De juiste mentors kunnen je persoonlijke groei als een raket lanceren

mentor

Een mentor is iemand die kennis heeft op een bepaald gebied en deze informatie wenst te delen met iemand anders. Hij wil hiermee die andere persoon helpen om zichzelf te verbeteren of te ontwikkelen. Je kan een mentor voor je carrière hebben, maar ook voor je zelfontwikkeling. Iemand hebben waar je van kan leren kan een ontzettend grote hulp zijn om je potentieel te bereiken. De juiste mentors kunnen je persoonlijke groei als een raket lanceren. Lees verder om de voordelen van mentorschap te ontdekken.

mentor

Geraak er sneller

Persoonlijke ontwikkeling is geen race en kan je best zien als een levenslang streven. Het kan echter voordelig zijn om te leren van de reis van iemand anders. Een adviseur kan je voordeel geven en je waarschuwen wanneer het dreigt mis te gaan. De beste mentoring bestaat uit het gidsen en sturen, niet zozeer door te instrueren of te commanderen. 

Je zal meer leren wanneer er niet exact gezegd wordt wat en hoe je iets moet doen. Je levenslessen moeten op je eigen tempo gebeuren wil je ze echt kunnen begrijpen. De hulp van een vertrouwde gids kan je echter helpen om deze lessen op een meer betekenisvolle manier te absorberen en ze in je voordeel te gebruiken.

Zie je blinde vlekken

Het opmerken van je eigen zwakheden is een ongelofelijk lastig iets. Soms zijn we bewust van onze tekortkomingen, maar willen we ze niet erkennen omwille van trots of een andere zelfdienende reden. Er zijn andere momenten waarop we volledig blind zijn voor wat andere als een negatieve trek zien. Je mentor is iemand die je vertrouwt en waar je naar opkijkt. Daarom is het gemakkelijker voor deze persoon om eerlijk met je te zijn en je op dingen te wijzen die anderen niet durven zeggen. Een adviseur die je vertrouwt kan je wijzen op gebieden die verbetering kunnen gebruiken. Dit op een manier die gevoelig en vriendelijk is en je verder helpt in je ontwikkeling.

Zoek een cheerleader

We kunnen allemaal iemand gebruiken die ons steunt en aanmoedigt op onze weg. Ongeacht wat die weg ook mag zijn. Wanneer je probeert jezelf te verbeteren of persoonlijke doelen wilt bereiken, kan het hebben van een cheerleader veel verschil maken. Een mentor kan je van wijze woorden of motivatie voorzien op momenten dat je wilt opgeven. Of wanneer het onmogelijk lijkt om je hindernissen te overwinnen.
Een mentor is verschillend van een vriend omdat deze vertrouwde adviseur inzicht kan geven dat direct relevant is aan je doelen. Dit inzicht komt ook vanuit het perspectief van iemand die al een gelijkaardige weg bewandeld heeft.

mentor

Ontvang inzicht

Een mentor-relatie kan je op verschillende manieren van inzichten voorzien. De verhalen over de zelfontwikkeling van je mentor zijn meestal inspirerend. Ze kunnen je ook in de richting sturen van waardevolle bronnen waarvan je anders het bestaan niet zou geweten hebben. 

Veel zelfontwikkeling houdt het lezen van boeken en artikelen in en het ontdekken van nieuwe manieren om naar de wereld te kijken. En naar hoe jij je beweegt in die wereld. Je mentor is misschien in staat om je te attenderen op websites, blogs of boeken waarin je relevante informatie kan vinden die specifiek is voor jouw behoeften. Je kan ook waardevolle inzichten krijgen door gewoon je mentor, en hoe hij zich in de wereld beweegt, te observeren. Een model om van te leren is een voordeel op zich.

Dus, wanneer je het meeste wilt halen uit het nastreven van persoonlijke groei, is het vinden van een mentor een goede stap in de richting. Je adviseur kan een goede vriend zijn die zelf doorheen een moeilijke periode geraakt is. Of een verwant waarvan je kan leren. Het kan natuurlijk ook een coach of psycholoog zijn die je onder de arm neemt. Het belangrijkste is dat je je op je gemak voelt bij die persoon en dat hij genoeg levenservaring heeft om je gids te zijn.

Weet je niet waar te beginnen?

Neem dan een kijkje in onze coachingstrajecten! Je vind vast wel iets dat bij je past. Is dat niet het geval? Stuur me dan een mailtje met wat je zoekt, we komen er samen wel uit.

  • […] doel is jouw eindpunt. Het is een gewenst resultaat dat je hoopt te […]

  • >