Vraag jezelf af: Wat is het ergste dat er kan gebeuren?

worst case scenario

Vandaag heb ik een andere geweldige coping-strategie die ik met je wil delen. Hij is bedrieglijk eenvoudig, maar hoogst effectief. Wanneer je jezelf angstig voelt over iets wat staat te gebeuren, of misschien in de toekomst zal gebeuren, stel jezelf dan de vraag: “Wat is het ergste dat er kan gebeuren”? Oftewel, wat is het worst case scenario?

Serieus. Het lijkt misschien te eenvoudig, of zelfs een beetje onnozel, maar het werkt fantastisch, elke keer.

Wanneer je je zorgen begint te maken, of wanneer je angstig begint te worden over iets, blijf dan even stilstaan en beeld je heel gedetailleerd in wat het ergste is dat je kan overkomen. Als alles wat er fout kan gaan ook fout gaat, wat zou er dan gebeuren? De kans bestaat dat het ergste wat er kan gebeuren eigenlijk helemaal niet zo erg is.

worst case scenario

Laat ons zeggen dat je nerveus bent om een speech te geven aan een groep collega’s.

Het ergste dat er kan gebeuren is dat je het om zeep helpt en over je woorden struikelt. Je krijgt misschien geen groot applaus en krijgt waarschijnlijk een rood hoofd. 

Het is niet het einde van de wereld, en aangezien je niet meer op school zit, hoef je je ook geen zorgen te maken dat je ermee gepest wordt.

Misschien ben je bezorgd om dat knappe meisje op je werk aan te spreken.

Opnieuw, wat is het ergste dat je kan overkomen? Je vraagt hem of haar uit en het antwoord is nee. Het is helemaal niet zo belangrijk en zeker niet waard om er angstig over te worden. Je hebt het op zijn minst geprobeerd en je bent niet slechter af dan wanneer je niets gedaan zou hebben.

Blijf door deze kleine mentale scenario’s gaan elke keer dat je angstig of bezorgd begint te worden. Deze simpele kleine mentale oefening geeft je de controle terug. Jij beslist wat het ergste resultaat kan zijn en je neemt controle over je eigen acties.

Door jezelf af te vragen wat de meest erge uitkomst kan zijn, bekijk je het probleem vanuit een andere hoek.

Je ziet je angst onder ogen en plotseling ben je niet meer bang voor het onbekende. Het wordt een wetenschap en laat je toe om te beslissen of dit worst case scenario het waard is om het risico te nemen.

Negen van de tien keren is het worst case scenario minder beangstigend dan de angst voor het onbekende.

Meestal toont het je iets waar je best wel mee kunt leven. En het beste van alles is, dat het een snelle en eenvoudige manier is om angst te reduceren. Probeer het en kijk zelf hoe goed dit werkt wanneer je je de volgende keer zorgen maakt over een gebeurtenis.

>