Vijf tips om te leren omgaan met kritiek

cyclus van klagen

Iemand die met iets nieuw begint weet dat er een mogelijkheid bestaat dat dit door negativiteit wordt omringd.

Kritische reacties maken deel uit van de menselijke natuur en er zijn een heleboel dingen die mensen aanzetten om de fouten bij anderen aan te wijzen.

Helaas kunnen dit soort acties pijnlijk zijn en je van je pad af duwen terwijl je hard werkt naar je doel. Het is belangrijk dat we de tijd nemen om deze ervaringen en wat je er aan kan doen te bespreken in de plaats van de negativiteit te laten overwinnen.

Hier volgen vijf tips om te leren omgaan met kritiek terwijl jij je dromen nastreeft.

Aanvaard de kritiek

Eerst en vooral moet je aanvaarden dat iemand uiteindelijk zal proberen je onderuit te halen voor wat je doet of je zal bekritiseren over de manier waarop je het doet.

Zoals ik vermeld heb is het gewoon de menselijke natuur. Wat de persoon aanzet om hun negativiteit op jou te reflecteren is niet echt van belang.

Wat je moet beseffen is dat het waarschijnlijk niet persoonlijk bedoeld is. Er kunnen een reeks van redenen hierachter zitten.

Waarschijnlijk hebben geen hiervan met jou te maken. Sommigen zijn gewoonweg kritisch en we zijn beter af als we dat gewoon aanvaarden.

Gebruik hun woorden om jezelf te motiveren

omgaan met kritiekHet betekent echter niet dat we hun woorden moeten aanvaarden als de waarheid of moeten geloven dat het oké is als iemand ons slecht behandelt. Dit is niet zo.

Je volgende stap is te beslissen om de negatieve woorden op de goede manier in te zetten. Gebruik ze om je te motiveren en je vooruit te duwen.

Laat iemands mening je niet in een andere richting duwen. Jij bepaalt dat hun woorden je aandacht onwaardig zijn. Ga verder en overwin je voornemens met de gedachte dat jij hen het tegendeel zal bewijzen.

Overweeg de bron

Het is slim te weten dat kritiek soms een gedeeltelijke waarheid kan inhouden. Sommigen hebben misschien goede redenen om je handeling of aanpak te bekritiseren.

Ze zijn waarschijnlijk jou niet als persoon aan het bekritiseren en niet moedwillig naar beneden aan het halen.

Neem de tijd te overwegen wie het net is die jou deze kritiek geeft en of hun motivatie kan liggen in de waarheid te zeggen op een positieve manier.

Vind de positieve kant

Als je besloten hebt dat iemand kritisch is voor een goede en juiste reden neem je best de tijd uit te zoeken wat je hieruit kan halen.

Het is verstandig om hen te vragen waarom ze dit advies aan jou geven. Luister naar hen zonder je vijandig op te stellen om te zien wat je van hun woorden kan leren.

Het is mogelijk dat kritiek, opbouwende kritiek is en gebruikt kan worden om jouw pad te verbeteren. Aanvaard dit soort kritiek en leer ermee omgaan.

Negeer hen

Tot slot zijn er soms mensen die kritiek geven omdat ze negatieve personen zijn die jaloers, angstig, wraak belust of boos zijn.

Dit zijn het soort haters waar je geen tijd voor hebt. Er is niet wat je hieraan kan doen behalve hen gewoon negeren en verder gaan. Je leven zal er beter op worden.

Ik hoop dat deze tips over het omgaan met kritiek je zullen helpen om verder te gaan bij het bereiken van je voornemens met een positieve ingesteldheid. Het kan moeilijk genoeg zijn om onze eigen negativiteit te overwinnen. Laat anderen hun kritiek niet in de weg van je succes staan.

Conclusie

Kritiek is nooit leuk om te horen. Wanneer je er echter goed mee om leert gaan, verandert er een heleboel en ga je het zelfs als positief ervaren.

Bekijk even onze cursus Obstakels Overwinnen. Daarin leer je hoe je goed met kritiek om kunt gaan.

>