Het belang van jouw ‘waarom’

jouw waarom

In de post van vandaag breng ik je graag even terug naar het concept van jouw waarom.

Ik weet niet of je het je nog herinnert, maar je waarom is de reden dat jij een specifiek doel of voornemen wilt bereiken. Het is de onderliggende factor die jouw acties stuurt.

Dit is waarom het zo belangrijk is om het te begrijpen. Soms denk je dat je een goede reden hebt om iets te willen begrijpen, en daardoor stellen we ons hier nooit echt vragen bij.

Als je ergens in wilt slagen, en dan heb ik het niet gewoon over een examen of zo (hoewel dat ook kan), bijvoorbeeld, je wilt 20kg kwijtraken, dan zal dat hoogstwaarschijnlijk niet lukken door het enkel maar te “willen”. Je moet een verdomd goede reden hebben als je dat tot het einde wilt volhouden. “Er beter uitzien” gaat je zo ver niet brengen vrees ik.

Laat me daarom het belang van je waarom verder toelichten.

Meer over jouw waarom

jouw waarom

Jouw waarom vertelt je wat er echt belangrijk voor je is. Het laat je doelen vooropstellen en helpt je te verzekeren dat je niet voor iets gaat dat je niet echt wilt.

Wanneer jij je echte diepste waarom niet kent, kan het gebeuren dat je een droom najaagt die niet bij je past.

Ik gebruik het woord ‘doel’ vaak in verband met je waarom. Dit is omdat ik denk dat jouw waarom het doel moet zijn achter alles wat je doet. Een doel hebben zonder echt te begrijpen waarom, zorgt voor een moeilijke weg, en leidt heel waarschijnlijk tot mislukking.

Het belang van jouw waarom

Het waarom achter je voornemen is om een heleboel redenen belangrijk. Het geeft je een beter begrip over jezelf.

Volledig begrijpen waarom je iets doet vergt wat zelfonderzoek. Het coaching traject “Authentiek In Balans” kan je daar perfect in begeleiden. Dit schrikt mensen soms af, maar ik kan je verzekeren dat het de moeite heel zeker waard is. Je kunt er fantastische resultaten mee bereiken.

Jouw waarom geeft je een richtlijn die je kunt volgen. Als je geen richtlijn of “GPS” hebt om te volgen, is de kans heel groot dat je van je pad naar je bestemming afwijkt en verloren loopt.   Je kunt dan enkel maar hopen dat je ooit op je bestemming uit zult komen.

Verloren lopen is niet de manier om te bereiken wat je wilt. Als jij jezelf verloren voelt op je weg is de kans groot dat je nooit raakt waar je echt wilt zijn.

Goed begrijpen waarom je iets wilt, is een van de beste motivators die je je kunt voorstellen. Je kunt het op momenten dat je het moeilijk hebt naar boven halen.

Omdat het zo een diep en persoonlijk aspect is, dat gebaseerd is op jouw innerlijke waarden, zal jouw waarom zo een sterke invloed op je hebben dat het je helpt om voorbij de uitdagingen te raken.

Tips voor het vinden van je waarom

Het vinden van jouw waarom komt erop neer dat je jezelf een heleboel vragen moet stellen.

De antwoorden zullen je helpen om te bepalen of een doel of voornemen dat je in gedachten hebt echt bij je past, of dat je het nog moet aanpassen of volledig moet schrappen.

Neem een pen en papier om notities te nemen wanneer je elk doel evalueert. Schrijf de redenen op waarom elk doel belangrijk voor je is.

Als je hier echt moeite voor moet doen, is de kans groot dat dit doel of voornemen niet echt bij je past en erg moeilijk te bereiken zal zijn.

Schrijf vervolgens op hoe je je zal voelen of wat het je zal opleveren (geld, voldoening…) wanneer je dit doel bereikt hebt. Tot slot vraag je jezelf af of het bereiken van deze mijlpaal je gelukkig zal maken. Van die vraag alleen zal je al heel veel leren.

Je hebt misschien al wel opgemerkt dat ik erg gepassioneerd ben over het “waarom” concept bij het stellen van je doelen. Ik raad je heel erg aan om zelf ook in aanraking te komen met je eigen waarom. Dit een van de belangrijkste slagingsfactoren blijken voor de doelen die jij voor jezelf kiest.

Op jouw succes!

>