De gezondheidsvoordelen van positief denken

gezondheidsvoordelen van positief denken

Positief denken doet meer voor je dan je aantrekkelijker maken voor je omgeving. Natuurlijk, niemand vind het leuk om rond te hangen bij jengelende Jenny of zagende Zander. Zelfkritiek en klagen brengen echter meer schade aan dan enkel in je sociale leven. Zulke cognitieve gewoontes kunnen een echte impact op je gezondheid en je geluk hebben. Neem bijvoorbeeld, hoe je spieren gespannen raken, je eetgewoonten veranderen. Maar ook je seksleven kent zijn dieptepunt en je valt in patronen van droefheid of angsten.

Dit alles wanneer je een dipje hebt of gestresseerd raakt. Aan de andere kant kan een gelukkige en meer realistische kijk op de dingen ervoor zorgen dat je een langer, gezonder leven lijdt. Er komen een hele hoop voordelen bij het optimistisch naar het leven kijken. Laten we de gezondheidsvoordelen van positief denken even overlopen, zodat je het belang ervan ziet.

Betere gezondheid van je hart

Negativiteit en stress hebben een impact op het vermogen van je hart om goed te functioneren. Ze dragen bij tot hartproblemen. Een gewoonte maken van positief denken heeft het effect dat hartproblemen zoals beroerte of hartaanval minder voorkomen. Wanneer je over het algemeen gelukkiger en optimistischer bent, ben je geneigd om gezondere gewoontes aan te nemen die bijdragen aan de sterkte van je hart. Bijvoorbeeld dagelijkse beweging en gezonder eten.


Verbeterde immuniteit

Stress neemt een grote tol op hoe je lichaam omgaat met ziektes en andere bedreigingen. De druk van constante zorgen maakt je immuunsysteem verzwakt en kwetsbaar. Positief denken houdt stress binnen de perken. Gelukkig zijn kan effectief je immuunsysteem versterken. Je helpen met ziektes van je af te houden en een gezonder leven te leiden.

gezondheidsvoordelen van positief denken

Langer leven

Yup, de wetenschap heeft aangetoond dat het mogelijk is om je leven te verlengen door naar de zonnige kant te kijken. In één studie leefden de deelnemers die het ouder worden van de zonnige kant bekeken, gemiddeld 7.5 jaar langer dan die wat negatief waren over ouder worden. 

Dit bewees een hogere uitkomst dan de gemiddeld vier jaar van extra levensjaren die komen bij het verlagen van je cholesterol en het onder controle houden van je bloeddruk. Dat is nogal een ontdekking met fantastische implicaties naar het belang van positieve gedachten. 

Wordt veerkrachtiger

Veerkracht is het vermogen om terug te komen van levensstressoren. Veerkrachtige mensen pakken gebeurtenissen zoals tragedies en verlies aan met verwerkingsstrategiën die hun helpen om succesvol verder te gaan met hun leven. Mensen die deze kenmerken niet hebben, belanden gemakkelijker in een staat van depressie of verslaving wanneer ze moeilijke situaties op hun bord krijgen. Wanneer je over een positieve mindset beschikt, heb je de neiging veerkrachtiger te zijn doordat je zelfpraat nuttig is bij je situatie. Het duwt je verder over het huidige obstakel heen in plaats van je in emotionele pijn te hullen. De algemene levensvoordelen van veerkracht kunnen transformationeel zijn.

Zoals je ziet, de gezondheidsvoordelen van positief denken kunnen redelijk dramatisch zijn. De studies en moeite die wetenschappers in dit onderwerp gestoken hebben demonstreren het belang en de relevantie van welzijn.
Je kan je hele leven drastisch verbeteren door bewuste inspanningen te leveren om je gedachten om te draaien. Het blijkt echt de moeite waard.

  • […] dat je dit zelf ook al wel gemerkt hebt. Een bepaalde geur ruiken zoals versgebakken cake brengt je terug naar je kindertijd. Bij mij was dat vooral de geur van gesneden ui op mijn handen. De handen van mijn moeder roken in […]

  • >