Ruim je huis op!

ongeorganiseerde omgeving

Je realiseert het je misschien niet, maar een rommelige en ongeorganiseerde omgeving kunnen een groot effect hebben op je angstgevoelens.

Wanneer de dingen om ons heen en in ons zicht fysieke wanorde zijn, kan het ervoor zorgen dat onze geest net zo overhoop ligt.

Het is bewezen dat gevoelens van hopeloosheid, angst en overweldiging kunnen opduiken wanneer je omgeving een puinhoop is.

Velen van ons hechten niet al te veel waarde aan het feit dat een ongeorganiseerde omgeving een echt probleem kan vormen dat op alle aspecten van ons leven effect heeft.

ongeorganiseerde omgevingNeem een kijkje op de wetenschap achter de effecten van rommel en overweeg een paar suggesties voor het oprommelen van je huis om je geest te verlichten.

Een rommelige omgeving zorgt ervoor dat je zintuigen overgestimuleerd raken. Je brein wordt overladen met teveel stimuli, vooral visueel, maar dit geldt ook voor je tastzin en je gehoor.

 

Wanneer je geest alles probeert op te nemen en te verwerken, raakt het overweldigd door het proberen verwerken van al die onnodige stimuli.

Laat ons eerlijk zijn, wanneer er rommel is, zijn de meest van die dingen gewoon onnodig. Je laat je brein te hard werken en het bezorgt je stress.

Omdat je hoofd zo druk bezig is met verwerken en door al deze overbodige dingen zwemmen, voel jij je niet ontspannen. Overal waar je komt geconfronteerd worden met rommel zegt tegen je brein dat de taken niet compleet zijn.

Onze geest heeft een gevoel van afsluiting nodig om uit de alarmfase te stappen.

Wanneer je voor langere periodes gestimuleerd en alert bent, zoals op het werk of bij je thuis, ben je gedoemd om je nerveus en angstig te voelen. Om nog niet te spreken over schuldig, beschaamd en overweldigd.

Rommeligheid is ook emotioneel frustrerend omdat het onder meer leidt tot tijdverspilling en verloren zaken.

Je rommel opruimen lijkt misschien onmogelijk, maar het is eigenlijk een probleem dat een oplossing heeft en dat je in fases kan oplossen. Het opsplitsen van die grote taak in deeltaken maakt het meer doenbaar.

Je kan dit hanteren door taken aan je huisgenoten of familie te delegeren zodat iedereen in de last deelt. Wanneer je alleen leeft, splits het op in segmenten.

Ruim één kamer of zelfs één deel tegelijk op.

Deze aanpak vertelt je brein dat er licht aan het einde van de tunnel zit.

Eenmaal gestart, zul je verrast zijn dat je effectief dat einde in het vooruitzicht ziet naarmate jouw baby-stapjes vorderen.

Gebruik een paar tips van de opruim-programma’s op TV. Maak stapels van de dingen die je wilt doneren, weggooien en houden.

Dit is ook een strategische manier om je geest om de tuin te leiden. In essentie organiseer je jouw georganiseer.

Dingen opsplitsen maakt het altijd gemakkelijker en verhoogt je motivatie om te starten.

We weten allemaal dat starten het halve werk is, niet?

Je kan je huis opruimen om je geest op te ruimen. De beloning zal een immense opluchting zijn en je angstgevoelens verminderen eens het werk verzet is.

Houd de dingen die je het meeste gebruikt bij de hand, en zorg ervoor dat alles een plekje heeft. Deze stappen zullen je helpen om het gevoel van orde dat je net gecreëerd hebt te bewaren.

>