• Home /
  • Zelfhulp /

Een dankbaarheid oefening in de ochtend helpt om voor de rest van de dag een positieve mindset te ontwikkelen

dankbaarheid

Je denken veranderen hoeft echt geen overweldigend en gecompliceerd proces te zijn. Inderdaad, het is niet gemakkelijk. En het zal ook niet over één nacht ijs gaan. Een beetje moeite doen om een paar dingen te veranderen of een paar nieuwe dingen toe te voegen aan je dagelijkse routine kan echter leiden tot blijvende lange termijn resultaten.

Een oefening waar je mee kunt starten en die niet wereldschokkend is, is om dankbaarheid te omarmen bij het starten van je dag. Een dankbaarheidsoefening in de ochtend helpt om voor de rest van de dag een positieve mindset te ontwikkelen. Het zet je op het juiste spoor nog voordat je zelfs maar de deur uit gaat. De volgende informatie zal dit simpele proces uit de doeken doen alsook de voordelen die het je geeft.

dankbaarheid

Een algemene dankbaarheidsoefening

Een van de gemakkelijkste en meest effectieve manieren om elke dag dankbaarheid te uiten, is het bijhouden van een journal. Ik gebruik met opzet het Engelse woord omdat het meer de lading dekt dan ons ‘dagboek’. De handeling van pen op papier zetten kan op zich al therapeutisch werken. Bijna alsof je je intenties creëert door het vormen van de letters op papier. 

Sommige mensen prefereren het om hun journal op de computer te typen. Dat is ook OK. Het belangrijkste is dat je consistent elke dag de tijd neemt om expressie te geven aan je dankbaarheid. Je kan simpelweg elke ochtend een lijstje van vijf dingen maken waar je dankbaar voor bent. Op die manier centreer je je geest aan het begin van de dag in positieve richting. Je kan natuurlijk ook langere stukjes schrijven.

Door er een ochtend schrijfgewoonte van te maken, installeer je een routine die positief denken op de voorgrond brengt. Het is moeilijk om in negatieve gedachtepatronen te glijden wanneer je elke dag herinnerd wordt aan alle goede dingen die je in je leven hebt. Inclusief een goede gezondheid, een dak boven je hoofd, een liefhebbende familie, goede vrienden en voedsel om je te voeden.

dankbaarheid

Voordelen van een ochtend dankbaarheidsoefening

De voornaamste reden waarom dankbaarheid omarmen werkt, is omdat het doelbewust je focus op een positieve mindset zet. Het houdt je weg van gebrek of negativiteit. Om deze verschuiving te internaliseren in je referentiekader, moet je oefenen. 

Dat is waar het dagelijkse schrijven binnenkomt. Journaling maakt het echter en is meer proactief dan enkel het veranderen van je denken. Wanneer je start met het dagelijks omarmen van dankbaarheid, zal je merken dat je snel minder bang wordt.

Dankbare mensen richten hun aandacht op overvloed. Wat een natuurlijke vijand is van angst. Minder bang zijn geeft je een bepaalde gemoedsrust die comfortabel is. Wanneer er minder angst is, kan er meer risico zijn. Je merkt misschien meer succes in je carrière en andere interessegebieden omdat dankbaarheid je de vrijheid geeft om na te streven wat voor jou betekenis heeft. Combineer al deze voordelen en je hebt de mogelijkheid tot een veel gelukkiger leven.

Praktische stappen om van start te raken

Het moeilijkste stuk van het aanleren van een nieuwe routine is meestal het starten. Om je te helpen met je meer in te zetten voor je ochtend dankbaarheidsoefening, is het belangrijk dat je een paar meetpunten opzet. Eerst en vooral, wees realistisch. Je nieuwe gewoonte zal niet direct ingebakken zijn. Dus wees niet te streng voor jezelf wanneer je merkt dat je hier en daar een dagje overslaat. Zet jezelf gewoon zo snel mogelijk terug op het juiste spoor en ga verder. Ontmoediging is wat ons doet stoppen.

Zet in het begin je wekker 20 minuten eerder dan normaal. Dit geeft je genoeg tijd om je ochtendritueel af te werken zonder dat je je hoeft op te jagen. Wanneer je het journaling gewoon bent, zal je merken dat een vijftal minuten genoeg is. Als je merkt dat je deze oefening niet in je eentje kunt volhouden, zorg dan dat je een ‘accountability buddy’ vindt. Vertel iemand van je voornemen en vraag hem om je op geregelde tijden te checken. Dit zal je motiveren om te blijven schrijven tot het een gewoonte geworden is.

Zo, daar heb je het. Het starten met je dankbaarheid te uiten is helemaal niet moeilijk, maar de beloning is groot. Je zal snel ontdekken dat je gaat snakken naar dit vredig momentje voor jezelf. Het zet je dagelijkse intenties en je kan genieten van de stilte van het alleen zijn.

Click Here to Leave a Comment Below

Leave a Reply: