Er zit kracht in dankbaarheid

hoe je een legitieme klacht verwoordt

In de post van gisteren deelde ik de voordelen van het kiezen tevreden te zijn met je. Tevredenheid komt niet van nature voor iedereen. Onze hersenen zijn zo ingericht dat we altijd de negatieve kant van alles eerder zien dan het positieve. Nu je bewust bent van al de manieren waarop het kiezen van vervulling je leven op een goede manier kan beïnvloeden wil ik een krachtig middel om je doel te helpen bereiken met je delen. Ik heb het over dankbaar zijn voor alles wat je hebt. Er zit zeker kracht in dankbaarheid. Sluit je bij me aan en ik zal je uitleggen wat ik bedoel.

Over dankbaarheid

Laten we beginnen met het definiëren van dankbaarheid. Er zijn veel verschillende contexten waarin dit aspect opduikt. Het gaat veel verder dan enkel het zeggen van ‘bedankt’, of het uiten van dankbaarheid op gepaste momenten. Dankbaarheid is een ingewikkelde emotie. Het is een staat van zijn en houding. Dit onderwerp speelt een belangrijke rol in het veld van positieve psychologie, waarbinnen het gezien wordt als een diepe appreciatie die leidt tot blijvende positieve resultaten. Dankbaarheid in erkenning van een gift die je gegeven werd. Deze gift kan iets tastbaar zijn dat je van een vriend ontvangen hebt of kan ook gewoon een van de goede dingen in je leven zijn.

Waarom het belangrijk is

Het herkennen en erkennen van de giften die je bezit is de sleutel tot de kracht van dankbaarheid. Verscheidene velden omarmen het concept van dankbaar zijn en erkennen de voordelen ervan. Zelfhulp goeroes, psychologische onderzoekers, religieuze leiders en filosofen zitten bijvoorbeeld in deze groep. Ter herinnering aan de discussie van gisteren grijp ik graag even terug naar de grootste voordelen die komen met een dankbaar hart.

Dankbaarheid en tevredenheid

Bewust moeite doen om dankbaarheid te voelen heeft een krachtig effect op je tevredenheid. De reden is dat dankbaar zijn je toelaat om de focus van jezelf naar andere aspecten buiten dit enge gebied te brengen. Je visie verbreden laat je meer appreciëren dan wanneer je obsessief gericht bent op jezelf en alles wat je wordt aangedaan of wat je overkomt op een negatieve manier. Of je nu het goede in anderen erkent of de zegens in je eigen leven herkent, deze focus buiten jezelf is enorm belangrijk voor het verhogen van je tevredenheid en welzijn.

Download het werkblad Gevoelens leren kennen hier.

Zie je hoe dankbaarheid je helpt om je meer tevreden te voelen? Deze gevoelens van dankbaarheid ontwikkelen vergt oefening, maar het is een klus die zeker wordt beloond op langere termijn. Geef het een kans en zie zelf de voordelen!

>