Hoeveel Uur Verspil Jij Elke Dag?

tevredenheid

Wat doe jij met je vrije tijd?

Sommige mensen argumenteren dat het leven te kort is. Anderen geloven dat het leven meer dan lang genoeg is, op voorwaarde dat je er niet teveel van verspilt. Het maakt niet uit of je bij de ene of de andere groep zit, feit is dat de meesten onder ons waarschijnlijk minstens een paar uur per dag verspillen. Die tijd zou je op een meer productieve manier kunnen spenderen.

Bedenk even hoeveel je de afgelopen 10+ jaren bereikt zou kunnen hebben met enkel één goed gebruikt uur per dag.

Het is belangrijk om te definiëren wat telt als “verspilt”. Is het bekijken van je favoriete TV serie verspilde tijd? Misschien. Misschien ook niet. Is 45 minuten rijden van en naar je werk elke dag, verspilde tijd, als je bedenkt dat je op vijf minuten van je werk zou kunnen leven? Wat als je in je droomstad en huis zou leven? Dan is lang pendelen misschien geen verspilde tijd.

Het is aan jou om te bepalen wat goed gespendeerde tijd is. Wat belangrijk is, is je leven onder de loep te nemen en hoe jij je tijd spendeert.

Zorg ervoor dat je het meeste uit jouw tijd en leven haalt met deze ideeën:

 1. Elektronische toestellen. Meet hoeveel tijd je elke dag spendeert aan TV kijken of op je smartphone spelen. Speel je videospelletjes?
 2. Internet. Natuurlijk, je hebt een elektronisch toestel nodig om internet te gebruiken. Hoeveel tijd spendeer jij door je te amuseren met alle afleidingen op internet?
 3. Social media. Hoeveel tijd spendeer je aan het checken van je vrienden en familie, of je eigen dingen delen met de rest van de wereld? Sommige mensen geloven dat social media enkel goed is voor stalking en opscheppen. Hoe gebruik jij social media? Voegt het iets toe aan je leven of neemt het iets weg?
 4. Hoeveel tijd spendeer jij aan wachten? Sommige mensen, waaronder ikzelf 😉, vinden het fijn om 30 minuten eerder te arriveren voor een afspraak. Dat is 30 minuten die je aan iets anders kunt spenderen (ik heb bijvoorbeeld altijd een boek bij me).
  • Hoeveel tijd spendeer jij met wachten in de rij? Kun je op een ander moment naar de winkel gaan zodat je minder moet wachten?
  • Studies vertellen ons dat de gemiddelde persoon ongeveer 6 maanden van zijn leven aan het wachten is. Dit bevat ook wachten op de bus, trein, dokter, security op het vliegveld, customer service, en verkeer.
 5. Gebruik een tijdstracker. Er zijn verschillende apps en programma’s die meten hoe jij je tijd op je GSM en computer gebruikt. Hoeveel minuten spendeer je echt elke dag op YouTube? De tracker vertelt het je exact.
 6. Bedenk hoe jij je beschikbare tijd beter kunt spenderen. Het kan zijn dat je uit gewoonte veel tijd onproductief doorbrengt. De meeste volwassenen hebben routines die ze volgen gedurende de week en in het weekend. Het is tijd om die routines te onderzoeken en te kijken of je niet een meer productieve routine vindt.
  • Je vindt het misschien belonender om een instrument te leren bespelen, in plaats van ’s avonds herhalingen van Friends te bekijken. Of je kunt Frans leren spreken in plaats van Candy Crush te spelen voor je naar bed gaat.
  • Gebruik de 90 Dagen Actie Planner om je routines onder handen te nemen.
  • Overweeg je doelen. Neem je elke dag de tijd om iets te doen dat je dichter bij je doel en het leven dat je verlangt brengt?

Bepaal de grootste tijdverspillers in je leven, en kies meer effectieve manieren om die tijd te spenderen (zelfzorg is bijvoorbeeld GEEN tijdverlies!).

tijdverspillingIedereen heeft tijd nodig om te genieten en plezier te maken, maar geniet jij zo veel mogelijk van die tijd? Spendeer je vrije tijd op een zo fijn mogelijke manier. Tenzij je erover hebt nagedacht, geniet je waarschijnlijk niet zoveel van je vrije tijd als zou kunnen.

Iedereen verspilt minstens een deel van zijn dag. Bepaal je prioriteiten en onderzoek dan hoe je jouw tijd elke dag spendeert. Denk na over hoe je jouw tijd efficiënter en leuker kunt doorbrengen. Je zal blij zijn dat je het gedaan hebt!

Download het werkblad om je te helpen!

Verspil geen tijd. Verspil geen mogelijkheden. Verspil je leven niet!

>