Leer om los te laten, zodat je tevreden wordt

dingen waar je van houdt

Kun jij goed loslaten?

Dat is toch iets waar ik heel lang moeite mee gehad heb…

Onze klachten liggen vervat in een heleboel gedachten en gevoelens. Diegene die ons niets goed bieden loslaten helpt niet enkel het klagen te verminderen maar het kan je ook op het pad brengen naar het ervaren van tevredenheid.

Om deze giftige overtuigingen, ideeën en emoties te verwijderen moeten we eerst weten wat deze zijn. Laten we kijken naar enkele van de dingen waarvan je kan leren ze los te laten om tevredenheid te vinden in je leven.

Schuldgevoelens

Schuldgevoelens loslaten houdt in dat je de ‘zou moeten’ verwijdert uit jouw leven.

We hebben allemaal wel een lijst van dingen die we ‘zouden moeten doen’ elke dag. Dit zijn verplichtingen of standaarden die we voor onszelf opleggen of die anderen van ons verwachten. Deze maken ons niet gelukkig.

Er kunnen een heleboel redenen zijn waarom deze ons emotioneel niet tevreden doen voelen. Meestal ligt aan de grond van deze redenen het feit dat deze verplichtingen niet in lijn staan met onze waarden, onszelf geen goed doen of gewoon dingen zijn die we niet echt willen voor onszelf.

Introspectie en brutale eerlijkheid zijn nodig om de bron van onze schuldgevoelens te ontdekken en deze los te laten. Het is echter niet onmogelijk.

Verwachtingen

Verwachtingen zijn een ander ding dat je wilt loslaten als je echt tevreden wilt zijn. Verwachtingen verschillen van standaarden.

Het is goed om de lijn te trekken bij het soort van behandeling dat je aanvaardt van anderen en om zo hoog mogelijk te grijpen bij het stellen van je doelen. Verwachtingen zijn iets helemaal anders omdat ze inhouden wat je verwacht van anderen en van dingen buiten jouw controle.

Wanneer de dingen die je niet verwacht gebeuren kan dit erg teleurstellend werken. Onrealistische verwachtingen loslaten kan erg bevrijdend zijn. De enige persoon die je kan controleren is jezelf.

In de plaats van verwachtingen op te leggen aan de personen rondom je en op factoren buiten je controle leg je de nadruk op je eigen reacties en gedragingen tegenover deze dingen.

Angst

los te latenEr zijn een heleboel dingen die je kan vrezen in het leven.

Velen zijn legitieme angsten doordat ze een dreiging voor je gezondheid of veiligheid kunnen zijn. Maar toch, een aantal van je angsten zijn dingen die je niet echt kunnen pijn doen op de lange termijn.

Faalangst is een zeer gebruikelijk voorbeeld van iets dat ons terughoudt om echt gelukkig te zijn. Het is eng om je dromen of doelen na te streven omdat de gevolgen van niet slagen erg traumatisch kunnen zijn.

Andere soorten van angst kunnen je ook terughouden. Ik raad je aan een lijst op te maken van de dingen waar je bang voor bent. Vervolgens ga je brainstormen om te ontdekken of deze angsten legitieme dreigingen zijn of dat ze gewoon dingen zijn die te intimiderend lijken. Vervolgens graaf je dieper om uit te zoeken wat je tegenhoudt om te proberen deze niet-legitieme angsten te overwinnen.

Je zal misschien verrast zijn door de resultaten en de kans is groot dat je enkele ideeën in je hoofd krijgt over hoe je voorbij deze irrationele angsten geraakt.

Zorgen

Je onnodig zorgen maken ontneemt je alle vreugde.

Toch vallen zovelen onder ons ten prooi. Enige zorg voor wat er gebeurt in ons leven is noodzakelijk en ook gezond, maar veel te vaak vallen we in een oneindige put van fixatie op de dingen die we niet kunnen controleren.

Je onnodig zorgen maken over de toekomst ontneemt je de dingen die je in het heden zou kunnen doen om je leven te beteren. Je fixeren op spijt over dingen in het verleden is een andere vorm van zorgen die vaak aan mensen vreet.

De moeite nemen om deze onnodige zorgen van je leven te verwijderen zal je enorm helpen op je pad naar tevredenheid.

Neem elke dag de tijd om deze dingen van je leven te elimineren. Gevoelens en emoties die giftig en onproductief voor je zijn loslaten brengt je een heel eind verder naar tevredenheid.

>