Breng je zelfontwikkelingsdoelen voor volgend jaar in kaart

opvolgen van je vooruitgang

Het is verbazend hoe velen onder ons op autopiloot door het leven gaan. Wanneer je niet specifiek weet wat je met je leven wilt doen of welke richting je uit wilt, ben je waarschijnlijk gewoon met je wielen aan het draaien terwijl je ter plekke stil blijft staan.

Wanneer je vooruit wilt en verder, is het maken van een plan cruciaal. Een kaart die persoonlijk ontwikkelingsplan genoemd wordt, kan je helpen om je gedachten en zelfontwikkelingsdoelen te organiseren. Het helpt je om je krachten te zien, je verlangens te verhelderen en doelen stellen om ze te bereiken. Je gedachten en wensen in een formeel plan zetten en ze uitschrijven is een geweldig effectieve manier om te krijgen wat je wilt.

Gebruik de volgende strategieën om je zelfontwikkelingsdoelen in kaart te brengen voor het komende jaar en zie hoe je leven op het juiste spoor raakt.

Redenen voor een persoonlijk ontwikkelingsplan

Een persoonlijk ontwikkelingsplan opstellen werkt gewoon. Het is zeker het proberen waard, zelfs als je sceptisch bent. Het in kaart brengen van je zelfontwikkelingsdoelen en verlangens die je in het leven wilt bereiken zet de dingen in perspectief. Het geeft je een heldere kijk op waar je het komende jaar naartoe wilt. Starten met een jaar tegelijk is een goede manier om dit “in kaart breng” concept te oefenen. Je kan later alsnog een vijf- of tienjarenplan maken.

Wanneer je je plan aan het ontwikkelen bent, zul je beginnen focussen op de “waarom” van je doelen. Je motivatie in je achterhoofd houden zal je voortduwen wanneer je eraan denkt om te stoppen of je erbij neer te leggen. Een persoonlijk ontwikkelingsplan geeft je wat structuur in een onzekere wereld. Je hebt een kaart om elke dag aan te pakken, en je kan je vooruitgang onderweg markeren.

Over een persoonlijk ontwikkelingsplan

Er zijn veel verschillende formaten wanneer het aankomt op het opzetten van een persoonlijk ontwikkelingsplan. Je plan moet uniek zijn naar jouw lifestyle, behoeften en doelstellingen. Je kan alles toevoegen waavan jij denkt dat belangrijk is om volgend jaar op te focussen. Het doel is om een document op te stellen waarnaar je kunt teruggrijpen voor sturing wanneer je door je dagen loopt. Je plan zal dienen om je op het juiste spoor te houden en je focus te geven. 

journaling

Wat zet je in je plan

Je kan beginnen met het creëren van een visie of een overzicht van wat je wilt bereiken. Dit is eerder zoals een algemeen missie statement dan een gedetailleerd overzicht. Als volgende ga je dieper in op de details door je focusgebieden op te schrijven. 

Welke delen van je leven hebben het meeste verandering nodig. Of waar wil jij de grootste verandering zien? Schrijf ze op, samen met wat je hoopt te winnen in elk segment. Lijst je doelen op in elke sectie.

Dit zijn de dingen die je wilt verkregen hebben tegen het einde van het jaar. Je kan dan een haalbare planning opstellen voor het behalen van elk doel. Dit kan onderweg aanpassing nodig hebben, maar dat is ok. Je hebt enkel een ruwe gids nodig om te starten. Het komt erop neer dat je persoonlijk ontwikkelingsplan inhoudt wat je wilt winnen, waarom je deze doelen wilt bereiken en hoe je van plan bent om ze te realiseren. De manier waarop je je plan opstelt is volledig aan jou.

Nu is het tijd om creatief te worden. Stel je plan op in welke vorm je dat ook wenst. Het kan digitaal zijn of je kan je journal of notebook erbij halen. Je kan natuurlijk ook via een (uitgebreid)visionboard werken. Het belangrijkste is dat je plan met jou resoneert en gemakkelijk toegankelijk is, zodat je vooruitgang kan zien en aanpassingen kunt maken. Heb er plezier mee en geniet van het uitvouwen van je dromen.

  • […] is het opstellen van een Persoonlijk Ontwikkelings Plan wel iets wat je hiermee kan helpen. Download het […]

  • […] opmeten van verandering en dit ook bijhouden om later op terug te kijken kan je helpen inzien dat je effectief vooruitgang maakt en je doel zal bereiken als je zo verder […]

  • […] kunnen zeer abstract lijken. We willen het natuurlijk allemaal beter doen en veranderingen maken die tot zelfverbetering […]

  • […] Lichamelijke inspanning vermindert ook het gehalte van bepaalde chemische stoffen van je immuunsysteem waarvan bekend is dat ze symptomen van depressie verergeren. Zelfs het simpelweg verhogen van je lichaamstemperatuur door bewegen kan een kalmerend effect produceren. […]

  • […] aan je wekelijkse to-do lijst toegevoegd worden om jezelf verantwoordelijk te houden. Dingen worden gemakkelijker gedaan wanneer ze al ingepland […]

  • […] gebruik makend van de coping technieken die ik met je deel om te ontstressen, en het maken van kleine veranderingen zoals gezonder eten en zorgen dat je genoeg slaap hebt, kan je beginnen met de vicieuze cirkel van […]

  • >