Angst kan een zeer slopende ervaring zijn

angst

In het vorige artikel hadden we het over de gevaren van angst, bezorgdheid en ongerustheid, en het effect dat het kan hebben op lichaam en geest. Dat op zich kan een zeer negatief effect hebben op je levenskwaliteit. Wanneer je dikwijls angstig bent, of erger, angstaanvallen hebt, kan dit snel in een negatieve spiraal belanden tot op het punt waarop het een desastreuze impact op je levenskwaliteit heeft.

Angstgevoelens zetten je lichaam in alarmfase.

Het lijkt alsof je groot gevaar tegenmoet gaat en als resultaat daarvan gaat je hartslag omhoog, je handen beginnen te zweten en je begint te stressen. Hoewel dit af en toe iets positiefs kan zijn, bijvoorbeeld wanneer je je voorbereidt voor een examen of interview, kan het ook zeer onaangenaam zijn. En belangrijker, voor de meesten onder ons die angstproblemen hebben, is het volkomen nutteloos. Mensen hebben de neiging om angstig te worden voor dingen die compleet buiten hun controle liggen. In die gevallen is er helemaal geen voordeel voor de angst, stress en je lichaam in alarmmodus zetten.

Alles wat het doet is ervoor zorgen dat jij je slecht voelt en dat je niet goed slaapt. Nu we het over slaap hebben, gebrek aan slaap of slapeloosheid is een van de negatieve gevolgen van angst. Gebrek aan slaap maakt je dag niet goed en zal je prestaties voor die dag negatief beïnvloeden. Lange termijnen van slapeloosheid zullen ook hun tol op je lichaam eisen.

angst om buiten te komen

Angst is een staat van stress en dwang.

Gedurende periodes van stress laat ons lichaam het hormoon cortisol vrij. Dit heeft op zijn beurt invloed op bijkomen in gewicht. Tel dit op bij het feit dat veel mensen grijpen naar comfort food, chocolade of snacks wanneer ze zich gestresseerd of angstig voelen, en dit kan leiden tot overgewicht. 

Al dit, gecombineerd met de toegevoegde stress en gebrek aan slaap, draagt bij aan de risico’s van hartziekten. Met andere woorden, angst kan fysiek slopend zijn.

Hoewel het wat tijd vergt voor het fysieke slopen zich manifesteert, zijn de mentale effecten van angst onmiddellijk duidelijk. Bij ernstige angstproblemen kan het moeilijk zijn om dagdagelijks te functioneren.

Je lijkt constant gestresseerd en angstig. Wanneer angst uit de hand begint te lopen, is het mogelijk dat je overlevingsmechanismes in werking treden, zoals het vermijden van stresserende situaties en mensen. Je gaat bijvoorbeeld niet meer naar de supermarkt durven gaan, behalve op heel rustige momenten. Sommige mensen durven vanwege ernstige angstprobelemen zelfs helemaal hun huis niet meer uitkomen. Ik ben er zeker van dat je het met me eens bent als ik zeg dat dit best slopend is.

Voor velen verandert extreme angst in depressie.

Het wordt moeilijk om de energie te vinden om ‘s morgens uit je bed te komen en met het dagdagelijkse leven geconfronteerd te worden. Constant op je hoede zijn en vol adrenaline gepompt worden is ontzettend vermoeiend. In bed blijven liggen lijkt een veel beter alternatief. Wanneer je merkt dat angstgevoelens je leven negatief beginnen te beïnvloeden, zoek dan alsjeblieft professionele hulp. Hoewel angst slopend kan zijn, er is hulp daar buiten en verschillende tools die je kunnen helpen om terug te keren naar een normaal leven.

  • […] aandacht bevordert ontspanning en verlicht de spanning die opbouwt vanuit angstgevoelens of […]

  • […] je voor langere periode angstig bent, kan het ongelofelijk moeilijk zijn om op wat voor positieve dingen dan ook te focussen. Gewoon je dag door raken is soms al een […]

  • […] je van nature een angstig persoon bent, dan is een iets dat je gevoelens van angst en onmacht verhoogt wel het hebben van financiële […]

  • >