Neem een vakantie om burnout terug te draaien

burnout te vermijden

Wanneer was de laatste keer dat je een vakantie genomen hebt?

Het lijkt misschien vanzelfsprekend dat een vakantie kan helpen om burnout om te keren. Maar slechts een klein percentage van de mensen laat echt de dagelijkse bronnen van stress achter voor een rustige vakantie. Velen onder ons laten toe dat excuses en angsten ons tegenhouden om los te koppelen en een betekenisvolle pauze te nemen.

Wat zijn de twee grootste redenen die mensen geven waarom ze niet op vakantie gaan?

 1. Tijd
 2. Financiën

Op het eerste zicht lijken deze redenen legitiem – maar er zijn altijd manieren om je hieromheen te werken als je toegewijd bent om de tijd te vinden die je kan spenderen door voor jezelf te zorgen.

Tijd- veel personen geloven dat ze geen tijd hebben om op vakantie te gaan:

dat hun bedrijf zal imploderen, hun leven te hectisch is, of eender welke andere zorg. Wat de reden ook mag zijn, tijd hoeft geen struikelblok te zijn om een vakantie te boeken. Als je gezegend bent met een job die in betaalde vakantiedagen voorziet zal je veel beter in staat zijn om deze tijd te gebruiken om een pauze te nemen op het werk zonder dat je je inkomsten kwaad doet. Als je niet zo’n gestructureerde vakantie hebt zal je wat meer bewust moeten plannen. Als je niet meer dan 7 opeenvolgende dagen verlof kan nemen, overweeg dan deze alternatieven:

 • Verlengde weekends- Er zijn veel weekends van drie dagen doorheen het werkjaar. Overweeg om je weekend te verlengen door een vierde of vijfde dag waarbij je een vakantiedag toevoegt aan beide zeiden van het verlengde weekend.
 • Mini-vakanties- Zoals verlengde weekends zijn mini-vakanties gewoon korter en vinden ze plaats in de periodes waarop je niet moet werken. Probeer om dichter bij huis te blijven en geniet van lokale activiteiten zodat je reisduur geen probleem vormt.
 • Stay-cations – Blijf thuis, of in je thuisstad, en ontkoppel volledig van je werk. Doe de dingen die je normaal op een vakantie zou doen zonder dat je tijd of geld moet spenderen aan het reizen.

Overweeg deze bijkomende pro-tips zodat het vinden van tijd voor een vakantie mogelijk wordt:

 • Delegeer- Maak tijd vrij door enkele taken te delegeren aan zij die graag willen helpen.
 • Zoek een vakantie buddy- Vind iemand om de werklast mee te delen wanneer je nood hebt aan vrijetijd en help hen dan ook wanneer zij er even tussenuit moeten.
 • Creëer een “hit-by-a-bus” bestand- Dit is een procedurebestand dat je projecten en werklast samenvat waardoor het mogelijk wordt voor eenieder om je plek in te nemen en jouw werk te doen wanneer jij afwezig bent.
 • Zet vakanties op je planning- Plan je vakanties goed op voorhand. Dit laat anderen weten dat je weg zal zijn en zal je gefocust houden op de voorbereidingen wanneer de vakantie dichterbij komt.

Financiën- Jouw budget de schuld geven dat je niet op vakantie kan gaan is zoals jouw dokter de schuld geven van het feit dat je je ziek voelt.

burnout om te kerenJe budget is een middel dat voor je klaar staat om gebruikt te worden op elke nodige manier – het zijn slechts inefficiënte keuzes die z’n effect limiteren. Of je nu op een kortere vakantie gaat of je andere creatieve aanpassingen maakt omwille van de kosten, je kan gemakkelijk enkele manieren vinden om je vakantie realiteit te maken. Overweeg de volgende tips:

 • Maak van sparen een spelletje- Daag je familie uit om samen te sparen voor een vakantiebudget. Spaar kleingeld, houd een garageverkoop, verminder onnodige uitgaven, offer gezamenlijk wat luxe op of doe klusjes. Moedig je hele familie aan om nieuwe manieren te bedenken om aan het budget toe te voegen. Zet een doel en creëer een vision board om iedereen gefocust en gemotiveerd te houden voor je volgende familie uitstapje.
 • Enveloppe systeem- Boek je vakantie op voorhand en doe een storting. Bereken het budget dat nodig is om de volledige balans te voldoen en deel dit bedrag door het aantal uitbetalingsdagen die je hebt voor de vakantie. Bij elke loonbrief stop je dit bedrag in een enveloppe op een veilige plaats zodat je klaar bent om gemakkelijk je vakantiekosten af te betalen wanneer nodig.
 • Wees creatief- Er zijn veel websites ontwikkeld die kortingen op vakanties aanbieden. Het maakt niet uit wat je smaak en budget is, je kan gemakkelijk besparen op een vakantie met een minimale inspanning. Bepaal je budget op voorhand en krijg waar voor je geld door creatief te zijn en te zoeken.

Wat je ook doet met je vakantie, zorg dat het telt! Breek los van je stressfactoren en laad je batterijen terug op. Doe de dingen die je opfrissen en nieuw leven in blazen zodat je het gevoel van burnout kan laten wegsmelten en je normale leven terug kan oppikken met een hernieuwd gevoel van doelgerichtheid en interesse.

Zorg jij goed genoeg voor jezelf? Doe hier de test!

>