Jouw levensverhaal doet ertoe: Verhoog je zelfbegrip door erover te journallen

levensverhaal

Voel je je soms alsof je je eigen motieven en keuzes niet begrijpt? Voor het geval dat je je zo voelt, je kan leren waarom je de dingen doet die je doet.

Het leven kan soms een tornado zijn. Misschien ben je de laatste tijd gewoon te druk bezig om tijd te spenderen aan het nadenken over je prioriteiten en doelen.

Een methode om zelfbegrip te verhogen is het journallen over je gedachten en gevoelens.

levensverhaalHet idee van het bijhouden van een journal klinkt misschien vreemd voor je; je ziet jezelf misschien niet als een schrijver. Het is echter zo dat ook niet-schrijvers journals bijhouden. Wanneer je jezelf openstelt naar journallen zal je een hele nieuwe rijkdom aan zelfbegrip ervaren.

Kleine dingetjes van je leven opschrijven van een enorm avontuur zijn. Eens je begint na te denken over iets dat je overkomen is in het verleden zal je opmerken dat je je nog een ander verhaal begint te herinneren, en vervolgens nog een.

Eens je de moeite doet om ervaringen uit het verleden te herinneren zal je herinneringen triggeren waar je de laatste jaren nooit bent op gekomen.

Al de ervaringen die je je kan herinneren hebben bijgedragen om je tot de persoon te maken die je bent. Om terug te kijken naar enkele van je levensverhalen zal je jezelf zo veel beter kunnen begrijpen.

Volg deze stappen om op weg te geraken:

 1. Beslis hoe je je verhaal zal schrijven. Ga je een notitieblok en een pen gebruiken? Een computer is de meest voor de hand liggende keuze indien je je hier comfortabel bij voelt.
 2. Je hoeft niet te beginnen bij het begin. Het is zo dat een heleboel personen vermijden om hun levensverhalen op te schrijven omdat ze het zich niet zo ver terug kunnen herinneren. Waar je je verhaal begint is niet belangrijk. Eraan beginnen wel.
 3. Denk over je leven als een reeks van korte hoofdstukken. Om je verhaal te versimpelen kan elke situatie die je je herinnert een hoofdstuk zijn. Bijvoorbeeld, je herinnert je misschien de dag waarop je oom je meenam om te gaan vissen en de boot overkop ging. Ga onmiddellijk naar je computer, open een blanco document en begin te schrijven.
 4. Focus op het neerschrijven van het verhaal. Dingen zoals zinsstructuur, spelling, grammatica zijn op dit ogenblik niet zo belangrijk, tenzij je van plan bent je journal te publiceren. Je kan deze dingen altijd later aanpakken door je journal na te lezen en te editeren.
 5. De volgorde van je verhalen is irrelevant. Er zijn twee aanbevolen manieren om verhalen op je computer uit te schrijven.
  • Open een nieuw document voor elk hoofdstuk en geef het een titel om het verhaal te beschrijven.
  • Schrijf al je verhalen in een document. Open dat document wanneer je een verhaal wilt schrijven en houd deze van elkaar gescheiden door titels te gebruiken.
  • Als je dit wilt kan je later de verhalen kopiëren en plakken in de volgorde die je wenst.
 1. Schrijf op wat je je herinnert. Schrijf informatie op over wat er is gebeurd, wat je gedaan hebt, wat je gedachten waren en hoe je je voelde. Deze details zullen uiteindelijk leiden tot het ontwikkelen van een beter begrip over hoe je je leven tot nu toe geleid hebt.

Je levensverhaal opschrijven is helemaal niet zo moeilijk.

Als je enkele van deze journaling methodes gebruikt, of de tips die ik voor je in dit werkblad heb opgesomd, en je aandacht niet op het eindresultaat legt zal je ontdekken dat je steeds meer delen van je leven begint te herinneren. Je zal ook jezelf leren begrijpen en meer van jezelf houden dan ooit tevoren!

Begin nu met het journallen van enkele verhalen uit je leven. Je zal al snel tevreden zijn dat je er aan begonnen bent!

>