Goed nieuws – Tevredenheid is ook besmettelijk

emoties

Goed nieuws…

We hebben het gehad over hoe klagen zich als een lopend vuurtje verspreidt. Constant klagen is schadelijk voor de personen rondom je.

Gelukkig is het omgekeerde ook waar.

Tevredenheid is ook besmettelijk.

Je vriendenkring zal voordelen ervaren wanneer jij optimistisch, opgewekt en gelukkig bent. Je kan niets verkeerd doen wanneer je klagen laat vallen voor meer proactieve en positieve oplossingen.

Wanneer je tevreden bent zal deze ingesteldheid zich verspreiden. Blijf verder lezen om te ontdekken hoe dit precies werkt.

We apen emoties na

Wetenschappers hebben de neiging van mensen, om de gezichtsuitdrukkingen van de mensen rondom ons na te doen, bestudeerd.

Het is aangetoond dat de emoties die verbonden zijn met deze uitdrukkingen ook gekopieerd worden. De reden hiervoor is dat ons brein zo is ingericht dat het interpreteert en deze gevoelens als onze eigen gevoelens ervaart.

De technische term voor het opvangen van iemands emoties is ‘emotionele besmetting’.

Het kan iets goeds zijn

Het woord ‘besmetting’ heeft misschien een negatieve ondertoon maar dit is niet noodzakelijk altijd het geval.

Het ding dat we ‘oplopen’ hoeft niet noodzakelijk iets slechts te zijn of iets dat we niet willen oplopen.

Tevredenheid en andere positieve staten kunnen ook overgebracht worden van persoon tot persoon.

Research over dit fenomeen loopt in verschillende domeinen. Het is aangetoond dat het opkomt bij individuen, maar ook in teams en andere groep-gerichte omgevingen. Het gebeurt zelfs door digitale methodes zoals sociale media.

Kies slim

emotiesWeten dat je gezelschap, zelfs digitaal zoals in online sociale netwerken, zo’n impact kan hebben op je emoties zou je de motivatie moeten geven om je kring slim te kiezen.

Hetzelfde kan gezegd worden voor het kiezen van het type voeling dat je de wereld in wilt sturen.

Wanneer je mindful bent bij het beslissen om te stoppen met klagen en te focussen op het positieve verander je je eigen gemoedstoestand, visie en energie samen met die van de personen die in aanraking met je komen.

Er is een heleboel research die aantoont op welke manieren personen die dicht bij elkaar leven zoals huisgenoten, families en partners elkaars emoties oppikken. Het is dan ook logisch om voorzichtig te zijn met zowel de personen die je dicht bij je laat komen als de manieren waarop je omgaat met deze mensen.

Positiviteit kiezen heeft altijd een grotere kans om tot tevredenheid te leiden dan klagen, zeuren of een andere manier van negativiteit verspreiden.

Nu dat je een algemeen begrip hebt van de manieren waarop emoties besmettelijk kunnen zijn kan je verder gaan met deze informatie als jouw uitrusting, klaar om het te gebruiken op een strategische manier.

Wanneer je je voelt dat je emoties onderuitgaan maar onzeker bent waarom, overweeg dan of het misschien een reactie is op iets dat speelt bij iemand uit je gezelschap.

Download het werkblad om je gevoelens en emoties te leren kennen…

Let ook op je eigen emoties wanneer je merkt dat je gemoedstoestand verslechtert zodat je de negativiteit niet verspreid naar anderen. Met oefening en bewustzijn kan je de situatie voor iedereen verbeteren.

>