Gebruik positieve affirmaties om een positieve mindset te cultiveren

positieve affirmatie

Je weet ondertussen hoe belangrijk positieve zelfpraat is voor je geluk en je succes. De manier waarop je tegen jezelf praat heeft impact op je emoties en je gedrag. Een andere tool om je te helpen bij het veranderen van je mindset is affirmaties. Een affirmatie is een korte zin die je doorheen de dag kan herhalen. Door dit te doen infiltreert de zin in je onderbewuste en stuurt je naar een meer realistisch geloof over jezelf. Lees verder om te ontdekken hoe je positieve affirmaties kunt gebruiken om een positievere mindset te cultiveren.

positieve affirmaties

Over affirmaties

Deze beknopte positieve zinnen zijn zinnen die voor jou betekenis hebben en die iets beschrijven wat je graag zou willen bereiken. Herhaling van je affirmaties kan je inspireren om te handelen naar de woorden die je jezelf eigen maakt. Het werkt doordat de woorden die je in je hoofd drilt, optreden als trigger voor je onderbewustzijn. Zo gaan ze reageren op een manier die ervoor zorgt dat je mantras werkelijkheid lijken. Net zoals je negatieve zelfpraat doorheen de dag wordt herhaald, en je leven nadelig beïnvloedt, zal het pro-actief implementeren van nuttige zelfpraat juist het tegenovergestelde bereiken.

Wanneer gebruik je affirmaties

Hoe meer je je positieve affirmaties herhaalt, hoe beter. Er zijn echter specifieke momenten wanneer het je het meeste zal opleveren om deze woorden in actie om te zetten. Wanneer je je zorgen maakt of bang bent voor een belangrijke gebeurtenis, zeg dan je affirmatie om je zelfvertrouwen een boost te geven. Herhalen zal je toestaan om in een positieve sfeer te starten. De kans dat dit zich doorheen het hele event doorzet is groot.

Je kan deze positieve zelfpraat ook gebruiken om je voort te duwen wanneer het afronden van een bepaald project te overweldigend lijkt. Herinner jezelf aan je kracht of aan de beloning die op je wacht aan de eindmeet. Hierdoor zal je meer het gevoel hebben dat jij de controle hebt over je taak in plaats van erdoor overweldigd of geïntimideerd te worden.

Wanneer je negatieve gevoelens ervaart over jezelf of je situatie, zoals hopeloosheid, ontoereikendheid of waardeloosheid, zal het herhalen van een korte pep-talk je helpen om de situatie meer realistisch in te schatten. Je kan affirmaties op elk zwak moment gebruiken om je houding bij te stellen.

Hoe je affirmaties best gebruikt

Je affirmaties zijn best kort. Lange zinnen zijn te moeilijk. Wanneer je van iets een moeilijke uitdaging maakt vermindert het de kans dat je ermee doorgaat. Maak je mantra kort, gemakkelijk te onthouden en to the point. Ze moeten ook gericht zijn op bepaalde aspecten die je wilt veranderen. (voor mij werkte “ik ben goed genoeg”) het ontwikkelen van gerichte zelfpraat verplicht je om de gebieden van je leven, waarin je verandering wilt, te identificeren.

Wanneer je je de laatste tijd minder competent voelt, zorg er dan voor dat je iets toevoegt zoals: “ik ben slim, competent en het waard. Ik voeg waarde toe aan de wereld”. Er zitten twee zinnen in deze affirmatie, maar ze zijn eenvoudig te zeggen en te onthouden. Maak een lijst van je meest gewenste veranderingen. Voeg daarna voor elk van deze items een affirmatie toe. Maak je zinnen betekenisvol en realistisch om hun effectiviteit te verhogen. Zorg ervoor dat je ze regelmatig herhaalt.

Ik gebruik zelf een aantal tools voor mijn affirmaties. Zo hangt er bijvoorbeeld op de badkamerspiegel een post-it met mijn affirmatie. Op die manier zie ik hem minstens twee keer per dag wanneer ik mijn tanden poets. Ook maak ik gebruik van een affirmatie-app op mijn GSM. En heb ik een tool om mijn affirmaties te “verbergen” in een MP3. (je kan hem hieronder downloaden).

Die laatste twee tools kan je gewoon gratis downloaden. De MP3 is op mijn affirmaties afgestemd, maar aangezien je deze blog leest, zal veel ervan ook wel op jou van toepassing zijn.

Wil je graag een MP3 met jouw persoonlijke affirmaties? Stuur me dan een mailtje via natascha@balanscoaching.be met jouw affirmaties (min 5 max 10) en ik maak er eentje voor jou op maat (voor een kleine bijdrage van 5€)

Affirmaties gebruiken om een positieve mindset te gebruiken is een waardevolle strategie.

Wanneer je genoeg oefent, maak je er een goede gewoonte van. Je zal merken dat het snel gemakkelijker wordt om ze boven te halen wanneer je ze nodig hebt. Je maakt er een routine van die voor jou werkt. Onthoud dat je mantras moeten aangepast zijn aan jouw behoeften en lifestyle.

Veel geluk en enjoy!

  • […] affirmaties zijn een fantastische oefening voor het cultiveren van positieve denkgewoontes in je leven. Een […]

  • […] te laten, heb je een constant rolmodel voor de dingen die je hoopt te bereiken. Omring jezelf met positieve geesten (nee, niet die van dode mensen), en je wordt vanzelf positiever. Hier zijn enkele puntjes die […]

  • >