Het is belangrijk dat je bij verandering de tijd neemt om te rouwen

hoe anderen jouw geklaag opnemen

Rouwen is een complex gevoel.

Veel mensen associëren het met de dood en sterven of andere tragedies, maar je kan rouwen om verschillende soorten van verlies in je leven.

Deze emotie en zijn effecten kunnen uit het niets opduiken en totaal onverwachts komen.

Zelfs tijdens positieve gebeurtenissen kan je het gevoel krijgen dat je iets verliest. Deze gevoelens komen op door de verschillende veranderingen die je tegenkomt tijdens een overgangsperiode.

Laten we kijken naar het belang van de tijd nemen om te rouwen bij deze verloren zaken en hoe je verder kan gaan met nieuwe avonturen en fases in je leven.

Redenen om te rouwen

tijd om te rouwenEr zijn een heleboel redenen waarom je rouwt die verder gaan dan het verliezen van een geliefde of betrokken geraken in een tragedie.

Zelfs iets als het krijgen van een nieuwe job kan je droevig maken omwille van het verlies van je voormalige identiteit, je oude collega’s en het gemak van je vorige dagelijkse routine.

Je kan ook rouwen om verschillende redenen met betrekking tot relaties. Een relatiebreuk kan leiden tot rouwen over datgene dat je had samen met deze speciale persoon en wat er nog had kunnen komen.

Je kan zelfs verlies voelen over positieve veranderingen in een relatie zoals samen gaan wonen of trouwen.

Het is normaal om te rouwen voor het verlies van je onafhankelijke leven en je voormalige manier van leven, alsook de vrijheid om zonder compromissen te moeten leven.

Zelfs het gaan door verschillende levensfasen zoals afstuderen en een eerste job starten kunnen deze gevoelens van verlies triggeren.

Je kan verlies voelen om de zekerheid die je voelde als student. Waarschijnlijk rouw je ook om het gevoel van splitsing van je groep en vrienden.

Fases van rouwen

Deze types van rouw worden vaak ervaren op een gelijkaardige manier als bij dood of tragedie in je leven, enkel op een ander niveau.

Elisabeth Kubler-Ross staat bekend voor de ontwikkeling van de fases van rouwen in haar bekende boek “On Death and Dying”.

Je bent waarschijnlijk bekend met deze fases:

  • Ontkenning
  • Woede
  • Onderhandeling
  • Depressie
  • Aanvaarding

De bovenstaande fases bieden een geheelplaatje voor het begrijpen van alle soorten rouwen, zelfs deze hierboven aangehaald.

Fases van rouwen met betrekking tot verandering

Deze fases zijn niet helemaal lineair. Ze gaan niet altijd in deze exacte volgorde en er is ook niet een bepaalbare lijn tussen de ene en de volgende.

Je kan ook enkele van ze op hetzelfde moment ervaren. Het is ook mogelijk om achteruit te gaan en terug te vallen in een fase waarvan je dacht ze gepasseerd te zijn.

Ze geven ons wel een mooie richtlijn over hoe we om moeten gaan met verandering in ons leven.

De fases zijn eigenlijk afweermechanismen waar je succesvol doorheen moet geraken om tot een oplossing te komen voor je verandering.

Het ultieme doel is om je nieuwe manier van leven te accepteren zodat je kan beginnen te focussen op het leven in de plaats van te blijven rouwen over het verleden.

Conclusie

Als je denkt dat je moeite hebt bij het doorgaan van deze fases terwijl je rouwt om je vroegere leven kan het een goed idee zijn om hulp te zoeken bij een therapeut.

Ik zal hier in een komende blogpost verder op in gaan. Voor nu hoop ik dat je begrijpt dat de emoties die je ervaart tijdens periodes van stress en verandering normaal zijn. Je komt er wel door.

Hoe nu verder?

Wil jij jouw uitdagingen en obstakels aanpakken? Schrijf je dan in voor onze cursus Obstakels Overwinnen. In 20 lessen helpen we jou elk obstakel in je leven overwinnen.

Click Here to Leave a Comment Below

Leave a Reply: