Motivatie is noodzakelijk – Je ‘waarom’ in gedachten houden

jouw waarom

Ik heb reeds kort het concept van het achterhalen van “jouw waarom” aangehaald in verband met het stellen van doelen en voornemens.

Het is de reden waarom je iets wilt bereiken. Het is het doel, de instelling die je zal sturen om je doel te bereiken in goede en slechte tijden.

Vooral tijdens strubbelingen of moeilijke periodes is het in gedachten houden van je waarom noodzakelijk om je de nodige motivatie te bieden om door te gaan terwijl je misschien liever opgeeft.

Sta me toe om verder te gaan over wat jouw waarom precies betekent en waarom het zo belangrijk zodat je keer op keer kan terugvallen op dit concept wanneer het nodig is.

Over jouw waarom

Je waarom moet erg persoonlijk voor je zijn. Het is de reden waarom jij je doel wenst te bereiken.

Het is noodzakelijk dat deze reden erg betekenisvol voor je is in de plaats van iets dat je wordt opgedrongen door een kracht van buitenaf.

Wat iemand anders voor je wilt of wat je denkt te moeten willen is niet goed genoeg om je waarom te ondersteunen. Deze drijfkracht moet iets zijn dat elke uitdaging kan overleven.

Bijvoorbeeld, de beslissing om gewicht te verliezen is iets wat velen onder ons als voornemen hebben gekozen. Als we hierin succesvol willen zijn moeten we begrijpen waarom dit zo belangrijk voor ons is.

Jezelf eraan herinneren dat je onafhankelijkheid, je energielevels en je geliefden de redenen zijn waarom je graag enkele kilo’s kwijt wilt zullen je doen doorvechten in moeilijke tijden.

Het vinden van jouw waarom

Het vinden van je waarom en er echt een taak van maken is iets wat tijd en toewijding vergt.

Plan een rustig moment voor deze oefening en herhaal indien nodig. Dit is niet iets wat van de eerste keer moet gebeuren. Begin met slechts een doel.

Schrijf het op. Zorg ervoor dat het meetbaar is en een eindpunt heeft. Brainstorm vervolgens over je motivaties voor het bereiken van dit doel.

Schrijf ook deze op. Probeer om tenminste drie sterke redenen te vinden waarom deze prestatie zo belangrijk voor je is. Beslis welk van de dingen op je lijst het best bij je passen.

Overloop je redenen en zet ze in de volgorde van belangrijkheid. Je kan dan je lijstje apart leggen. Zorg wel dat het toegankelijk is. Je zal hier keer op keer naar terug moeten komen wanneer je het moeilijk krijgt.

Houdt het centraal

We weten allemaal dat we bestemd zijn te mislukken wanneer de belangrijke dingen uit ons hoofd verdwijnen.

Dit is waarom het zo belangrijk is om je waarom vooraan in je gedachten en voornemens te houden. Er zijn een heleboel kleine dingen die je kan doen om het makkelijker te maken je waarom niet te vergeten.

Als je van schrijven houdt, houd dan een journal bij. Schrijf je persoonlijke redenen op waarom je deze droom wilt doen uitkomen. Verruim het belang ervan.

Beeld je in hoe het zal zijn wanneer je je doel bereikt hebt. Plaats post-its waar je ze regelmatig kan zien als een visuele herinnering van datgene je het meest wilt in je leven.

Spendeer je tijd met personen die op dezelfde lijn zitten en hetzelfde doel wensen te bereiken. Jullie kunnen elkaar motiveren en verantwoording afleggen bij elkaar.

jouw waaromEen ideaal hulpmiddel om je motivatie te onderhouden is een planner/journal. Het transformatiejournal is speciaal ontwikkeld om je hierbij te ondersteunen.

Je weet nu meer over wat het doel van je waarom is. Ik hoop dat je klaar bent om je eigen waarom te vinden en het te gebruiken om je te sturen doorheen je voornemens.

  • […] Je waarom is je reden om een gewenste uitkomst te willen. En het kan je voortduwen tijdens moeilijke periodes wanneer niets anders werkt. […]

  • […] In de post van vandaag breng ik je graag even terug naar het concept van jouw waarom. […]

  • […] hebben in deze serie veel gesproken over jou waarom. Het is je reden waarom je een voornemen en het bijhorende doel hebt […]

  • >