Het Boomerang Effect – Wat Zijn De Oorzaken En Effecten Van Uitstelgedrag?

uitstelgedrag

De universele wet van oorzaak en gevolg is overal zichtbaar.

De effecten, of het bewijs, is meestal wat we kunnen zien en ervaren, terwijl de oorzaak dikwijls verder weg ligt en indirect is. Dat terzijde kunnen we altijd het effect aan een oorzaak koppelen. De meeste mensen verwijten de omstandigheden, het toeval, geluk of kansen, maar in de realiteit zijn al deze effecten niet meer dan een natuurwet in uitvoering.

boomerang effect

Op een heel praktisch niveau zijn we allemaal bekend met het concept van actie en reactie. Voor elke actie is er een gelijkwaardige, maar tegenovergestelde reactie. Dit is een van de wetten die Isaac Newton ontdekt heeft en het is nog steeds een van de meest fundamentele wetten van het universum waarin we leven. Op een meer metafysisch niveau houdt de wet van actie en reactie of van oorzaak en gevolg ook stand. In de oude Oosterse filosofie werd ernaar verwezen als “de wet van Karma”, waar elke actie in gelijke mate naar je terugkomt. Zoals een boomerang die je opgooit en die direct naar je terugkomt, hoewel het meestal verkleed is in iets anders.

Veel van die ‘effecten’ in ons leven worden veroorzaakt door dit rare menselijke fenomeen dat we “uitstelgedrag” noemen. Hoewel het duidelijk is dat elke actie een reactie krijgt, is het minder voordehandliggend dat elke in-actie ook een reactie krijgt. Het is niet alleen wat je doet dat een verschil maakt in je leven, maar ook wat je niet doet. Uitstelgedrag is dat vreemde (gebrek aan) gedrag wanneer je iets wilt doen maar het toch niet doet.

De vraag die hier rijst is “wat zijn de oorzaken en effecten van uitstelgedrag?”.

Wel, er zijn er verschillende. Laten we wat dieper ingaan op drie van de meest voorkomende oorzaken en gevolgen van uitstelgedrag, in gedachten houdend dat er voor elke oorzaak een gevolg is.

[sociallocker id="283"]

Oorzaak en Gevolg #1: De Angst Om Te Falen

Faalangst is de grootste oorzaak voor uitstelgedrag. Eigenlijk hebben alle vormen van uitstelgedrag wel een of andere vorm van angst als uitgangspunt. Faalangst is een gemeenschappelijke angst die we allemaal delen. We zijn als mens niet gemaakt om te falen. We zijn gemaakt om consistent vooruit te gaan en te verbeteren. Deze angst sluit je op in uitstelgedrag om je te beschermen tegen falen. Het effect van deze vorm van uitstelgedrag is wel duidelijk: het niet benutten van de geboden kansen. Wanneer je niet reageert op kansen, dan zijn het uiteindelijk ook helemaal geen kansen, niet? Het is nooit de vraag of er wel kansen voor je liggen, eerder of je er op reageert en hem benut.

Oorzaak en Gevolg #2: Je Overweldigd Voelen

We hebben allemaal een beperkte mentale en emotionele capaciteit. Net zoals je fysieke capaciteit, heb je een limiet op wat je op een gegeven moment aankan. En enkel jij kan zeggen wat die limiet is. Wanneer je jezelf fysiek overbelast, zal je lichaam er op een of andere manier de brui aangeven. Wanneer je jezelf mentaal en emotioneel overbelast zal je brein ingrijpen. Gewoonlijk in de vorm van uitstelgedrag om je te beschermen tegen mentale overbelasting. Het effect van deze vorm van uitstelgedrag is dat je taken begint te vermijden, vooral taken die belangrijk zijn en waarvan je weet dat je ze “moet” doen.

Oorzaak en Gevolg #3: Belangrijke taken voor je uitschuiven

Uitstellers zijn actief op zoek naar omwegen. Niet omdat ze lui zijn, maar omdat ze op een bepaald niveau bang zijn voor de taak die ze vermijden. Door een taak vooruit te schuiven houd je jezelf eigenlijk voor de gek. In plaats van op te geven of te stoppen, is alles wat je doet jezelf een beetje beter voelen door te zeggen “ik doe het morgen wel”. Door het voor je uitschuiven van belangrijke taken, schuif je ook belangrijke resultaten voor je uit. Onthoud dat er voor elke oorzaak een gevolg is en wanneer je de actie uitstelt, je ook het resultaat uitstelt.

Er zijn geen definitieve antwoorden op wat de oorzaken en gevolgen van uitstelgedrag zijn, omdat de effecten meestal heel ver reiken. Het simpele feit is dat zonder constructieve actie op een consistente basis, je nooit echt belangrijke resultaten zult boeken. Uitstelgedrag is wat je vastzet en opsluit. Om te geraken waar je zou willen zijn, moet je ontsnappen uit deze gevangenis. Je kan uitstelgedrag overwinnen en je kan leren om zowel je mentale als je emotionele capaciteit te ontwikkelen om op die manier tot een heel nieuw niveau te komen dat je nooit voor mogelijk gehouden had.

[/sociallocker]

Click Here to Leave a Comment Below

Leave a Reply: