De beste manier om frustratie te overleven

to-do lijst
time-management en to-do lijstjes

To-do lijstjes zijn geprioriseerde optekeningen van taken die je dient uit te voeren, gerangschikt van meest belangrijk naar minst belangrijk.

Een goed to-do lijstje bijhouden zorgt voor efficiëntie en organisatie en is dikwijls de eerste persoonlijke doorbraak van timemanagement wanneer iemand start met een succesvolle carrière.

Voel je je dikwijls overweldigd door de hoeveelheid werk die je moet doen? Heb je constant een bombardement van dreigende deadlines in het vooruitzicht? Vergeet je soms gewoon een belangrijke taak uit te voeren, zodat mensen je moeten achterna zitten om het werk gedaan te krijgen?

Al deze problemen kunnen opgelost worden door een simpel to-do lijstje op te stellen.

Hoewel to-do lijstjes simpel zijn, zijn ze ook extreem waardevol, zowel als een methode om jezelf te organiseren als een manier om stress te verminderen. Problemen lijken dikwijls overweldigend, en soms heb je ook gewoon een schijnbaar grote lijst van dingen die je tijd opeisen. Dit kan ervoor zorgen dat je de controle verliest en overbelast wordt met werk.

to-do lijst voorbereiden voor timemanagement
Een to-do lijst voorbereiden

Start met het opschrijven van alle taken die je te wachten staan. Als ze erg groot zijn, splits ze dan op in sub-taken. Wanneer ze nog altijd te groot zijn, splits ze dan verder op.

Wanneer je dit gedaan hebt, loop dan door je lijst en geef ze een prioriteit, van dringend naar triviaal. Wanneer er teveel taken een hoge prioriteit hebben, loop dan opnieuw door je lijst en rangschik ze opnieuw. Probeer je taken tot 10 te beperken, meer zal je enkel maar ontmoedigen.

Je to-do lijst gebruiken

Iedereen zal zijn to-do lijst op een andere manier gebruiken, afhankelijk van zijn manier van werken. Zit je bijvoorbeeld in een verkoops-type rol, dan is een goede manier om je te motiveren je lijst kort te houden en te proberen om hem elke dag af te werken.

In een operationele rol, of als het grote taken zijn of als ze afhankelijk zijn van andere mensen, dan is het beter om met een lang lijst te werken en af te strepen.

Het kan zijn dat je minder belangrijke taken van het ene naar het andere to-do lijstje verplaatst. Misschien lukt het niet om aan verschillende minder belangrijke taken toe te komen, misschien zelfs voor maanden. Maak je hierover enkel zorgen als dat nodig is. Wanneer ze tegen een deadline aanlopen verhoog je simpelweg hun prioriteit.

Wanneer je succesvolle to-do lijstjes gebruikt ben je zeker dat:

  • Je alle noodzakelijke taken uitvoert
  • Je de meest belangrijke taken eerst uitvoert, zonder tijd te verspillen aan onbelangrijke zaken
  • Je niet gestresseerd raakt door een groot aantal onbelangrijke taken

Om te concluderen, geprioriseerde to-do lijstjes zijn fundamenteel belangrijk voor efficiënt werk en timemanagement.


Meer weten over Timemanagement en To-do lijstjes?

Natascha Vantuykom lanceert op 2 augustus haar nieuwe boek

"Sleutels Tot timemanagement - hoe organiseer je je leven zonder stress"


Over planning en uitstelgedrag voor werkende moeders

Wil jij graag je kans wagen om een exemplaar van dit boek gratis in huis te halen, doe dan mee met onze wedstrijd!

Deelnemen kan nog tot dinsdag 1 augustus 2017

Click Here to Leave a Comment Below

Leave a Reply: