Over religie en geloof

religie en geloof

In onze vorige post lichtten we een klein tipje van de sluier van hoe het concept van spiritualiteit verschilt van georganiseerde religie en geloof. Geen van beiden is in principe beter dan de andere, en ze kunnen gerelateerd zijn.

Ze zijn echter niet hetzelfde, zoals vroeger algemeen werd aangenomen. Je hoeft geen religie en geloof te volgen om een spiritueel persoon te zijn.

Spiritualiteit omvat veel meer en evolueert doorheen de tijd.

Het is iets dat ieder individu beslist en vormgeeft in plaats van dat er een doctrine of structuur gevolgd wordt.

Dat betekent niet dat je geen diep religieus persoon kunt zijn die sterk is in een bepaald geloof, en ook andere spirituele inspanningen kunt nastreven. De twee kunnen naast elkaar tegelijkertijd bestaan.

Om de dingen een beetje duidelijker te maken, zullen we naar meer specifieke manieren kijken waarop spiritualiteit verschilt van religie en geloof.

Individuele focus

Religies bestaan uit gemeenschappen of volgelingen. Hun focus ligt op het delen van hun leringen met een groep mensen binnen hun rangen.

Aan de andere kant is spiritualiteit een erg persoonlijke inspanning waarin het individu zijn eigen betekenis creëert.

Je beslist als een individu welke richting je uitgaat met je spirituele studies.

Je kan ervoor kiezen om bepaalde richtlijnen van een specifieke religie en geloof of filosofie te nemen en ze te combineren met grondbeginselen die geen verband houden met welke georganiseerde groep dan ook.

Wanneer het aankomt op het volgen van een spiritueel pad, is het enige dat belangrijk is dat de uitoefening met jou resoneert.

Minder structuur

religie en geloofDe meeste formele, georganiseerde religiën zijn redelijk gestructureerd. Volgelingen worden verwacht om in een specifieke locatie op een voorbehouden dag lezingen of gebed bij te wonen.

Rituelen maken dikwijls deel uit van die gebedsdiensten. En als regel moet de gehele congregatie eraan deelnemen.

Je kan jouw spiritualiteit op een veel vloeiendere manier beoefenen op een manier die bij jouw levensstijl past.

Het belangrijkste op jouw spirituele reis is de manier waarop je persoonlijk beslist om jouw beoefening vorm te geven. De manier waarop je kiest om prioriteit aan jouw overtuigingen te geven.

Alleen

Je spirituele pad is meestal iets dat je alleen volgt. Hoewel je het voordeel hebt dat je jouw eigen wegwijzers kan kiezen, kan het een eenzaam proces zijn.

Als het aankomt op religie, kunnen de meeste mensen vertrouwen op hun congregatieleden voor steun, begeleiding, socialisatie en genootschap. Elk heeft zijn eigen voordelen.

Definitie van waarheid

Wanneer het aankomt op spiritualiteit is dat wat jij als waarheid ziet enkel door jou vastgelegd. De meeste georganiseerde religies hebben een heilig boek of document die een universele waarheid voor hun volgelingen bevat.

Er kan een hoop comfort zitten in het volgen van het evangelie als waarheid wanneer je dit ziet en gelooft.

Sommige mensen verkiezen echter om hun eigen waarheid in de wereld te vinden. Dit door hun eigen ervaringen en door research.

Dit zijn slechts een paar van de verschillen tussen spiritualiteit en religie.

Ik wil gewoon even duidelijk maken dat dit 30-dagen thema je niet verplicht om er bepaalde religieuze overtuigingen op na te houden. Spiritualiteit kan los van religie bestaan.

Ik kijk uit naar het verkennen van de manieren waarop het nastreven van spiritualiteit, gecombineerd met meditatie, je kan helpen om elke dag in meer voldoening en meer in lijn met jouw persoonlijke overtuigingen te leven.

Click Here to Leave a Comment Below

Leave a Reply: