Krijg jij genoeg slaap?

vermoeidheid en burnout

Slaap jij wel genoeg?

Hoe voel je je over de kwantiteit en kwaliteit van je slaap? Als je vecht tegen uitputting en burnout is een van de eerste evaluaties die je zou moeten doen eentje die start in je slaapkamer. De kwantiteit en kwaliteit van rustvolle slaap die je ervaart is direct verbonden aan jouw mogelijkheid om met stress om te gaan.

Slaap is de tijd die ons lichaam gebruikt om te herstellen en op te laden van de schade die het heeft ondergaan tijdens de dag. Hoe we slapen is even belangrijk als onze effectieve nood om te slapen. In staat zijn te slapen in een veilige en comfortabele omgeving, vrij van afleiding, is de sleutel tot het voeden van onze betekenisvolle rustperiodes.

gebrek aan slaap

Hier zijn drie ‘dieven’ die je van een kwaliteitsvolle nachtrust beroven:

  • Inconsistente slaaptijden – Dragen je verplichtingen van de dag je op wanneer je gaat slapen en om hoe laat je opstaat? Werken tot in de vroege uurtjes en opstaan voor de zon opkomt is niet de beste oefening voor je welzijn. Een slaaptijd vooropstellen en je eraan houden zal je aanmoedigen om gefocust te blijven en je werk te voltooien in de uren waarop je wakker bent. Pareto’s principe bepaalt dat de tijd die we nodig hebben om een taak te voltooien uitbreidt of inkrimpt naarmate de tijd die we onszelf gegeven hebben om het te voltooien. In dit geval zorgt een specifieke slaaptijd ervoor dat wat je moet doen zal gebeuren in de tijd voorafgaand aan je slaaptijd. Consistentie in je slaaptijd routine zal je uithoudingsvermogen verbeteren en je helpen om burnout te vermijden.
  • Smartphones en toestellen – Smartphones, televisies, iPads en computers zijn allemaal ontworpen om ons werk gemakkelijker te maken en entertainment toegankelijker te maken. De waarheid is dat deze dingen helemaal niet in een slaapkamer thuishoren. Wetenschap heeft aangetoond dat naar je schermpje staren voor het slapen gaat schadelijk is voor de kwaliteit en kwantiteit van je slaap en voor de tijd van intimiteit die je misschien mist met je partner. Overweeg om je slaapkamer een scherm-vrije zone en een heilig plekje te maken voor oplading en connectie.
  • Angstgevoelens en zorgen – De verbinding tussen gebrek aan slaap en angstgevoelens lijkt misschien op het ‘kip en ei’ scenario. Leidt een gebrek aan slaap tot angstgevoelens of leiden angstgevoelens tot een gebrek aan slaap? Het maakt niet uit wat de oorzaak is, angstgevoelens zijn een dief van kwaliteitsvolle slaap. Serieus worden over het aanpakken van welk soort probleem er in je leven is dat ervoor zorgt dat je angstgevoelens krijgt zal je helpen om rust te vinden in de slaapkamer.

Hier zijn drie manieren om de kwaliteit van je slaap te verbeteren:

  • Avondrituelen – Je lichaam is ingesteld in een bepaald ritme. Je werkt synchroon met je kalenders, klokken en andere routines die samen het ritme van je leven creëren. Je avondrituelen kunnen deze ritmes verbeteren en je klaar maken voor een goede nachtrust. Begin met een avondroutine die consistent is en die rust en harmonie in je thuis promoot. Na je werk neem je wat tijd om jezelf te verbinden met je partner, je kinderen te helpen met huiswerk en je voor te bereiden voor de volgende dag. Maak rugzakken klaar en plaats ze bij de deur. Check alles wat je nodig hebt voor de volgende dag en organiseer. Eet een gezonde avondmaaltijd aan tafel met je familie en ga een betekenisvolle conversatie aan. Limiteer het gebruik van televisie en computer. Maak onderscheidbare overgangen tussen het avondeten en de slaap voorbereidingen: douchen, tanden poetsen, verhaaltjes, … herinner je kinderen wanneer het tijd is voor elk van deze overgangen. Consistent en voorspelbaar zijn in je avondroutine zal conflicten verminderen en de kwantiteit en kwaliteit van de slaap van je hele familie verbeteren.
  • Verzorgende en comfortabele omgevingen – Een van de beste indicaties van de kwaliteit en kwantiteit van je slaap is de staat van je slaapkamer. Van de temperatuur in de kamer tot het aantal draadjes in je lakens, de details doen er echt toe. Het hebben van een omgeving vrij van afleidingen zoals geluid, licht, te veel of te weinig dekens maken alle verschil wanneer het op slapen aankomt. Creëer een omgeving die comfort en rust promoten en je slaapkwaliteit zal dramatisch verbeteren.
  • Beweging en gezond eten – Geloof het of niet, wat je eet en hoe je beweegt beïnvloedt je slaap. Het eten van voedsel met veel zout of dat te pikant is voor je verteringssysteem doorheen de dag kunnen je mogelijkheid om in een diepe slaap te blijven verstoren. Wanneer je te dicht bij je slaaptijd nog iets eet beïnvloedt ook dit je slaapkwaliteit. Te veel water drinken en ’s nachts meerdere keren moeten opstaan om naar de wc te gaan kan je cyclus van herstellende slaap verbreken en ervoor zorgen dat je je moe en uitgeput voelt. Beweging is een kernbijdrager aan een goede kwaliteit van slaap. Cardio en krachttraining zijn uitstekende manieren om te verzekeren dat je dieper en harder slaapt. Zelfs mensen met angststoornis deelden mee dat bewegen hen helpt om de slapeloze nachten te trotseren. Plan beweging meerdere dagen per week in om de kwaliteit van je slaap te verhogen.

Slaap is een kernfactor voor zowel het voorkomen als het herstellen van burnout. Je familie in een avondroutine krijgen en je slaapomgeving optimaliseren zullen je helpen om je slaaptijd te maximaliseren en ervoor zorgen dat je je hernieuwd en klaar voor de volgende dag voelt.

Zorg jij goed genoeg voor jezelf? Doe hier de test!

Click Here to Leave a Comment Below

Leave a Reply: