Bestrijd overweldiging door op te delen in babystapjes

overweldiging

Zoals ik reeds besproken heb is het erg belangrijk dat je doelen en voornemens een beetje uitdaging vergen maar niet te overweldigend zijn.

Iets wat erg gemakkelijk te behalen is zal misschien niet de moeite waard zijn om te doen en zal dus ook niet veel impact op je leven hebben.

Aan de andere kant, als het onmogelijk lijkt zal je het misschien niet eens willen proberen. Het zetten van een doel op een uitdagend niveau, ergens middenin, is vaak het best.

Zelfs de realistische wensen kunnen soms te veel lijken op momenten. Wat moet je dan doen? Opgeven is geen optie. Deze keer wil je succesvol zijn in het volhouden van je voornemen.

Het antwoord is eigenlijk niet zo moeilijk. Je kan de overweldiging vermijden door dingen in babystapjes op te delen. Lees verder en dan leg ik je uit hoe je dit doet.

Bepaal het

overweldigendAllereerst wil je zeker zijn dat je een goed bepaald doel hebt. Het moet al de onderdelen van SMART doelen stellen zoals we in een vorige post besproken hebben.

Wanneer je deze richtlijnen volgt zal je een doel hebben dat toegankelijk is en in haalbare delen opgedeeld kan worden.

Je zal een taak vooropstellen die opgevolgd kan worden en een eindpunt heeft. Nu moet je enkel nog de beste manier vinden om de controle over je droom in eigen handen te nemen.

Deel het op

Door op te delen krijg je zelf de controle. Als je een boek wilt schrijven begin je waarschijnlijk niet gewoon te typen in de hoop voor het beste.

In de plaats bepaal je de stappen die je nodig hebt om het te voltooien. Ga zo klein als nodig om je er comfortabel bij te kunnen voelen.

Als het allemaal een beetje veel lijkt, probeer dan de kleinste babystapjes die je maar kan bedenken te nemen om toch iets gedaan te krijgen.

Eventueel een bezoekje aan de bibliotheek of een museum voor het doen van onderzoek kan een ideaal startpunt zijn.

Als je van geschiedenis houdt zal deze fijne activiteit de intimiderende factor wegnemen maar het is tegelijk ook een noodzakelijke stap naar je droom.

Haal je plan naar boven

Vervolgens wil je enkele mijlpalen stellen voor wanneer je elke stap voltooid. Dit zal je niet enkel vooruit doen gaan en op schema houden maar het is tegelijk een grote manier om je brein te foppen.

Je zal elk stapje kunnen afvinken wanneer je het hebt voltooid en eindelijk terug het licht aan het einde van de tunnel kunnen zien. Dit is erg krachtig als het op het beheren van overweldiging aankomt.

Overweeg om nog verder te gaan door een babystapje voor elke dag te creëren. Op deze manier zal je altijd vooruit blijven gaan.

Volg deze richtlijnen om je doelen op te delen in babystapjes. Kleine acties zijn veel minder intimiderend dan grote plannen. Toch kan je hetzelfde resultaat bereiken!

  • […] klein of verreikend ze ook zijn, schrijf ze op. Begin ze dan op te delen in kleine, haalbare en realistische stappen die je kan nemen om je problemen te […]

  • >