze periode en ook nieuwe vaardigheden verkrijgen.

Verandering geeft je ook de kans je leven en je kernwaarden te onderzoeken. Het kan verhelderend zijn om zelfontdekkingen te doen die zullen leiden tot het worden van een meer authentiek persoon.

Verandering zorgt ook voor vooruitgang. Je kan vooruitgaan en het beter doen zonder dat dingen overhoop worden gegooid.

Soms krijg je kansen aangeboden door de transformatie die je nooit zou hebben gehad indien alles hetzelfde gebleven was.

Je zal ook nieuwe eigenschappen ontwikkelen zoals kracht, veerkracht en flexibiliteit wanneer je aanpassingen omarmd.

Hoe kun jij jouw angst overwinnen?

Laten we kijken naar manieren waarop je de angst kan overwinnen die samenkomt met de angst voor verandering.

Eerst en vooral dien je de negatieve verhalen die je jezelf vertelt in een ander daglicht te plaatsen. Focus op de positieve dingen die kunnen gebeuren in de plaats van de slechte.

Neem de tijd om je gevoelens die je krijgt bij de verandering te verwerken en probeer de oorzaak van deze gevoelens te bepalen.

Deze soort van eerlijk onderzoek biedt inzichten die het makkelijker maken om met je angst om te gaan omdat je de oorzaak kent.

Een andere goede strategie is terugkijken op voorbij prestaties die je verricht hebt tijdens periodes van overgang of momenten waarop je door moeilijke aanpassingen moest gaan. Weten dat je het eerder gedaan hebt kan je het vertrouwen en de motivatie geven om het opnieuw te doen.

Deze aanbevelingen zijn geen alomvattende lijst maar ze kunnen je wel op weg helpen om je angsten voor verandering te overwinnen. Eens je hiermee begint zal je ontdekken dat de wereld zich enorm openstelt.

Hoe nu verder?

Wil jij jouw uitdagingen en obstakels aanpakken? Schrijf je dan in voor onze cursus Obstakels Overwinnen. In 20 lessen helpen we jou elk obstakel in je leven overwinnen.

Click Here to Leave a Comment Below

Leave a Reply: