Eigendunk is de vijand van zelfontwikkeling

eigendunk

Eigendunk ontstaat wanneer de dingen goed gaan. Of tenminste relatief vlot. Dat klinkt als een redelijk goed gegeven. Het woord “eigendunk” heeft echter een negatieve bijklank. En daar is een goede reden voor. Het woord impliceert tevredenheid met jezelf. Maar deze zelf-tevredenheid komt met een beetje hoogmoed en het niet bewust zijn van het gevaar dat om de hoek komt kijken. Eigendunk is een grote bijdrager aan het vastraken in een sleur. Het houdt je tegen door je vast te zetten en je potentieel te limiteren. Eigendunk is de vijand van zelfontwikkeling. Lees, en ontdek de verborgen gevaren en hoe ze te overwinnen.

Signalen van eigendunk

Laat ons in eerste plaats eens kijken naar een paar signalen die erop wijzen dat je je leven op een zelfgenoegzame manier benadert. Wanneer je het leven niet ziet als een leer-ervaring, en geen moeite doet om iets nieuws te leren voor jezelf of je carrière, dan zit je waarschijnlijk in een over-zelfzekere sleur. Wanneer je niet bijleert, kun je ook niet groeien. Je kan jezelf in een positie manoeuvreren waarbij promoties aan je neus voorbij gaan. Bijvoorbeeld naar iemand die initiatief toont die nodig is om te gedijen.

Het is ook mogelijk dat je persoonlijke relaties eronder gaan lijden. Zeker wanneer je een beetje laks wordt in het geven van de nodige aandacht wanneer daar signalen voor zijn. Een ander symptoom van eigendunk is je nooit nerveus of bang voelen. Dit is een indicator dat je risico’s vermijdt. En die risico’s zijn de sleutel naar succes. Grote prestaties vragen dat je uit je comfortzone stapt. Angst voor verandering zie je veel bij zelfingenomen mensen. Deze angst limiteert je en houdt je weg van succes. Het leven moet een beetje veranderen om beter te kunnen worden. En de dingen kunnen altijd beter.

Gevaren van eigendunk

Wanneer je je comfortabel voelt in je situatie, en geen behoefte voelt om stappen te zetten om jezelf te verbeteren of verder te gaan naar iets beters, dan is het gemakkelijk om de sloomheid binnen te laten. De staat van onveranderlijk blijven wordt moeilijker te overwinnen hoe langer hij blijft bestaan. Daardoor zal initiatief nemen wanneer er zich een kans voordoet je enorme moeite kosten. Wanneer je comfortabel meezeilt met het leven, is het ook gemakkelijk om je oordeel te laten vertroebelen.

Je kan overmoedig worden in je vermogen om alles wat op je bord komt te hanteren. Je zal ook moeilijk de uitdagingen die op je pad komen kunnen inschatten. Dit is een heel gevaarlijke situatie. Het stuurt je slecht voorbereid naar een uitdaging. Wanneer je er constant aan werkt om jezelf te verbeteren en te leren, ben je veel beter in staat om proactief met oplossingen te komen voor de verrassingen die je tegenkomt.

eigendunk overwinnen

Eigendunk overwinnen

Het is best mogelijk om een zelfingenomen karakter te overwinnen. Je kan beginnen met de bovenstaande suggesties om je te helpen inzien of je wel zelfingenomen bent. Wanneer je denkt dat je tot deze categorie behoort, neem dan actie door een paar nieuwe doelen voor jezelf te stellen. 

Je kan klein beginnen door elke dag een ding te kiezen dat je uit je comfortzone haalt. Of je kunt brainstormen over grotere doelen die je leven kunnen verbeteren. Bijvoorbeeld, schrijf je in voor die cursus die je een nieuwe positie op je werk kan bezorgen.

Wanneer je je doelen opstelt, probeer er dan voor te zorgen dat ze je genoeg uitdaging geven. Genoeg uitdaging om voorbij de inertie te geraken. Zorg er daarnaast ook voor dat elk doel betekenis voor je heeft. Jouw “waarom” of reden achter je doel is wat je zal motiveren om ermee door te gaan. Je zal snel merken dat deze voorwaartse beweging op zichzelf voortbouwt. Hij zal je inspireren om nog meer uitdagender doelen na te streven.

Het is gemakkelijk te zien hoe eigendunk een natuurlijke vijand van zelfontwikkeling kan worden. Jij hebt echter de kracht om het te overwinnen. Houd deze informatie in gedachten wanneer je toewerkt naar de beste versie van jezelf.

>