Leun bij uitdaging en verandering op je ondersteuningsnetwerk

tevredenheid boven klagen

Nu we het hebben over het inroepen van hulp lijkt het me het perfecte moment om het ook te hebben op het vormen van een ondersteuningsnetwerk.

Hulp zoeken hoeft niet altijd bij een professional of expert. Soms zijn de beste helpers de mensen die het dichtst bij je staan.

Personen die je vertrouwt rondom je hebben tijdens periodes van overgang of stress kan een geweldige vorm van therapie zijn. Laten we kijken naar de manieren waarop je kan steunen op je ondersteuningsnetwerk en de voordelen die het je kan brengen.

Redenen waarom steun vaak ontbreekt

Soms raken we in een patroon waarbinnen we enkel op onszelf vertrouwen. Hier zijn een heleboel redenen voor.

De samenleving vertelt ons regelmatig dat we onszelf moeten omhoog sleuren wanneer we in een put geraken.

Het is makkelijk te denken dat we al onze problemen zelf moeten oplossen en terwijl van buitenaf de schijn ophouden dat alles goed gaat.

Hierbovenop komt het feit dat onze kringen vaak verspreid geraken. Het kan zijn dat er geen familie dichtbij woont of dat we geen echte band hebben met onze buren.

Je hoort misschien niet bij een gemeenschap zoals de kerk of een sportclub. Het kan moeilijk zijn om de juiste personen te vinden om je doorheen de donkere periodes te helpen.

Wat moet je weten over je ondersteuningsnetwerk?

ondersteuningsnetwerkEen ondersteuningsnetwerk kan bestaan uit bijna iedereen.

Brainstorm en maak een lijstje met personen die je waarschijnlijk zullen helpen wanneer je het nodig hebt.

Schrijf vervolgens naast elke naam de krachten die deze persoon bezit. Je favoriete tante heeft misschien een geweldig gevoel voor humor. Zij kan de perfecte persoon zijn om in te schakelen wanneer je je droevig voelt en nood hebt om eens goed te lachen.

Als je voelt dat zulke ondersteunende personen ontbreken in je leven, brainstorm dan over manieren waarop je zo’n mensen zou kunnen vinden.

Je kan misschien een cursus volgen over iets wat je altijd gewild hebt of een je bij een groep gelijkgezinde personen voegen om een hobby of sociaal doel na te streven.

Iedereen moet zich ondersteund voelen door personen die hun kennen. Je ondersteuningsnetwerk bestaat uit jouw specifieke personen. Kies diegene die je oprapen wanneer je gevallen bent.

Wat zijn de voordelen van een ondersteuningsnetwerk?

Er zijn een heleboel voordelen die je kan verkrijgen door het vormen van een ondersteuningsnetwerk.

  • Een van de grootste is gewoon een luisterend oor.

Soms heb je enkel iemand nodig die je wilt begrijpen en naar je wilt luisteren wanneer je bergaf gaat.

  • Een ander voordeel is fysieke ondersteuning.

Zo kan je bijvoorbeeld nood hebben aan hulp bij het verhuizen wanneer je een nieuwe job hebt in een andere stad. Het hebben van een groepje personen waar je op kan steunen wanneer je iets niet alleen aankan biedt een enorme rust in je hoofd.

Een sociale uitlaatklep is een menselijke basisbehoefte die uiteindelijk jou ondersteuningsnetwerk kan worden. In staat zijn een vriend te bellen om samen gezellig bij te kletsen is een gemak dat we allemaal nodig hebben.

Ons eigen ondersteuningsnetwerk vind je hier.

Trotseer moeilijke periodes niet in je eentje. Beroep doen op je ondersteuningsnetwerk is niet zo moeilijk en biedt je zoveel voordelen. Elk probleem lijkt oplosbaar wanneer je de juiste mensen hebt om je onderweg te helpen.

>