Heb jij een hulpnetwerk achter de hand?

om hulp vragen

Mag ik je een vraag stellen? Heb jij een goed hulpnetwerk achter de hand voor die moeilijke dagen wanneer de angst teveel wordt. Of voor wanneer je in een depressie begint te glijden? Een handvol mensen die er echt voor je zijn, die je kan gebruiken als klankbord en op wiens schouders je kan leunen kunnen in tijden van grote zorgen kunnen bijzonder waardevol zijn.

We hebben het in het verleden al gehad over het feit dat we in een negatieve spiraal van angst terecht kunnen komen waar het moeilijk uitraken is. We zijn angstig en bezorgd. Wat ons op zich nog meer angstig en bezorgd maakt, en dat maakt ons op zijn beurt nog meer angstig en bezorgd… . Je begrijpt wat ik bedoel.

Wanneer je echt helemaal alleen bent in zo een situatie, dan kan het echt moeilijk worden om lang genoeg uit je eigen hoofd te stappen om objectief naar de situatie te kunnen kijken. En je te realiseren dat de dingen bijlange na niet zo erg of beangstigend zijn als ze lijken.

hulpnetwerk

Dit is waar dat hulpnetwerk komt kijken.

Denk aan de mensen in je leven waarmee je de beste band hebt. Wie kent je echt? Is er een persoon die de angst kent waaraan je lijdt? Wie is er goed in je oppeppen wanneer je een slechte dag hebt, door je een knuffel te geven, je meesleurt voor een koffie, of humor gebruikt om je te doen vergeten waar je bang voor was? Al was het maar voor een paar minuten?

Hoewel je misschien geen zin hebt om sociaal te doen wanneer je een moeilijke dag of week hebt, of als het idee om tijd door te brengen met mensen op zich al maakt dat je je een beetje angstig voelt (vooral wanneer je, zoals ik, een introvert bent), sociaal contact en relaties zijn belangrijk. We zijn van nature sociale wezens. Dat is waarom het belangrijk is om dat hulpnetwerk op te zetten, en erop terug te vallen in tijden van nood.

hulpnetwerk

Natuurlijk ben je niet gelimiteerd tot je cirkel van naaste familieleden en vrienden wanneer het aankomt op dit hulpnetwerk.

Misschien voel je je niet op je gemak om hun over je angstproblemen te vertellen. 

Misschien willen ze niet, of kunnen ze jou niet helpen met de aanmoediging en steun die je nodig hebt. Of misschien zijn ze gewoon niet genoeg hulp. Dat is OK.

Een zelfhulpgroep of zelfs een collega angstlijder kunnen een grote hulp zijn.

Kijk en zie wat er in jouw omgeving beschikbaar is. Een therapeut kan een andere sleutelfiguur zijn in je hulpnetwerk. Als je op dit moment een therapeut ziet, of als je met een lifecoach werkt, vraag dan zijn of haar hulp om de rest van je netwerk op te bouwen. En het belangrijkste, aarzel niet om de hulp van je netwerk in te roepen wanneer je in nood bent. Ze zijn er om je te helpen.

  • […] kan je energie steken in het verbinden met deze belangrijke mensen. Luister naar hun verhalen en ontvang hun aandacht of […]

  • […] je al de voordelen die we besproken hebben wanneer het aankomt op het hebben van een ondersteuningsnetwerk. Bel een van je meest motiverende vrienden om een koffie date te […]

  • […] de sterkste en meest onafhankelijke personen kunnen voordeel halen uit een beetje hulp op hun pad naar […]

  • >