Waarom wat je denkt en wat je leert er echt wel toe doet

positieve mindset

De meesten onder ons voelen zich op verschillende momenten in ons leven vastzitten in een sleur. 

Zulke periodes kunnen leiden tot gevoelens van hulpeloosheid, droefheid, irritatie en opgave. Mentale gezondheidsproblemen zoals depressie en angstaanvallen kunnen zelfs verergeren gedurende deze periodes. Hoewel het onmogelijk kan lijken om hierdoor te raken, kan het doorvoeren van een paar simpele veranderingen (naar een positieve mindset) effectieve voordelen bieden. Proactieve stappen zetten om op je gedachtenpatronen en persoonlijke ontwikkeling in te spelen, kan het overwinnen van die moeilijke periodes gemakkelijker maken. Lees verder om te ontdekken waarom wat je denkt en wat je leert er echt wel toe doet.

Over een positieve mindset

De manier waarop je denkt, beïnvloedt echt hoe je je voelt, alsook je gedrag. Dit in gedachten houdend, lijkt het maar logisch dat het veranderen van je gedachten van een negatieve naar een positieve mindset, een verschuiving kan veroorzaken in je algehele stemming en lifestyle. Mensen die op het goede focussen in plaats van op het slechte zijn over het algemeen gelukkiger. Positiviteit kan op verschillende manieren een impact op je leven hebben. Je zelfvertrouwen, relaties met anderen en zelfs je fysieke gezondheid kunnen profiteren van een beetje moeite doen om positiever te denken.

positieve mindset

Voordelen van positief denken

Wanneer je gedachten voornamelijk affirmatief zijn, zul je merken dat je stress niveaus beginnen te zakken. Dat is omdat je focus verlegd is van nutteloze emoties zoals zorgen en angst naar meer bewuste inspanningen zoals planning en dankbaarheid. 

Door doelbewust te kijken naar de zonnige kant, ben je meer oplossingsgericht en is het waarschijnlijker dat je je hindernissen overwint.

Dus in plaats van gestresseerd te zijn, voel je je voldaan.

Deze prestaties zullen je op natuurlijke wijze voorzien van een groter gevoel van zelfvertrouwen en empowerment. Mensen die zich sterk voelen in hun capaciteiten hebben de emotionele energie om hogere succeskansen te halen. Zowel in hun persoonlijke als professionele leven. Het spreekt vanzelf dat zelfzekere mensen meer risico’s zullen nemen om de dingen die ze willen te bereiken dan zij die voornamelijk beïnvloed zijn door negativiteit. Plus, anderen zullen graag in je gezelschap zijn aangezien mensen de neiging hebben om zich aangetrokken te voelen tot positieve individuen. Tenslotte zul je je fysiek ook beter voelen wanneer je niet langer last hebt van gespannen spieren, hoofdpijn, depressie en angstaanvallen die meestal een slechte mindset vergezellen.

persoonlijke ontwikkeling

Over persoonlijke groei

Persoonlijke ontwikkeling is een grote industrie die onderwerpen als spiritualiteit, fitness, leren, relaties en geld omvat. Er is een reden dat dit genre zo populair is. Mensen hebben een natuurlijk verlangen naar zelfreflectie. Oftewel het vervullen van hun potentieel. We willen voldoening halen uit ons leven door bewust te leven. 

Waarin we onze behoeften belangrijker achten dan die wat nodig zijn om het leven in stand te houden. In wezen moeten mensen, om gelukkig te kunnen zijn, de mogelijkheid hebben om meer na te streven dan het minimum aan fysieke behoeften zoals voedsel, onderdak en veiligheid. Het onvermogen om dit te doen zorgt ervoor dat we het gevoel krijgen vast of gevangen te zitten. En dat kan heel verwoestend zijn voor je geest.

Voordelen van persoonlijke groei

Er zijn veel manieren waarop je je persoonlijk kan ontwikkelen. Wat voor jou het beste is hangt af van jouw ideale leermethode en je persoonlijke doelen. Laat ons, om je een idee te geven van de mogelijkheden, even kijken naar een aantal algemene voordelen van persoonlijke ontwikkeling die op iedereen van toepassing zijn.

Of het nu is door te lezen, een les te volgen of je bij een georganiseerde groep aan te sluiten, je hebt de mogelijkheid om inzicht in je levensdoel te krijgen. Weten wat voor jou het meest belangrijke is kan je toelaten om je energie op dat doel te focussen. Het geeft je de vrijheid om veel onnodige dingen los te laten. Dit betekent niet dat er enkel één ultieme doel zal zijn dat voor jou belangrijk is. Eerder dat een beter begrip over het doel van je leven je toe laat om betere prioriteiten te stellen. Dit leidt tot een gevoel van voldoening, motivatie en empowerment.

Zoals met een positieve mindset, zal het verwezenlijken van zelfontwikkeling je waarschijnlijk betere relaties en meer geluk brengen.

En dit door het stellen van prioriteiten voor je energie op die interacties die je nauw aan het hart gaan.

Sommige mensen denken dat mindset en zelfhulp een hoop onzin is. Het voordeel dat echter komt met bewuste aandacht aan je gedachten en groei kan niet ontkent worden.
 Het kan overweldigend zijn om jezelf uit je huidige put te graven. Maar je ziet nu dat grote verandering mogelijk is door het zetten van kleine, weloverwogen stappen.

  • […] kan ervoor zorgen dat je je beter voelt. Bibliotherapie is een vorm van therapie die lezen gebruikt in de behandeling van depressie. Verlaagde stressniveaus zijn het resultaat van […]

  • […] je je afgeleid voelt kan een korte sessie waarbij je je focus legt op het nemen van diepe, zuiverende ademhalingen […]

  • […] je in staat bent om je gedachten te herkaderen, is het tijd om ze naar positieve acties om te zetten. In plaats van te kniezen of te mokken over […]

  • […] je je comfortabel voelt in je situatie, en geen behoefte voelt om stappen te zetten om jezelf te verbeteren of verder te gaan naar iets beters, dan is het gemakkelijk om de sloomheid binnen te laten. De […]

  • […] opmerken van je eigen zwakheden is een ongelofelijk lastig iets. Soms zijn we bewust van onze tekortkomingen, maar willen we ze […]

  • >