Hoe je negatieve zelfspraak positief maakt

negatieve zelfpraat

Je bent je misschien niet bewust van dit feit, maar je leven wordt effectief gevormd door je gedachten. De manier waarop je de wereld ziet en jouw plek erin bepaalt hoe jij je voelt, gedraagt en leeft. Hoewel we niet op elk moment het zonnetje in huis kunnen zijn, zet de manier waarop je tegen jezelf praat de toon voor alles wat je doet.

Wanneer je verloren loopt in negativiteit, zal die donkere wolk je wereld kleuren. Het is belangrijk dat je leert hoe je jezelf uit dat patroon van zelfsabotage helpt. Dit kun je als je ontdekt hoe je negatieve zelfpraat positief maakt. Volg deze suggesties om je gedachtenproces om te keren.

Herken je triggers

Voor je een eind kan maken aan je negatieve denken, moet je in staat zijn om het te herkennen. Neem gedurende een week elke dag de tijd om aandacht te schenken aan de gedachten die door je hoofd gaan. Wanneer je er eentje opmerkt die kritisch voor jezelf is, schrijf je die op (remember your journal!). Je mag ook nota maken over het soort gedrag dat meestal uit dit soort denken voortkomt. Sommige mensen grijpen naar comfortfood wanneer ze zich niet goed in hun vel voelen (ik was ook zo), terwijl anderen geïrriteerd raken door de mensen om hun heen. Zelfbewustzijn is kritiek voor het veranderen van gewoontes.

Stop alles of niets denken

Bijna niets is ooit helemaal het ene of het andere. Concepten als nooit en altijd zijn meestal signalen dat je onrealistische gedachten hebt. Kijk uit voor momenten dat je tegen jezelf zegt dat je iets moet doen of dat je jezelf een kritisch label opplakt. Je maakt er niet altijd een zootje van, en je bent ook geen mislukkeling. Herformuleer deze standjes naar jezelf door tegen jezelf te zeggen dat je SOMS vergeetachtig bent, of dat je het OP DIT MOMENT wat moeilijk hebt.

Brainstorm naar geweldige woorden

Een snelle manier om jezelf uit de put te trekken is door te denken aan fijne en levendige woorden. Je kan een lijst in gedachten maken of ze ook effectief neerschrijven. Het lijkt misschien iets dat te simplistisch is om effectief te zijn, maar je zal versteld staan van hoe snel je humeur zal verschuiven door deze techniek. Denken aan energetische woorden en zinnen verschuift je humeur en treedt op als katalysator van positief denken.

positieve affirmaties

Wees dankbaar

Een andere bruikbare techniek is om dankbaarheid in te zetten voor het verdrijven van vervelende zelfpraat. Je kan jezelf niet blijven onderuithalen wanneer je denkt aan de dingen die fantastisch zijn in je leven. Maak een lijst van grote dingen die je leven transformeren, maar vergeet alle kleine dingetjes niet. Een houding van dankbaarheid kan je leven echt in perspectief zetten op je weg naar positiviteit.

Overweeg het ergste

Yup, inderdaad. Zet je zorgen in perspectief door te denken aan het ergste wat er kan gebeuren. Neem dan een moment om te beslissen of die situatie echt zo verschrikkelijk is en bekijk of het waarschijnlijk is dat het zo zal gebeuren. Heel dikwijls is dit worst-case scenario helemaal niet zo erg als dat we het in ons hoofd gemaakt hebben. En het is zelfs niet iets dat waarschijnlijk gaat gebeuren. Perspectief krijgen maakt het veel gemakkelijker om angst en twijfel aan de kant te zetten zodat je proactief kunt zijn.


Wees je eigen vriend

Wanneer je jezelf diep in de zelfkritiek vindt, neem dan even de tijd om te na denken over wat je in dezelfde situatie tegen je beste vriend zou zeggen. De kans is groot dat je nooit op die manier tegen iemand zou praten. Laat staan tegen je beste vriend. Nog beter, overweeg welke woorden je tegen een kind zou zeggen. Je kan jezelf waarschijnlijk niet voorstellen dat je de wereld van een kind zo onderuit zou halen. Je moet jezelf ook niet zo behandelen. Vertel jezelf wat je tegen een kind of een vriend zou zeggen. En handel dan naar die woorden.

Deze technieken zijn echt simpel. Maar ze hebben tijd en oefening nodig om ze op dagelijkse basis te kunnen toepassen. Blijf oefenen, en je zal een positieve omwenteling zien in je negatieve zelfpraat en zelfs in je leven.

Click Here to Leave a Comment Below

Leave a Reply: