Het belang van doelen stellen

doelen en voornemens

Je hebt waarschijnlijk al tal van keren moeten horen dat doelen stellen belangrijk is.

Het is een van die dingen die er echt toe doen maar soms onmogelijk lijken. Ik denk dat dat komt omdat we dit concept vaak te abstract bekijken.

Om doelen te stellen en deze blijven vol te houden is het belangrijk om te onderzoeken wat dit precies inhoudt en te focussen op wat het doelen stellen werkelijk voor jouw leven kan betekenen.

Dat is wat ik nu met jou wil delen. Laten we verder gaan en proberen te begrijpen wat het belang is van het zetten van doelen en het verschil dat dit zal brengen in je leven.

Vermijd vast te geraken

Zonder het zetten van concrete en specifieke doelen is het erg makkelijk om in een oneindige cyclus van ongenoegzaamheid te vallen.

Je weet vast wel waar ik het over heb. Het is dat ongemakkelijke gevoel vast te zitten in een cyclus die je nergens brengt of het leven op automatische piloot.

Het zetten van doelen en bijhouden van je vooruitgang laat je toe het resultaat dat je wenst te bereiken te visualiseren. Het geeft je focus en laat je weten dat je controle hebt over je leven.

Deze kracht is motiverend en noodzakelijk om vooruit te geraken.

Deel het op in stukjes

doelen stellenSoms zijn de dingen die we voor onszelf willen gewoon te groot om maar over na te denken.

Het maken van een voornemen kan je helpen om deze grote dromen op te delen in kleinere, meer haalbare delen die je toelaten om je vooruitgang goed bij te kunnen houden en ook de resultaten te zien.

Weten dat je meer geld wilt verdienen is goed. Maar het is een doel dat je kan achterlaten zonder idee van hoe je er aan moet beginnen.

Terugvallen op het halen van een promotie of een nieuwe vaardigheid aan te leren om zo een hoger inkomen te behalen zal minder intimiderend werken.

Wees verantwoordelijk

Doelen stellen helpt je verantwoording af te leggen aan jezelf. Dit kan moeilijk worden omdat het gemakkelijk is om de beloftes die je aan jezelf maakt te negeren.

Dit is waarom het zo belangrijk is je doelen en dromen te delen met personen rondom je. Als je toch beslist om je voornemens geheim te houden, schrijf ze dan op en voeg check-in datums toe aan je kalender.

Door verantwoording af te leggen zal je meer gemotiveerd zijn om je dromen werkelijkheid te laten worden. Mensen reageren beter op het verantwoordelijk gehouden worden.

Het hebben van een voornemen is daarom goed hiervoor.

Leef de beste versie van je leven

Doelen laten ons toe de aandacht te vestigen op wat we echt willen bereiken. Ze helpen ons een doel voorop te stellen en dienen als een map om ons te leiden.

Wanneer je vooropstelt iets anders te doen maak je specifieke veranderingen in je leven om dit te bereiken. Je handelt op een proactieve manier. En gaat vooruit door je doel in de plaats van te bezwijken onder de dingen die het leven je toewerpt.

Het geeft veel meer voldoening om je wereld op deze manier aan te pakken.

Dit zijn slechts enkele voorbeelden van het belang van het zetten van doelen. Maar ik hoop dat ze voldoende zijn om je aan het denken te zetten over de voordelen die je ermee kan bereiken.

Houdt ze in gedachten terwijl we meer gaan onderzoeken in ons goals en voornemens thema.

 

  • […] kan misschien raar overkomen als ik je adviseer om jezelf te beperken bij het stellen van doelen en het nemen van […]

  • […] van specificaties zoals een tijdsduur, strategieën en check-ins is een veel betere manier voor het nemen van voornemens, of het nu op Nieuwjaar is, voor je verjaardag of gewoonweg een normale dag tijdens het […]

  • >