De gewoonte om te lezen stimuleert zelfontwikkeling

's ochtends lezen

Wanneer je als persoon wilt groeien en positiever wilt leven, dan zijn er ontelbare strategieën die naar significante transformatie kunnen leiden.

Het kan overweldigend zijn om te kiezen tussen alle opties die je tegenkomt in de zelfhulp-hoek. Sommige kunnen zelfs onoverkomelijk zijn door de hoeveelheid werk die erin kruipt. Groeien als persoon en gewenste veranderingen doorvoeren kost tijd en toewijding. Maar het proces hoeft geen opgave te zijn. In feite is er één verrassende techniek voor zelfontwikkeling die voor de meesten wel een plezierige bezigheid is.

Het is bewezen dat de gewoonte om te lezen zelfontwikkeling stimuleert. Als je een fervente lezer bent (zoals mezelf ;-)) is dit waarschijnlijk goed nieuws. Diegenen die zichzelf niet echt zien als boekenwurm kunnen toch ook hun voordeel halen uit het proces. Neem een momentje om in dit onderwerp te duiken om te kijken of er misschien iets bij zit dat je aan je persoonlijk arsenaal kan toevoegen.

gewoonte om te lezen

Blijf scherp

We zijn ons er allemaal van bewust dat onze geest met de jaren minder scherp wordt. Het verminderen van de hersenfunctie is deel van ons verouderingsproces. Wetenschappelijke studies hebben aangetoond dat regelmatige lezers minder kans hebben om Alzheimer te ontwikkelen dan mensen die niet lezen. 

Dit sluit aan bij de “use it or lose it” (gebruik het of verlies het) filosofie. Een gefocuste geest is van uiterst belang wanneer het aankomt op de beste versie van jezelf te zijn. Dus leestijd inplannen in je agenda is aanbevolen.

Word sterk

De gewoonte om te lezen zal je niet enkel helpen om mentale achteruitgang uit te stellen, het zal je brein ook vandaag versterken. Lezen kan effectief nieuwe verbindingen leggen in je hersenen. Het is een beetje zoals naar de fitness gaan voor je lichaam. Je geest wordt sterker wanneer je hem meer gebruikt. En wie wil er nu geen sterk brein?

gewoonte om te lezen

Wees open en empathisch

Empathie is een persoonlijkheidskenmerk dat op verschillende manieren in je voordeel kan werken. Wanneer je anderen beter begrijpt wordt je zelf ook een betere jij. Het lezen van fictie kan je helpen om empatischer te worden. 

Het moedigt je aan om je in te leen in de personages, hun motivaties en gevoelens te begrijpen en je af te vragen wat hun volgende stap zal zijn. Het opent je geest naar de ervaringen van anderen en tot het potentieel veranderen van jezelf.

Verbeter je humeur

Lezen kan ervoor zorgen dat je je beter voelt. Bibliotherapie is een vorm van therapie die lezen gebruikt in de behandeling van depressie. Verlaagde stressniveaus zijn het resultaat van opgaan in je boek. Dit lijkt logisch omdat je jezelf echt kunt verliezen in literatuur. Wanneer je leest maak je je geen zorgen over de problemen in je leven. Zolang het niet gebruikt wordt als middel om weg te lopen van je problemen, kan je literaire gewoonte heel positief zijn voor je humeur en je gezondheid.

Er zijn tonnen andere voordelen die komen uit een gewoonte om te lezen. Hopelijk geeft deze lijst je inspiratie om in een goed boek te duiken. Natuurlijk als middel om je eigen groeiproces te stimuleren.

Click Here to Leave a Comment Below

Leave a Reply: