Het eren van je spirituele erfgoed

spirituele erfgoed

Of je nu een alledaagse spiritualiteit beoefent, van een formele religie bent afgestapt of levenslang toegewijd bent aan een specifiek pad, er is een heleboel dat kan verkregen worden door het onderzoeken van je spirituele erfgoed.

Je zal je misschien afvragen wat ik bedoel met die term. Het is goed mogelijk dat niet een van jullie deze term vaak of zelfs nooit gehoord heeft. Daarom neem ik even kort de tijd om het te bespreken.

Je spirituele erfgoed verwijst naar de basis van je religie, geloof of spirituele geloof. Het kan ook verwijzen naar je eigen persoonlijke achtergrond met betrekking tot spiritualiteit of de geschiedenis van je gekozen kring.

Laten we verder kijken naar wat er nog meer bij je spirituele geschiedenis hoort, de voordelen van het omarmen ervan en waarom je het zou moeten eren.

Over spiritueel erfgoed

Zoals ik reeds vermeldde kan spiritueel erfgoed een heleboel dingen betekenen. Het kunnen de grondstukken, principes en rituelen omvatten van je geloof.

Bijvoorbeeld, Katholieken bidden vaak met een paternoster als ritueel terwijl veel heidense scholen hun gedachten baseren op het mantra ‘Doe geen kwaad’.

In deze voorbeelden is spiritueel erfgoed de basis van deze school of religie. Het zijn de basisfilosofieën en rituelen die op deze geloven gesteund zijn.

Spiritueel erfgoed kan ook betrekking hebben op de geschiedenis van een specifieke spiritualiteit. Het kan teruggaan naar de oorsprong van het geloof.

Het Christendom trekt zijn oorsprong terug naar Jezus Christus in het Midden-Oosten. Wicca is een eeuwenoude spiritualiteit. Deze heeft een zeer globale oorsprong die opbloeide in populariteit. Voornamelijk in Europa en de Verenigde Staten van Amerika begin 20ste eeuw.

Tot slot kan je spirituele erfgoed ook je persoonlijke ervaring zijn met betrekking tot je geloof. Sommigen delen verhalen over het spirituele doel van hun familie of hun kring doorheen de generaties.

Ze vertellen deze verhalen met grote trots over hun kennis van de geschiedenis.

Voordelen van spiritueel erfgoed

spirituele erfgoedDe voordelen van spiritueel erfgoed zijn zeer uitgebreid. De filosofieën, gewoonten en rituelen van spiritualiteit kunnen vaak geruststellend werken.

Erg veel mensen vallen terug op hun spirituele geloof om hen door moeilijke tijden te sleuren. En hen te leiden bij hun morele en interpersoonlijke doelen.

Persoonlijke gewoonten kunnen ook rustgevend zijn. Het bidden met een paternoster of meditatie kunnen onmiddellijk stress verminderen. En je toelaten om je meer vredig en in harmonie met de wereld te zijn.

Weten dat je spirituele erfgoed of geschiedenis je kan helpen een connectie te voelen met iets hoger dan jezelf doet dit ook. Iedereen wilt tot iets behoren. Het is een menselijke nood.

Het gevoel om ergens bij te horen dat je krijgt door je verbonden te voelen met een spirituele filosofie is geweldig. Het delen van de geschiedenis van je spiritualiteit met aanverwanten, jong en oud is voor velen een plezier.

Het kan families en kringen veel dichter naar elkaar brengen.

Redenen waarom je je spirituele erfgoed dient te eren

Het eren van je spirituele erfgoed kan ook erg voordelig zijn voor het welzijn van je ziel.

Het naar boven halen van rituelen wanneer je twijfels of angst hebt is een manier om jezelf eraan te herinneren dat je een spirituele connectie hebt. En dat je er niet alleen voor staat in de wereld.

Neerzitten met je heilige boek en het lezen van een geschrift, gedicht of spreuk kan net dat ene zijn wat je nodig hebt om je aan je overbruggende levensfilosofie te herinneren en je te helpen om de problemen waar je mee zit aan te pakken.

Het oproepen van je spirituele geschiedenis op momenten is ook een manier om mensen samen te brengen. Het kan in alledaagse omstandigheden zoals een diner met familie of in een meer formele situatie zoals een trouw of ander groot levensevenement.

De tijd nemen om alle manieren waarop je spiritualiteit je leven gezegend heeft te erkennen is belangrijk. Zelfs indien je spiritualiteit niet echt op regelmatige basis is zoals je misschien zou willen kan je nog steeds een grote invloed verkrijgen door het terugvallen op de rituelen en geschiedenis van de kern van je geloof.

>