• Home /
  • Motivatie /

Het vinden van je waarom en hoe je het gebruikt als motivatie om alles te overwinnen

uitstelgedrag - planner

Heb je ooit gehoord van het concept van ‘jouw waarom’ als het op motivatie en succes aankomt?

Indien niet ben ik heel enthousiast dit met je te delen. Ik geloof echt dat dit kleine, gebruikelijke woord het potentieel heeft om je leven te veranderen.

Als je hier al van gehoord hebt maar onzeker bent over wat het betekent of hoe het je kan helpen dan hoop ik dat dit duidelijker geworden is na deze post.

Je waarom is je reden om een gewenste uitkomst te willen. En het kan je voortduwen tijdens moeilijke periodes wanneer niets anders werkt.

Vergezel me om meer te leren over hoe je jouw waarom kan vinden. En hoe je het gebruikt als een motivatie om haast alles te overwinnen.

Over jouw waarom

Het idee van jouw waarom is zeer gebruikelijk voor werk en persoonlijke ontwikkelingen. Maar kan ook gebruikt worden in vele andere omstandigheden.

Het is vooral handig tijdens periodes van onzekerheid, overgang of crisis. Omdat het je helpt te focussen en helderheid te krijgen met betrekking tot je doel en de richting die je uitgaat.

Je waarom is de diepe, betekenisvolle stimulans voor je doelen. Het mag niet oppervlakkig zijn en het jouw waarommoet altijd iets persoonlijk zijn. Laten we een voorbeeld bekijken.

Als je werkloos bent kan het vinden van een nieuwe job erg veel tijd vergen en vermoeiend zijn. Het is makkelijk om jezelf in wanhoop te verliezen, of zelfs depressie.

Tijdens zo’n periode kan jouw waarom gebruikt worden om je verder te duwen zelfs wanneer je wilt opgeven. Je waarom zou verder moeten gaan dan “ik heb geld nodig om te leven” ook al is deze stelling waar.

Laten we manieren ontdekken om je waarom te vinden en te ontwikkelen.

Hoe je jouw waarom vindt

Wanneer je het bovenstaande voorbeeld bekijkt denk je misschien dat overleven en het nodig hebben van een job om te leven een voldoende reden zijn om je motivatie te geven om te blijven zoeken naar een job.

Spijtig genoeg kan deze algemene boodschap verstoord of verloren geraken. Het is te algemeen en niet persoonlijk genoeg.

Iedereen heeft geld nodig om hun basisbehoeftes te kunnen voldoen. Wat is het dat jij zelf wenst bij het zoeken naar een job?

Stel jezelf enkele diepere, meer gerichte vragen om een meer omvattende reden te ontdekken om te blijven verder gaan tijdens de moeilijke periodes.

Neem de tijd om te brainstormen en schrijf enkele ideeën op om je naar je antwoord te begeleiden. Een van de meest simpele manieren die ik geleerd heb om mijn ultieme waarom te vinden is mezelf te blijven vragen “waarom?” telkens wanneer ik een nieuw idee voor mijn doel heb.

Je hebt een job nodig om geld te verdienen om te overleven. Maar waarom? Omdat je voor je familie wilt zorgen bijvoorbeeld.

Oke, waarom? Omdat je het gevoel hebt dat het jouw taak is om voor hen te zorgen en je ook deze verplichting hebt.

Ja, maar waarom is dat zo? Omdat je wilt dat je geliefden trots op je zijn en je je een productieve burger wilt voelen.

Blijf verder gaan tot je aanvoelt dat je een goede en unieke onderliggende motivator hebt gevonden om een job te vinden.

Gebruik je waarom om jezelf te motiveren

Eens je deze reden hebt bepaald schrijf je het op in een samenvattende stelling.

Uitgaand van ons voorbeeld van het vinden van een job kan je waarom bijvoorbeeld zijn “Ik wil een nieuwe job vinden om mijn familie te ondersteunen”.

“Het is belangrijk voor me dat mijn geliefden weten dat ze op mij kunnen steunen om voor hen te zorgen. Ik voel me een productieve burger in de wereld met een betekenisvolle bijdrage om aan de samenleving te geven wanneer ik een job heb.”

Je kan later een andere stelling creëren. Die kan je helpen bij het bepalen van het soort werk dat je wenst te vinden. En waarom deze positie belangrijk voor je is.

Voeg hier ook aan toe hoe je je zal voelen wanneer je deze job krijgt. Voor nu blijven we echter bij de basis. Je kan deze samenvattende stelling over je waarom herlezen wanneer je je ongemotiveerd voelt. Of wanneer je het gevoel hebt dat er geen reden is om te blijven proberen.

Jezelf aan de diepe, persoonlijke intentie achter je doel herinneren is vaak net dat beetje dat je nodig hebt om het opnieuw te proberen.

Dit concept lijkt misschien erg simpel. Maar ik kan je uit persoonlijke ervaringen vertellen dat het een van de meest krachtige motivators is die ik in mijn streven heb ontdekt.

Probeer de tijd te nemen om je eigen stelling te creëren en probeer het te gebruiken wanneer dingen onmogelijk lijken. Je zal ontdekken dat dit simpele idee je door enkele zware dingen zal krijgen.

Hoe nu verder?

Wil jij jouw uitdagingen en obstakels aanpakken? Schrijf je dan in voor onze cursus Obstakels Overwinnen. In 20 lessen helpen we jou elk obstakel in je leven overwinnen.

Click Here to Leave a Comment Below

Leave a Reply: