Stress – Een paar manieren waarop je er beter niet mee om kan gaan

stress

Er zijn heel wat stress management technieken.

Zowel voor het algemeen omgaan met stress als het omgaan met zowel fysieke als emotionele oorzaken van stress.

Er zijn technieken voor zowel korte termijn symptomen van stress als lange termijn of chronische symptomen.

Er zijn ook een aantal zelf aangeleerde technieken. Deze bereiken eigenlijk het tegenovergestelde in de zoektocht naar een oplossing. Hier volgen een aantal veel voorkomende fouten.

In een poging om de spanning en zorgen die meestal samengaan met stress te verlichten, kunnen sommige personen het verkeerde pad opgaan en onbewust overgaan tot destructief gedrag.

  • Het type stress dat aanleiding geeft tot een kort lontje en boze reacties naar vrienden en familie toe kan nog verergerd worden door het drinken van alcohol en zelfs koffie(door het hoge cafeïne gehalte). Het gebeurt veel dat deze link niet gelegd wordt, waardoor de spiraal zich voortzet en nog meer en veelvuldiger stresssymptomen oplevert.
  • Gebrek aan slaap of chronisch gebrek aan slaap, is een van de meest voorkomende oorzaken van stress. Nogmaals, het thema hier is de stressspiraal zelf. Wanneer je je ergens zorgen over maakt en je je fysiek oncomfortabel voelt, is het moeilijk om je voldoende te ontspannen om goed te slapen. En wanneer je niet goed of genoeg slaapt en vermoeid raakt, raakt je geduld sneller op en je vermogen tot redelijkheid vermindert zienderogen. Hierdoor blijft de stress gewoon voortduren. Tijdens dit type stresscyclus, als je al in slaap valt, is je slaappatroon dikwijls onderbroken, of niet diep genoeg voor een verkwikkende slaap.
  • Een verhoogde focus op probleemoplossing is natuurlijk en over het algemeen een teken van goede gezondheid. Maar compleet geobsedeerd raken, zelfs in het kader van serieuze problemen, is counterproductief. Probeer om uit het probleem te stappen alsof je een vriend advies geeft die met dit probleem te maken heeft. Je zou uiteraard bezorgd zijn, en dit geeft je een ander perspectief over de situatie. We zijn meestal beter in staat onze objectiviteit te bewaren wanneer het problemen van een ander aangaat.

Sommige mensen proberen op de juiste manier met stress om te gaan om de verkeerde redenen.

Een van de technieken om stress te bestrijden is het vermogen om te focussen op iets anders dan het probleem om op deze manier de druk te verlagen. Onszelf begraven in projecten op school of op het werk als een manier om onze gedachten te verzetten van de problemen thuis, geeft je wel afleiding, maar is uiteindelijk geen productieve manier om je stress thuis op te lossen. Je thuisbasis moet een plaats van rust zijn. Een plaats waar je kunt recupereren (zie balanspijler 1). Het ontwijken van stressvolle situaties werkt enkel tijdelijk.

Sommige problemen verdwijnen vanzelf en het negeren hiervan (of eerder er niet op overreageren) kan een goede strategie zijn.

Maar houd hier wel de realiteit in de gaten… de omstandigheden gecombineerd met de eigen evaluaties die leiden tot chronische stress verdwijnen niet simpelweg omdat we er niet aan denken.

Een tijdelijke pauze om meer perspectief te krijgen en je emoties onder controle te krijgen is gezond. Je kop in het zand steken is dat niet.

Waar het op neerkomt is dat al deze onjuiste en nutteloze methodes een gemeenschappelijke roots hebben.

De realiteit verdwijnt niet wanneer sommige aspecten hiervan onaangenaam of lastig zijn.

Het leven zit vol obstakels die je in de weg gelegd worden. Het bestaan van deze hindernissen en de nood om ze te overwinnen – gecombineerd met de twijfel of we ze wel gaan aankunnen – leiden tot stress. Leren om hindernissen in je leven correct in te schatten en ermee om te gaan leidt tot meer zelfvertrouwen in je mogelijkheden. Elke hindernis die je overwint maakt je sterker en laat je zelfvertrouwen groeien… en de stress kan vertrekken.

Wil je meer weten over de vijf balanspijlers? Lees dan “In Balans met je werk, je privéleven en je gezondheid

  • […] effecten die cafeïne bij angstgevoelens kan hebben al eens aangehaald. Er is een link tussen de consumptie van cafeïne en het verergeren van […]

  • […] gewoontes zouden moeten helpen om gemakkelijker in slaap te vallen wanneer bedtijd in zicht […]

  • […] natuurlijke stimulant remt je serotonineproductie. Het is ook een diureticum dat je meer naar het toilet doet lopen, wat de kans verhoogt dat je […]

  • […] Zonder dat je het zelfs maar in de gaten hebt. En als toegevoegde bonus zal het wandelen je afleiden van je negatieve en bezorgde gedachten. Dit is vooral het geval en nuttig wanneer je buiten wandelt in een mooie omgeving zoals een […]

  • […] daar direct! Panikeren is het ergste wat je kan doen in deze situatie. Hier is wat je in de plaats daarvan kan doen. Even diep […]

  • >