Ondersteuningsgroepen kunnen hulp bieden wanneer je je eenzaam voelt

ondersteuningsgroep

Een van de dingen die je intussen weet over het doorstaan van uitdagende periodes is het voordeel van het niet alleen aan te pakken.

Ik heb informatie met je gedeeld over het vinden van professionele hulp en beroep te doen op je persoonlijke ondersteuningsnetwerk.

Er is een andere manier die we nog niet besproken hebben maar die ik wel belangrijk vind wanneer het aankomt op het vinden van personen om op te steunen wanneer het minder goed gaat.

Ondersteuningsgroepen of support groepen bestaan in verschillende soorten en kunnen enorm handig zijn wanneer je je eenzaam voelt of niet weet hoe je om moet gaan met een specifiek probleem.

Lees verder om hier meer over te leren en in te zien hoe het je kan helpen tijdens een moeilijke periode.

Wat je moet weten over over ondersteuningsgroepen

Er zijn ondersteuningsgroepen om mensen te ondersteunen bij allerhande problemen.

Het maakt niet uit wat het probleem is, er zijn waarschijnlijk anderen die hetzelfde ervaren. Mentale gezondheidsgroepen zijn gebruikelijk. Deze worden vaak onderhouden door getrainde personen zoals therapeuten of raadgevers.

Ze kunnen specifieke aandoeningen helpen zoals bipolariteit of depressie. Een andere soort van populaire groep is voor mensen met een verslaving.

Deze netwerken zoals de AA bieden een niet-veroordelende omgeving voor zij die zelf, of wiens familie met drank en drugsmisbruik moeten omgaan.

Er zijn ook groepen bedoeld voor personen met een verslaving aan specifieke drug. Rouwgroepen voor personen die moeten omgaan met het verlies van een geliefde is ook een soort groep die je kan terugvinden.

Mensen met mentale problemen zoeken best een ondersteuningsgroep om hen te helpen hun opties te begrijpen en manieren toegereikt te krijgen om ermee om te gaan.

De meeste soorten ondersteuningsgroepen staan open voor de belijders en hun geliefden. Groepen voor ouders en verzorgers zijn ook gebruikelijk.

Wat zijn de voordelen van ondersteuningsgroepen

ondersteuningsgroepOndersteuningsgroepen kunnen vele voordelen bieden. Ze zijn vooral een waardevolle bron.

Soms heb je nood aan informatie die je zelf gewoonweg niet kan verkrijgen.

Het is ook therapeutisch om met anderen in een gelijkaardige situatie te kunnen praten.

Mensen in je leven, zelfs zij die heel dicht bij je staan begrijpen misschien minder goed waar je doorheen gaat.

Betrokkenheid in een ondersteunende omgeving als een groep laat je inzien dat je niet alleen door deze situatie gaat en dat je niet zo verschillend bent van alle anderen.

Het is rustgevend dat er anderen zoals jij zijn en om te horen over hun persoonlijke ervaringen en de manieren waarop ze hier mee omgaan. De leiders van ondersteuningsgroepen bieden vaak zeer goed advies en inzicht op jouw specifieke probleem.

Ditzelfde geldt ook voor de andere groepsleden. Soms kan het horen van hun verhalen het meest inzicht bieden.

Hoe vind je die ondersteuningsgroepen

Het vinden van een ondersteuningsgroep die aan je noden beantwoordt is helemaal niet moeilijk.

Je kan beginnen met een snelle opzoeking op het internet. Je kan het er ook over hebben met je dokter indien het een medisch probleem is waar je mee zit.

Sociale diensten kunnen je de weg wijzen naar groepen die helpen in geval van mentale gezondheidsproblemen.

Lokale ziekenhuizen zijn vaak een bron van ondersteunde diensten. Als je je comfortabel voelt om persoonlijke informatie te delen kunnen vrienden en familie je ook in de juiste richting sturen voor de nodige informatie.

Om eerlijk te zijn is het helemaal niet nodig om je gevecht alleen te vechten. Een ondersteuningsgroep biedt zoveel voordelen en kan je reis veel beter haalbaar maken.

Onze eigen ondersteuningsgroep vind je hier.

Op jouw succes!

Natascha

Hoe nu verder?

Wil jij jouw uitdagingen en obstakels aanpakken? Schrijf je dan in voor onze cursus Obstakels Overwinnen. In 20 lessen helpen we jou elk obstakel in je leven overwinnen.

>