Waarom je jezelf moet loslaten om de beste versie van jezelf te worden

flexibiliteit

Wat is het dat jou het meeste weg houdt van de beste versie van jezelf? Ben jij wel flexibel genoeg?

Je wordt misschien verleid om dingen te zeggen als “tijd”, “energie”, “geld” of “kansen”. Misschien voel je je wel gelimiteerd door andere mensen?

Ik heb het vermoeden dat een groot stuk van wat je tegenhoudt je eigen gevoel van eigenwaarde is. Met andere woorden, het zou kunnen dat je gelimiteerd wordt omdat je je vasthoudt aan de ‘oude jij’ en door je gretigheid om als consistent en betrouwbaar aanzien te worden.

flexibiliteit

Waarom consistentie overgewaardeerd wordt

We zijn allemaal gehecht aan wie we denken dat we zijn. We hebben allemaal een idee over onszelf en over hoe anderen over ons denken. Bijvoorbeeld: je ziet jezelf misschien als een luchthartig iemand die nooit serieus is. Of misschien zie je jezelf wel als een chauvinistisch persoon die voor de lokale sportteams supportert en nooit van huis weg zou gaan.

We houden van het gevoel van continuïteit dat dit ons geeft. En andere mensen houden van het gevoel dat ze weten wat ze aan ons hebben.

We willen niets doen dat “niets voor ons is” en we willen ook niet terugkomen op de dingen die we gezegd hebben.

Maar is dit echt iets waarin je jezelf wilt vasthechten? Misschien is het concept van ‘jij” wel verouderd?

Flexibiliteit is de sleutel

Als we ook maar iets geleerd hebben van de dinosaurussen, is het dat flexibiliteit het meest belangrijkste aspect is wanneer het aankomt op overleven en een bloeiend specimen zijn. Als je je niet kunt aanpassen, zal de wereld om je heen veranderen en zal jij eindigen als een anachronisme.

Met dat in gedachten, welk voordeel heeft het voor jou om pertinent te weigeren om je aan te passen en te groeien?

Heb je ooit iemand je gedacht gezegd en later van gedacht veranderd? Enkel om tot de conclusie te komen dat je toch je woorden niet wilt terugnemen?

Heb je je ooit anders willen kleden of een andere stijl willen aanmeten, maar heb je toen een enorme druk gevoeld van de mensen om je heen en wat zij van je verwachtten?

flexibiliteit

Dat is een gevangenis! 

En het ironische is dat het een leugen is. De echtste versie van ‘jij’ is simpelweg de ‘jij’ die jij op natuurlijke wijze wilt zijn. De beste manier om ‘jij’ te zijn, is alle verwachtingen weg te gooien en op dit moment te handelen gebaseerd op jouw emoties en gevoelens.

En onthoud: biologisch gezien is er geen continuïteit. De persoon die je nu bent is biologisch gezien compleet verschillend dan de persoon die je 10 jaar geleden was. Accepteer dat en ga verder met je leven.

Heb je interesse gekregen in een positieve mindset? Kijk dan ook even naar het artikel over hoe zelfvertrouwen je kan helpen naar meer flexibiliteit in je mindset.


  • […] mensen denken dat mindset en zelfhulp een hoop onzin is. Het voordeel dat echter komt met bewuste aandacht aan je gedachten en groei kan […]

  • […] om te lang bij misstappen te blijven stilstaan. Concentreer je in plaats daarvan op de manier waarop je voorwaarts beweegt. Doe moeite om je te omringen met gelukkige mensen die meestal naar de zonnige kant kijken. Dit zal […]

  • […] Je attitude, of je gedachten en gevoelens tegenover de activiteiten die je nastreeft doorheen je dagelijkse leven, heeft een enorm effect op wie jij bent als persoon. Het stuurt je gedrag en beïnvloedt je humeur. Je attitude heeft ook een invloed op hoe anderen jou zien. Het zal geen verrassing zijn dat jouw perspectief een directe rol speelt in je algemene gevoel van gelukkig zijn. Daarom is het cruciaal dat je jezelf bewust wordt van je attitude wanneer je aan het pad van zelfgroei werkt. Laat ons een paar manieren bekijken om te focussen op zelfbewustzijn en een positieve mindset. […]

  • […] eerste stap die je kan zetten naar meer mindfulness is alles om je heen vertragen. Je hoeft niet letterlijk de snelheid van je conversaties of stappen te reduceren. Je zal merken […]

  • […] zijn het soort haters waar je geen tijd voor hebt. Er is niet wat je hieraan kan doen behalve hen gewoon negeren en verder gaan. Je leven zal er beter op […]

  • >