Journallen kan je zelfontwikkeling bevorderen – hier is hoe

journallen kan je zelfontwikkeling bevorderen

Journallen is een fantastische manier om je pogingen tot zelfontwikkeling op te laden. Wanneer je gedachten nog in je hoofd zitten kan het moeilijk zijn om ze op een objectieve manier te analyseren.

De dingen uit je hoofd halen en op papier zetten biedt een totaal nieuw perspectief.

Nadenken heeft vaak de neiging om voor opvolging te zorgen; een gedachte leidt naar de volgende en deze leidt zelf ook tot een volgende. We raken verzeild op een lineair spoor en verliezen de blik van bovenaf op het hele gedachteproces. Door te journallen verkrijg je de mogelijkheid om de dingen te zien vanuit de ogen van een derde persoon in de plaats van uit de eerste persoon.

Drie enorme voordelen van journallen

  1. Los complexe uitdagingen op. Wanneer je het probleem op papier schrijft wordt de oplossing voor deze complexe uitdaging vaak voor de hand liggend. De mogelijkheid hebben om het probleem opnieuw te evalueren vanuit de blik van een ander kan echt het verschil maken.
  2. Verhoog helderheid. Een van de beste momenten om op je journal te vertrouwen is wanneer je vervuld bent met onzekerheid over hoe je moet handelen. Veel dingen worden duidelijker wanneer je ze op schrift zet.
  3. Bevestig je vooruitgang. Soms kan het voelen of we superhard ons best doen maar we gewoon geen echte vooruitgang boeken. Wanneer je je zo voelt grijp je je journal en herlees je je oude notities. Je zal versteld staan over hoeveel vooruitgang je hebt geboekt sinds toen. Je zal waarschijnlijk ook inzien dat je momenteel ook grote stappen aan het nemen bent!

Hoe je een journal begint

Je hebt misschien in gedachten om een journal te starten in en van die blanco notitieboekjes die je in de boekenwinkel kan kopen. Deze optie heeft zeker een romantisch gevoel, maar misschien overweeg je beter een elektronische journal.

  • Elektronische journals kunnen eigenlijk helemaal gratis zijn; je kan een blog starten op een gratis website of gewoon Word gebruiken.
  • Het grote voordeel aan elektronische journals is de mogelijkheid om te ‘zoeken’. Beeld je in om door 10 jaren van geschreven notities te gaan terwijl je een specifieke post zoekt.
  • Nog een voordeel is dat wanneer je sneller typt dan dat je schrijft, een elektronisch journal zeker voordelig kan zijn wanneer je probeert om complexe gedachten op een korte termijn uit je hoofd wilt werken.
  • Er zijn ook verscheidene softwareprogramma’s beschikbaar die specifiek gericht zijn op journallen. Als je de €20-€30 kan missen zijn ze zeker de moeite waard en ze bieden ook veel meer flexibiliteit dan de traditionele aanpak van pen en papier.

Gewoontes ontwikkelen: van journallen een dagelijkse activiteit maken

journallen kan je zelfontwikkeling bevorderenZelfs wanneer je denkt dat er niet genoeg interessante dingen in je leven gebeuren om ze vast te leggen moet je deze gedachte je zeker niet laten tegenhouden. Nieuwe gewoontes zijn veel makkelijker te implementeren wanneer de activiteit op dagelijkse basis wordt uitgevoerd. Zelfs het opschrijven van enkele zinnen voor het slapen gaan is een goed idee. Je zal versteld staan over hoe vaak je uiteindelijk veel meer zal schrijven.

Deze gewoonte kan zelfs helpen om je leven meer enthousiast en vervullend te maken. Gewoon weten dat je elke avond moet journallen kan een aanmoediging zijn om je leven een beetje meer avontuurlijk te maken zodat je iets interessant hebt om over te schrijven. Probeer het! Gedurende de dag zal je de kleine gedachte achteraan in je hoofd opmerken die zich afvraagt waar je die avond over zal schrijven.

Download deze handige stappengids om je te helpen.

Begin vandaag nog met je journal. Het is een activiteit die zo goed als geen kosten met zich meebrengt maar die een heleboel voordelen biedt. Je zal je helderheid zien verhogen en een veel beter zicht hebben op hoeveel vooruitgang je echt maakt in je leven. Begin vandaag met journallen en zie je zelfontwikkeling meegaan met een nieuwe visie.

Weet je niet hoe beginnen? Bestel dan hier ons leuke transformatiejournal. De begeleidende teksten en oefeningen helpen je in no time op weg.

Click Here to Leave a Comment Below

Leave a Reply: