Meer slaap kan je helpen tegen stress en angstgevoelens

gemakkelijker slapen

Er zijn veel zaken die kunnen bijdragen aan je angstgevoelens.

Het komt veel voor dat een voorbestemming tot angst in je genen zit. Medicatie en therapie kan hier absoluut helpen.

Recente studies tonen aan dat slaaptekort een negatieve rol speelt in het emotionele verwerkingsproces. Het vermogen om je emoties op een gezonde manier in de hand te houden, is essentieel om angstgevoelens onder controle te houden.

Dus als te weinig snoozelen een constante factor in je leven is, zou het zijn dat meer slapen je kan helpen.

Laat ons even kijken naar de manieren waarop slaap een invloed heeft op je lichaam. Daarna geef ik je een paar suggesties om de kansen op een regelmatig slaappatroon te verbeteren.

Het deel van je brein dat verantwoordelijk is om je op momenten van gevaar te beschermen heet de amygdala. Het geeft aangevoelde dreigingen door aan de prefrontale cortex, die op zijn beurt beslist of er vechten of vluchten nodig is.

Deze twee delen van je brein werken meestal redelijk goed samen. In periodes van stress, zoals die gestimuleerd worden door gebrek aan slaap, kunnen hun signalen elkaar echter kruisen.

Dit zorgt ervoor dat de emotionele centra van je hersenen het overnemen. Wat leidt tot concentratieproblemen, verhoogde irritatie, verminderde reflexen en hogere angstniveaus.

Je hebt waarschijnlijk al wel gehoord van REM slaap.

gemakkelijker slapenGedurende deze cyclus worden de delen van je hersenen die het leren controleren, aangesproken. Drie tot vijf REM cycli zijn normaal, en de wetenschap heeft aangetoond dat meer beter is voor een beter humeur.

Wanneer je niet slaapt ga je zeker niet in deze broodnodige REM stadia geraken. Niet alleen is de hoeveelheid slaap die je krijgt belangrijk, de kwaliteit is ook essentieel voor een sterke mentale gezondheid.

Er zijn een aantal gewoontes die je kan oppikken die bijdragen tot gemakkelijker slapen en het verminderen van slapeloosheid, als je daar problemen mee hebt.

Vermijd sporten voor het slapen gaan, omdat dit je kan stimuleren.

Doe je workout ten laatste vijf of zes uur voordat je naar bed gaat.

Sessies van 20 tot 30 minuten beweging elke dag kunnen helpen. En ook de timing van je maaltijden kan bijdragen tot gemakkelijker slapen. Probeer niet meer te eten drie uur voordat je naar bed gaat.

Verspreid je maaltijden en snacks doorheen de dag om hongerpijnen of bloedsuikerpieken te vermijden.

Deze gewoontes zouden moeten helpen om gemakkelijker in slaap te vallen wanneer bedtijd in zicht komt.

Cafeïne en alcohol kunnen je van je slaap beroven, dus vermijd ze zoveel mogelijk.

Maar je wist waarschijnlijk al dat dat niet helpt voor gemakkelijker slapen.

Richt je omgeving zo in dat het je een rustgevend gevoel geeft.

gemakkelijker slapenMaak van je slaapkamer je nacht-heiligdom.

Steek wat kaarsen aan voor de sfeer, speel wat zachte muziek en voeg een geur als lavendel toe waarvan geweten is dat ze een rustgevend effect heeft. Zorg ervoor dat je routine voor het slapengaan niet stimulerend is. Zet dus een half uur voor bedtijd alle elektronische apparaten uit.

Wanneer je absoluut niet kunt slapen wanneer je in bed ligt, sta dan op om iets te drinken of lees wat.

Draaien en woelen leidt enkel naar nog meer angstgevoelens.

Rustige slaap is altijd goed voor je lichaam, geest en ziel. Dus geef deze suggesties een kans wanneer je veel angst ervaart. Betere slaap kan absoluut helpen.

Click Here to Leave a Comment Below

Leave a Reply: