Hoe je best kunt journallen om de beste versie van jezelf te worden

journallen

Een journal bijhouden of journallen is een techniek die je kan helpen om verbeteringen in je leven te brengen. Voor sommigen komt de mogelijkheid om een journal bij te houden van nature, anderen hebben het wat moeilijker ermee.

Of je nu consistent en dagelijks je journal bijhoudt, af en toe je journal bijhoudt of gewoon notities aan jezelf opschrijft wanneer ideeën in je opkomen, deze techniek kan krachtige gevolgen hebben in het helpen bereiken van je doelen.

De dingen doen gebeuren

Je doelen, gedachten, hoop en dromen op papier zetten kan je helpen te bepalen wat er het meest toe doet. Breng je doelen en dromen tot leven door ze op te schrijven. Lees ze zo vaak je kan om je gedachten te focussen op het lijden van het leven dat je wenst.

Probeer deze journaling strategieën om je te helpen al je zelfverbeteringsdoelen in werking te stellen:

 1. Schrijf snel en gepassioneerd. Laat je ideeën de vrije loop op het papier zonder te lang stil te staan bij iets. Op deze manier schrijven zal je toestaan je doelen, dromen en wensen vrij te laten lopen, verder dan je ooit had kunnen dromen!
  • Probeer een tijdsduur te bepalen en schrijf vrijuit zonder stoppen tot deze periode tot een einde komt. Eens je klaar bent zal je verrast worden door wat je hebt opgeschreven en zal je nieuwe inzichten en begrip uit deze activiteit kunnen halen.
 1. Schrijf consistent. Je bent misschien geen dagelijkse schrijver, maar formuleer een routine om je journal vloeiend te houden. Wanneer je op een dagelijkse of wekelijkse basis schrijft zal je een grotere consistentie in je gedachten en reflecties zien.
 2. Stel doelen en reflecteer. Omschrijf je meest belangrijke zelfverbeteringsdoelen wanneer je aan je journaling ervaring begint. Reflecteer vaak genoeg om te bepalen of je wel of niet actief stappen neemt om het doel te bereiken.
 3. Wees eerlijk. Je kan volstrekt eerlijk zijn in je journal omdat niemand anders dan jij het zal lezen. Deel je geheimen, dromen en wensen – zelfs degene die je niet kan delen met iemand anders. Gebruik je journal als een luisterend oor en offer je eerlijkheid voor geen enkele reden op.
 4. Stel jezelf moeilijke vragen. Zelfreflectie is een belangrijk aspect van zelfverbetering, en je journal kan je enorm helpen in het proces van reflectie. Stel jezelf vragen over waar je staat in het leven en waar je wilt staan zodat je kan brainstormen over de nodige stappen in het zelfverbeteringsproces.
 5. Verwijs regelmatig terug naar wat je eerder geschreven hebt. Wanneer je een slechte dag hebt, kijk dan naar al de positieve dingen om je gedachten te sussen. Wanneer je je verloren of onzeker voelt over jezelf, kijk dan terug naar doelen en inzichten om sturing te vinden.
  • Er is een rijkdom aan essentiële informatie in je journal wanneer je het op regelmatige basis gebruikt, en je kan teruggrijpen naar deze informatie om je te tonen waar je vervolgens naartoe moet gaan.
 1. Kies een journal die bij je past. Selecteer een journal die bij je past, iets waar je je comfortabel en zelfzeker bij voelt. Je kan een journal kopen in de boekenwinkel, zelf een creëren of gewoon losse pagina’s bundelen in een ringmap. Het juiste journal zal je inspireren om het te gebruiken.

journallenVerandering is niet altijd gemakkelijk. Of het nu door een moeilijke situatie komt of omdat je een nieuwe gewoonte wilt aanleren. Ik heb speciaal voor jou een factsheet samengesteld over de stadia van verandering, en hoe je hier best mee om kunt gaan. Je kunt hem hier downloaden.

Je gedachten op papier zetten kan je helpen je dromen in te zien en je focus in het leven te leggen op wat er echt toe doet. Streef ernaar zo vaak als nodig in je journal te schrijven verwijs terug naar wat je schrijft om je te helpen je doelen in gedachten te houden. Journaling is een krachtig middel maar is slechts effectief wanneer je de nodige passie erin steekt.

 • […] te doen is door anderen te helpen. Dit kan op een kleine, informele manier of door jezelf in een groot project te werpen. Of het nu het aanbieden van begeleiding is aan je overwerkte collega of het opstarten van een […]

 • >