Het belang van persoonlijke verantwoordelijkheid nemen

de kunst van het nee zeggen

Neem jij voor 100% de verantwoordelijkheid voor je eigen leven?

We horen de laatste tijd veel over ‘persoonlijke verantwoordelijkheid’. Soms kan het een negatieve ondertoon hebben maar dat hoeft niet noodzakelijk zo te zijn.

Persoonlijk verantwoordelijk zijn voor jezelf en je handelen is zelfs een enorm krachtige beslissing. Click To Tweet

Er zijn een heleboel variaties voor dit concept. Maar ik ben van mening dat het zeker kan worden toegepast op het idee te streven naar een meer tevreden persoon te worden. Lees verder terwijl ik je laat zien wat ik bedoel.

Over persoonlijke verantwoordelijkheid

persoonlijke verantwoordelijkheidPersoonlijke verantwoordelijkheid heeft veel te maken met de beslissing meer positief in het leven te staan.

We hebben het gehad over de manieren waarop klachten een directe invloed hebben op je gevoel van tevredenheid. Er zijn een heleboel negatieve gevolgen verbonden aan het constant klagen.

Verantwoordelijkheid nemen brengt allerlei positieve dingen met zich mee. Je zal je meer in controle voelen wanneer je bewust beslist de dingen te veranderen.

Persoonlijke verantwoordelijkheid houdt in dat je je handelingen opeist. Geen schuld op een ander plaatst, en dat je de impact van je handelingen begrijpt.

Wat klagen doet

Wanneer je over iets klaagt, voornamelijk wanneer je dit doet zonder een goede reden of oplossing voor het probleem, geef je eigenlijk je controle af. Zoals ik ook in de voorbije posts heb gezegd zijn er manieren waarop je een legitieme en productieve klacht kan uiten.

Hoe dan ook, klagen wordt meestal enkel gebruikt als een manier om onze frustraties de vrije loop te laten.

Deze nutteloze klachten plaatsen ons in de verliezende positie. We geven de controle op en denken dat er niets is wat we kunnen doen aan het problemen waarover we klagen en zeuren.

We plaatsen ook de verantwoordelijkheid voor een probleem en de oorzaak van onze frustraties buiten onszelf. Dit is niet altijd eerlijk.

Claim jouw woorden

In de plaats moeten we leren om onze woorden en daden op te eisen en de volle verantwoordelijkheid te nemen voor onze klachten.

Wanneer we zo gefrustreerd zijn door iets dat we erover willen klagen, moeten we beslissen of het uitdrukken van de klacht de gevolgen waard is.

Onthoud dat constant klagen je reputatie schaadt, je gemoedstoestand onderuit haalt en je terughoudt in het leven.

Daarom moet je telkens wanneer je je frustraties uitdrukt, bewust de verantwoordelijkheid voor je eigen woorden opnemen. Je kan ze niet terugnemen. Eens ze gezegd zijn, zijn ze voor altijd van jou.

Ervoor kiezen enkel te klagen met een geldige reden en een mogelijke oplossing is veel krachtiger dan jezelf ten prooi leggen aan constant zeuren over de dingen die je niet kan veranderen.

Houdt deze tips in gedachten wanneer je de neiging voelt te klagen. Je eigen woorden kiezen in de plaats van gedachteloos te klagen zal je veel meer kracht en controle bieden. Dit is overduidelijk een geval waarin persoonlijke verantwoordelijkheid voordelig kan zijn.

Download het werkblad om je op weg te helpen.

  • […] dit inhoudt is het nemen van verantwoordelijkheid voor je handelingen in de plaats van te zeuren om zo je zorgen te kunnen luchten. Dit concept klinkt misschien […]

  • […] duwde waarop je niet langer je normale dagelijkse leven kan volhouden. De enorme mogelijkheid dat je gezondheid wordt geschaad door burnout waarschuwt je dat wanneer je te bang wordt om de controle op te geven, je het uiteindelijk toch nog […]

  • >