Klaag jij uit angst?

Klaag jij uit angst?

Wist je dat een van de meest voorkomende oorzaken van klachten, angst is?

Angst is een krachtige emotie die veel aspecten van jouw leven kan controleren.

Constant klagen is vaak een manier om iets waar je erg bang voor bent te vermommen. In de plaats van toe te geven dat je bang bent is het makkelijker om een het verdedigingsmechanisme van klagen in te schakelen om ermee om te gaan.

Laten we kijken naar wat je kan doen wanneer je angstig bent en hoe je de hiermee gepaarde cyclus van klagen kan doorbreken.

Analyseer het probleem

Klaag jij uit angst?Ik begin graag met je aan te raden de situatie te onderzoeken.

Je kan het probleem niet aanpakken als je het probleem niet begrijpt. Wanneer je klaagt, neem hierna dan even de tijd om op te schrijven hoe je je voelt en waar de angst zich ontwikkeld kan hebben.

Dit inzicht ligt vaak binnen handbereik. Het vergt enkel wat manoeuvreren om erachter te komen. Wanneer je de oorzaak van je klagen hebt geïdentificeerd als zijnde ‘angst’, kijk je naar wat de oorzaak van je angstgevoelens is.

Wees eerlijk met jezelf

Nu komt het moeilijke deel. Dit is waar je eerlijk wordt met jezelf. Opnieuw stel ik voor om voor brute eerlijkheid te gaan. Hou de ongemakkelijke waarheden over jezelf niet achterwege want dit zal enkel je groei en vooruitgang tegenhouden.

Onderzoek die angst.

Angst is vaak een deeltje van andere emoties zoals onzekerheid of schaamte. Bepaal waarom je je angstig voelt en waarom het makkelijker is te klagen dan er iets aan te veranderen.

Maak enkele notities ervan zodat je hier later naar kan teruggrijpen. Dit is geen probleem dat je kan oplossen door een nachtje erover te slapen. Dit soort zelfgroei vergt tijd en toewijding.

Overweeg het slechtst mogelijke scenario

Om te eindigen is het tijd om actie te ondernemen en iets te doen met de informatie die je verkregen hebt door jouw introspectie.

Een manier om jezelf vooruit te helpen is het bekijken van het slechtst mogelijke scenario.

Wat is het ergste dat kan gebeuren wanneer je stopt met klagen en voorbij jouw angst gaat zodat je op een gezonde manier verder kunt? Hoe zullen jouw acties om de angst te overwinnen jou beïnvloeden?

Wat is het ergste dat kan gebeuren? Vaak komt het ergst mogelijke scenario niet eens in de buurt van wat we in ons achterhoofd in gedachten hadden. Wanneer we oog in oog staan met het ergst mogelijke kunnen we enkel nog vooruitgaan om het te overwinnen.

Actie ondernemen is noodzakelijk wanneer je de klachten voorgoed achterwege wilt laten.

Dit zijn slechts enkele stappen om je een duwtje in de juiste richting te geven. Je hebt tot nu toe al veel geleerd tijdens jouw reis. Ik heb er vertrouwen in dat je voorbij de angst kunt geraken en de klaagcyclus in je leven kunt overwinnen.

Download het werkblad om je op weg te helpen…

>