Journaling als hulpmiddel voor zelfgroei en positief denken

journaling

Negativiteit is een val waarbij je het gevoel kan krijgen dat je er nooit uit kan ontsnappen. Zelfs diegenen die gewoonlijk een optimistische kijk op de dingen hebben, kunnen af en toe in de sleur van negatief denken belanden. Dat is omdat, eens je erin verzeild raakt, je brein de ideeën opneemt die hij gevoerd krijgt. Om uit de grip van deze patronen te raken, moet je af en toe moeite doen om te veranderen.

Dit betekent dat je regelmatig iets tastbaars moet doen dat een impact heeft op het omzetten van je slechte gewoonte in een betere. Een geweldige manier om dit te doen is een journal bijhouden. Ik gebruik bewust het woord journal, omdat het veel meer omvat dan enkel een dagboek. Lees verder om te ontdekken hoe het gebruiken van journaling als een hulpmiddel voor zelfgroei en persoonlijk denken je in no time uit die sleur haalt.

Beslis waar je je focus op legt

Eerst en vooral wil je beslissen wat voor soort journal je wilt gaan bijhouden. Je focus kan op dankbaarheid liggen, op persoonlijke reflectie, leren, doelen stellen of een mix van allemaal. Wanneer je een idee hebt over wat je allemaal wilt gaan opschrijven zal je simpelweg wat structuur geven in je dagelijkse krabbels. In feite kan je ook letterlijk in je journal krabbelen als je dat zou willen. Tekenen kan ongelofelijk therapeutisch werken. Een algemeen idee hebben van de inhoud van je journal, zal de volgende stap alleszins een stuk gemakkelijker maken.

journaling

Kies je journal

Als volgende zul je het soort journal willen kiezen dat je wilt gaan bijhouden. (bij de cursus Eigenwaarde Engagement wordt er een mooie meegeleverd). Vele mensen vinden het fijn om in een papieren notebook te schrijven. 

Ze vinden het fysieke gevoel fijn. Plus, het is fijn om iets tastbaars bij je te hebben wat je waar dan ook kan bovenhalen om in te schrijven of terug te lezen.

Wanneer je echter een moderne denker bent en je woorden liever over het scherm van je computer ziet vliegen, dan schrijf je je journal toch gewoon in je favoriete wordprocessor. Je kan ook overwegen om een aantal extra secties in je journal te reserveren. Dit voor voor random notities, foto’s of andere componenten waarvan je denkt dat ze nuttig voor je zijn. Je kan je creativiteit hier de vrije loop laten.

journaling

Creëer een consistente oefening

Journaling werkt enkel wanneer je het op regelmatige basis doet. Het kan een moeilijke gewoonte zijn om aan te leren wanneer je het niet gewoon bent om te schrijven. Kies daarom een moment van de dag waarvan je weet dat je er tijd voor kunt maken. Kies ook een vaste plaats voor je journaling. Als je dit doet creëer je een kader in je geest die je vertelt dat het tijd is om te schrijven. 

Het helpt om je nieuwe gewoonte te internaliseren. Ben je een ochtendpersoon, start dan met je journal als eerste activiteit van je dag om direct positief van start te gaan. Wanneer je meer een reflectieve denker bent, dan helpt het waarschijnlijk om ‘s avonds in je journal te schrijven, zodat je je dag nog eens kunt overpeinzen en een plan kunt opstellen om hindernissen te overwinnen.

Zelfs als je zelden schrijft en jezelf helemaal niet als schrijver ziet, kan je een heleboel winnen met het bijhouden van een journal. Regelmatig schrijven is een gefocuste activiteit die nuttig is in elk type zelfgroei. Het helpt je ook om je acties te verwerken.

Journaling is vooral geweldig voor het vormen van positief denken. Het helpt je om patronen in je denken te ontdekken terwijl je eraan werkt om ze te veranderen. Schrijven werkt ook bij het stimuleren van neurale netwerken die bijdragen tot nog meer positief denken.

Click Here to Leave a Comment Below

Leave a Reply: